Οριακά θετικό ξεκίνημα για το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει κέρδη κατά 0,06% και να βρίσκεται στις 902,63 μονάδες με τους επενδυτές να αξιολογούν τα τελευταία αποτελέσματα τριμήνου εν αναμονή των στοιχείων από τις ΗΠΑ για την πορεία της οικονομίας το προηγούμενο τρίμηνο.

Oι επενδυτές αναμένεται να εστιάσουν και στα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αργότερα στις ΗΠΑ για την πορεία του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο. Τα στοιχεία αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της ανάλυσης της Federal Reserve για τα επόμενα βήματα στη σταδιακή απόσυρση της νομισματικής τόνωσης τους επόμενους μήνες, καθώς τόσο ο στόχος του πληθωρισμού όσο και της απασχόλησης έχουν σε μεγάλο βαθμό καλυφθεί.

Όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση αναμένουμε την προσπάθεια των επενδυτών ώστε να διασφαλιστούν οι στηρίξεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη στις 902,02 μονάδες. Ακριβώς στο όριο, για αυτό η σημερινή συνεδρίαση έχει ενδιαφέρον ως προς την επιβεβαίωση της περιοχής στήριξης, συνεκτιμώντας την αυριανή αργία (28ης Οκτωβρίου) με την συναλλακτική δραστηριότητα να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, είναι φυσιολογικό η αγορά να μην έχει καταφέρει να κάνει την υπέρβαση που υποστήριξαν αρκετοί εγχώριοι αναλυτές, δεδομένης της θετικής κίνησης του τραπεζικού κλάδου.

Ενός κλάδου που, ενώ πήρε προβάδισμα στην άνοδο από την αρχή του έτους, σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη, δείχνει ακόμη απρόθυμος να οδηγήσει την αγορά προς τα υψηλά του 2021, όπου και ο βαθμός ρίσκου μεγεθύνεται, όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα πορεία της αγοράς. Αυτή η συμπεριφορά του τραπεζικού κλάδου είναι και μια από τις βασικές αιτίες όπου η αγορά παραμένει στα ίδια επίπεδα με την περασμένη άνοιξη, όταν και οι εκτιμήσεις για τις επιδόσεις του τουρισμού ήταν άκρως αρνητικές.

Ήταν η εποχή που εισήλθε η αγορά σε ένα κανάλι πλάγιας κίνησης σχεδόν 100 μονάδων, αφήνοντας τα ηνία στους βραχυπρόθεσμους. Έκτοτε όμως πολλά έχουν αλλάξει, ειδικά στα δεδομένα που χρησιμοποιούν οι αναλυτές, αλλά το Χρηματιστήριο εξακολουθεί να παραμένει στο ίδιο πλάγιο κανάλι, με μοναδική διαφορά να είναι τα επίπεδα της άντλησης κεφαλαίων, μέσω των αυξήσεων, που έχουν πραγματοποιήσει συγκεκριμένες εισηγμένες.

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, για όσο καιρό δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 902 – 895, 893 – 888 (διέρχονται οι ΚΜΟ 30,60 και 90 ημερών), 875 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων) και 866 – 856 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), οι αγοραστές διατηρούν μικρό πλεονέκτημα και δικαίωμα στην ελπίδα για κίνηση προς τις 913 (ημερήσιο “stop short”) – 915, 930, 949 – 950 και 1013 μονάδες (αισιόδοξο σενάριο που θα συνοδευτεί από ευδιάκριτη αύξηση του τζίρου). Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 856 μονάδων, θα απαιτήσει μαζικό κλείσιμο “long” θέσεων και μπορεί να δώσει πίεση προς τις 823 μονάδες.

Για τον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, οι στηρίξεις στις στις 2167 – 2154 (σπεύδουν οι ΚΜΟ 30 και 60 ημερών), 2113 και 2095 (η παραβίασή τους θα απαιτήσει επιθετικό κλείσιμο “αισιόδοξων” θέσεων). Οι αντιστάσεις στις 2184 – 2187, 2197, 2207 (ημερήσιο “stop short”), 2231 και 2240 μονάδες (gap). Θετική έκπληξη με κλείσιμο υψηλότερα των 2240, αφήνει περιθώρια αναρρίχησης προς τις 2371 μονάδες. Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει κέρδη κατά 0,03% τα Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Eurobank, Εθνική, Σαράντης, ΟΤΕ, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, ΕΛΧΑ, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΥΔΑΠ κινούνται ήπια ανοδικά ενώ σε αρνητικό έδαφος και με απώλειες άνω του 1% η Πειραιώς, Ελλάκτωρ και Βιοχάλκο με την ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, Coca Cola, Jumbo, Τιτάνα, ΕΧΑΕ, Motor Oil και ΕΧΑΕ να κινούνται ήπια πτωτικά.

Διαβάστε ακόμη:

Οnline σούπερ μάρκετ: Ανάπτυξη 60% στο τρίτο τρίμηνο – Τι αγοράζουμε περισσότερο

Kτήμα Λαζαρίδη: Σύμβαση με ΕΤΕ για ομολογιακό δάνειο 2,99 εκατ. ευρώ

Σκλαβενίτης: Ως το τέλος της χρονιάς το emarket στη Θεσσαλονίκη