Κοντά στα χαμηλά ημέρας έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με απώλειες 0,84%, στις 863,78 μονάδες. Η αγορά συνέχισε την πλαγιοκαθοδική της κίνηση, με τη συναλλακτική δραστηριότητα να επιστρέφει σε χαμηλά επίπεδα μετά το rebalancing που έγινε στον τίτλο λόγω της εισαγωγής της μετοχής στον MSCI τις προηγούμενες ημέρες.

Παρόλο τα θετικά σχόλια που συνεχίζουν να έρχονται από τους ξένους οίκους καθώς και τα καλύτερα του αναμενομένου έως τώρα έσοδα από την ανάκαμψη της κατανάλωσης και από τον τουρισμό, οι επενδυτές είναι φανερό ότι δεν προχωρούν σε νέες τοποθετήσεις αυξάνοντας το ρίσκο τους, θεωρώντας ότι οι επιδόσεις του τουρισμού και το τρίτο τρίμηνο θα είναι πολύ χαμηλότερες από ότι υπολόγιζε η αγορά το πρώτο τετράμηνο.

Αυτή η συμπεριφορά των επενδυτών έρχεται σε αντίθεση με τα θετικά σχόλια των ξένων οίκων με την ING σε σημερινό της report να αναφέρει ότι αν και η τουριστική σεζόν αναμένεται να επιδεινώσει την επιδημιολογική κατάσταση, δεν εκτιμά πως προς το παρόν τουλάχιστον, η οικονομία της ευρωζώνης, όπως και της Ελλάδας, απειλούνται από σημαντική επιβράδυνση.

Συγκεκριμένα, η ING, σύμφωνα με τις νέες της προβλέψεις, αναμένει ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας της τάξης του 8,5% στο β’ τρίμηνο του 2021, μετά και την ανάπτυξη-έκπληξη του α’ τρίμηνου, ενώ παρά την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού και τον πιθανό αντίκτυπο που θα έχει στον τουρισμό, η ολλανδική τράπεζα βλέπει πως και στο γ’ τρίμηνο η Ελλάδα θα συνεχίσει να κινείται με ισχυρούς ρυθμούς, της τάξης του 7% αν και χαμηλότερα από το 7,4% που προέβλεπε έναν μήνα πριν.

Στην παρούσα στιγμή το μεγαλύτερο μέρος των επενδυτών θεωρεί ότι η αγορά, σε επανάληψη του περσινού καλοκαιριού έχει μπει σε μια πλάγια και άνευρη κίνηση εγκλωβισμένη ανάμεσα στις 852 και 927 μονάδες, χωρίς να υπάρχει ο καταλύτης αλλά και η ρευστότητα που μπορεί να απεγκλωβίσει την αγορά από αυτή την κατάσταση οδηγώντας αναπόφευκτα το Χρηματιστήριο Αθηνών σε πιο χαμηλά επίπεδα.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος έκλεισε με απώλειες κατά 1,08%, στις 2.076,13 μονάδες ο Σαράντης, Λάμδα και Coca Cola έκλεισαν με κέρδη άνω του 1% και ακολούθησαν Βιοχάλκο και Jumbo ήπια ανοδικά.

Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες ο ΟΠΑΠ με 2,85%, Εθνική με 2,78%, Alpha Bank με 2,45% και Eurobank με 2,11% με την Motor Oil, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΧΑ, Τιτάνας, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ και ΕΥΔΑΠ να κλείνουν με απώλειες άνω του 1% και τον ΟΛΠ, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος και Ελλάκτωρ να κλείνουν ήπια πτωτικά.

Ο τζίρος ανήλθε στα 47,2 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 24,9 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,33 εκατομμύρια τεμάχια.