Αγορές

Χρηματιστήριο: Ξανά πάνω από τις 900 μονάδες με «οδηγό» την Εθνική Τράπεζα

  • Χρήστος Λαΐνας


Στον απόηχο των θετικών reports από ξένους μεγάλους οίκους για τις ευοίωνες προοπτικές αγοράς και οικονομίας, ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων - Συνεχίζεται η άνοδος για τις τραπεζικές μετοχές - HSBC: «Ψηφίζει» ελληνικές μετοχές – Τι λέει για τράπεζες και οικονομία

Ισχυρή άνοδο σημείωσε στη σημερινή του συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει κέρδη κατά 1,02% και να κλείνει στις 908,13 μονάδες, με το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό να κινείται θετικά από την αρχή της ημέρας, αλλά ο τραπεζικός και ενεργειακός κλάδος να κάνουν την διαφορά και να οδηγούν το Χρηματιστήριο Αθηνών κοντά στις 910 μονάδες.

Με την αγορά να βλέπει στη σημερινή της συνεδρίαση την συναλλακτική δραστηριότητα να κινείται σε πιο υψηλά επίπεδα από τον συνηθισμένο χαμηλό μέσο όρο των τελευταίων εβδομάδων, μια δραστηριότητα που δείχνει ότι πιθανόν να έχουν ενεργοποιηθεί εκ νέου θεσμικά χαρτοφυλάκια που μέχρι τώρα απείχαν από την αγορά και με την διάσπαση των 905 μονάδων, είναι πιθανόν στις επόμενες συνεδριάσεις να δούμε το Χρηματιστήριο Αθηνών να δοκιμάσει την διάσπαση των 913 μονάδων.

Σημαντική βοήθεια για τους αγοραστές και στην σημερινή συνεδρίαση ήρθε από τις εκθέσεις των ξένων οίκων με την HSBC και την Goldman Sachs να δίνουν μέσω εκθέσεων ψήφο εμπιστοσύνης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η HSBC διατηρεί την overweight στάση της για τις ελληνικές μετοχές καθώς, όπως τονίζει, εκτιμά ότι η ελληνική αγορά θα δεχθεί σημαντική ώθηση από τον συνδυασμό δύο παραγόντων: της ισχυρής κυκλικής ανάκαμψης και των φθηνών αποτιμήσεων των ελληνικών μετοχών. Όπως επισημαίνει η βρετανική τράπεζα, οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές και οι προοπτικές του κλάδου είναι βασικό σημείο της overweight θέσης που τηρεί συνολικά για την Ελλάδα.

Αντίστοιχα τις εκτιμήσεις της για την πορεία των αναδυόμενών αγορών δίνει η Goldman Sachs σε νέα έκθεσή της, τοποθετώντας τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 1.000 μονάδες μεσοπρόθεσμα, ένα επίπεδο που έχει να δει η αγορά από το 2014 και που αποτελεί εδώ και καιρό τον βασικό στόχο. Αν και οι εκτιμήσεις των αναλυτών είχαν τοποθετήσει την επίτευξη αυτού του “οροσήμου” εντός του 2021 με “οδηγό” την εκκίνηση του Ταμείου Ανάκαμψης και το ισχυρό ριμπάουντ της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο ο εγκλωβισμός της συναλλακτικής δραστηριότητας σε υποτονικά επίπεδα και η συσσώρευση που σημειώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών εδώ και μήνες, έχουν “παγώσει” αυτή την πρόβλεψη.

Η αμερικάνικη τράπεζα ωστόσο εκτιμά πως σύντομα το Χρηματιστήριο Αθηνών θα σπάσει το σημαντικό αυτό “οχυρό” και θα κερδίσει το “στοίχημα” των 1.000 μονάδων.

Όσον αφορά τώρα την πορεία της αγοράς στις επόμενες συνεδριάσεις, το ζητούμενο είναι στην παρούσα ο Γενικός Δείκτης να εκμεταλλευτεί τα θετικά σχόλια των ξένων και τα επιχειρηματικά νέα που τρέχουν αυτή την περίοδο και να αφομοιώσει τα επίπεδα των 900 μονάδων, ώστε να δημιουργήσει τα αναχώματα έναντι των διεθνών αναταράξεων που γίνονται όλο και πιο συχνές στην παρούσα φάση. Αυτές οι διεθνείς αναταράξεις ήταν που διέκοψαν την ανοδική πορεία του πρώτου δεκαημέρου του Οκτωβρίου και έριξαν τη συναλλακτική δραστηριότητα του Χρηματιστηρίου σε επίπεδα Αυγούστου.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος έκλεισε με κέρδη 1,07% και στις 2.199,35 μονάδες, η Εθνική και τα ΕΧΑΕ με 3,41% και 3,08% αντίστοιχα σημείωσαν τα περισσότερα κέρδη και ακολούθησαν Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, Jumbo, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ με κέρδη άνω του 2% με την Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ και Alpha Bank να καταγράφουν κέρδη άνω του 1% και Coca Cola, Λάμδα, Βιοχάλκο, Σαράντης, Aegean, Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια και ΓΕΚ Τέρνα να κλείνουν ήπια ανοδικά.

Με αρνητικό πρόσημο ο ΟΤΕ και ο Τιτάνας με 0,65% και 0,26% αντίστοιχα με τον ΟΛΠ και την ΕΛΧΑ να κλείνουν αμετάβλητες.

Διαβάστε ακόμα: 

Ενεργειακή κρίση: Και όμως το πετρέλαιο θέρμανσης έγινε φθηνότερο από το φυσικό αέριο 

ΟΑΕΔ: Μειώθηκε κατά σχεδόν 5% ο αριθμός των ανέργων τον Σεπτέμβριο 

Απλησίαστο και το ρύζι: Το ράλι στα λιπάσματα εκτοξεύει την τιμή του