“Είμαστε θετικοί στην περίπτωση των ελληνικών μετοχών, οι οποίες πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν από μια συνδυασμό μιας ισχυρής κυκλικής ανάκαμψης και φθηνών αποτιμήσεων. Οι τράπεζες έχουν κεντρικό ρόλο στην ιστορία”, εξηγεί το τμήμα αναλύσεων των αναδυόμενων αγορών της βρετανικής HSBC.

Η ελληνική οικονομία έχει ανακάμψει δυναμικά και η HSBC προβλέπει ανάπτυξη 7,5% φέτος με 5,0% το επόμενο έτος. Στο πλαίσιο της ταχείας κυκλικής ανάκαμψης, το μείγμα αποτίμησης/κερδών της ελληνικής αγοράς φαίνεται ελκυστικό – με δείκτη Ρ/Ε σημαντικά κάτω από το σύνολο της ΕΜ, αλλά με ταχύτερο ρυθμό αύξησης των κερδών.

“Η αγορά βρίσκεται σε ένα consensus P/E 10,6x για το 2021 και 9,3x για το 2022. Προσφέρει επίσης μια σχετικά υψηλή μερισματική απόδοση 3,5% για το 2021. Η συναινετική αύξηση των κερδών είναι 21% για το τρέχον έτος και 33,5% για το 2022. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η απόδοση των ελληνικών ομολόγων, στο 0,87%, είναι πολύ χαμηλή σε σύγκριση με τα περισσότερα άλλα ΕΜ, γεγονός που αποτελεί πρόσθετο στήριγμα για τις αποτιμήσεις”, προσθέτει η HSBC.

Από πλευράς ρευστότητας, σε αντίθεση με πολλές άλλες μικρές αγορές, δεν πρόκειται για trade “με πολύ κόσμο”. Το μέσο παγκόσμιο αμοιβαίο κεφάλαιο αναδυόμενων αγορών έχει ουδέτερη θέση στην Ελλάδα και η βαρύτητα της αγοράς στους δείκτες είναι σταθερή εδώ και μερικά χρόνια και το το ενδιαφέρον για τις ελληνικές μετοχές είναι ελάχιστο, γεγονός που υποδηλώνει ότι αν αναπτυχθεί μια θετική θεμελιώδης ιστορία, υπάρχουν πολλά περιθώρια για στήριξη της ρευστότητας.

Σαφώς, ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας για την Ελλάδα σχετίζεται με τις τράπεζες – αντιπροσωπεύουν περίπου το 35,5% του FTSE Greece. Εδώ, το consensus PE είναι 7,0x για το 2021 και 7,1x για το 2022, ενώ το PB και για τα δύο έτη είναι 0,43x. Η μείωση των NPE και οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να οδηγήσουν σε μια σημαντικά βελτιωμένη κεφαλαιακή θέση, συνεχίζει η HSBC. Η μόχλευση του Ταμείου Επόμενης Γενιάς της ΕΕ θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχυρό νέο δανεισμό ανάπτυξη. Η οικονομική ανάκαμψη αναμένεται επίσης να επιτρέψει στους τομείς του καταναλωτή και του τουρισμού να σημειώσουν καλές επιδόσεις.

 

 

Goldman Sachs: Στις 1.000 μονάδες ο Γ.Δ. 

Την ίδια στιγμή, υψηλά κέρδη για τις εγχώριες μετοχές προβλέπει η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, με τις πολυσχιδείς δραστηριότητες στην εγχώρια αγορά, για τον εγχώριο βασικό χρηματιστηριακό δείκτη και θέτει ψηλά τον πήχη για το Γενικό Δείκτη στις 1.000 μονάδες έναντι 900 μονάδες στο ταμπλό του ΧΑ.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα βλέπει σημαντικά περιθώρια ανόδου για τις ελληνικές μετοχές σε αντίθεση με το consensus των αναλυτών που είναι ουδέτεροι ή και ελαφρώς αρνητικοί με τιμή -στόχο για το ελληνικό χρηματιστήριο στις 870 μονάδες, χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Η εγχώρια αγορά και ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών αποτιμάται με 11,6 φορές σε όρους πολλαπλασιαστή κερδών και η Goldman Sachs θεωρεί ως «δίκαιη αποτίμηση» τις 12,1 φορές για τις εγχώριες μετοχές. Η αύξησης των EPS θα είναι ωστόσο μόλις 8% μόλις αλλά η μερισματική απόδοση ιδιαίτερα υψηλή, της τάξεως του 3%.

Διαβάστε ακόμα:

ΕΛΣΤΑΤ: «Άλμα» 31,6% του τζίρου στη βιομηχανία τον Αύγουστο

Στην… απόψυξη 20.000 πλειστηριασμοί το 2022

Γενς Βάιντμαν: Παραιτείται από την προεδρία της Bundesbank έπειτα από 10 χρόνια