Αγορές

Χρυσός: Σε χαμηλό 3,5 μηνών η ουγγιά – «Έπεσε» κάτω των 1.800 δολαρίων

  • newsroom


Από τον Μάρτιο, όταν η τιμή είχε εκτιναχθεί μία ανάσα από τα 2.070 δολάρια ανά ουγγιά (σχεδόν το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών), η συνολική πτώση ξεπερνάει το 13%

Κατά περίπου 1% υποχωρεί σήμερα η τιμή του χρυσού στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3,5 μηνών, καθώς οι αυξημένες ομολογιακές αποδόσεις και το ισχυρότερο δολάριο επηρεάζουν αρνητικά τη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο.  

Κι αυτό, όπως παρατηρεί το πρακτορείο CNBC, παρά τη στροφή προς τα ασφαλέστερα επενδυτικά καταφύγια και την απο-επένδυση των υψηλότερου ρίσκου τοποθετήσεων.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα συμβόλαια στην spot αγορά βρίσκονται στο -0,7% και τα 1.798 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ νωρίτερα έφθασαν έως και τα 1.786 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 31 Ιανουαρίου του 2022.  

ratios_chart_gold

Από τον Μάρτιο, όταν η τιμή είχε εκτιναχθεί μία ανάσα από τα 2.070 δολάρια ανά ουγγιά (σχεδόν το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών), η συνολική πτώση ξεπερνάει το 13%.  

Η ενίσχυση του δολαρίου θεωρείται ο Νο.1 υπεύθυνος γι’ αυτή την καθίζηση, καθώς το αμερικανικό νόμισμα κινείται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών (1,04 δολάριο ανά ευρώ), αξιοποιώντας την πολιτική των μεγαλύτερων επιτοκίων της Federal Reserve, η οποία οδηγεί σε υψηλότερες αποδόσεις στην αγορά ομολόγων. 

Ταυτόχρονα, μετοχές, πετρέλαιο, κρυπτονομίσματα και ριψοκίνδυνα assets δέχονται το ένα σφυροκόπημα μετά το άλλο, διότι τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία ενισχύουν τους φόβους για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.  

Ας σημειωθεί ότι το ισχυρό δολάριο είναι αρνητικός παράγοντας για τα εμπορεύματα (χρυσός, μέταλλα, πετρέλαιο), καθώς τα καθιστά ακριβότερα για τους χρήστες άλλων νομισμάτων. 

Την ίδια ώρα, η άρση των νομισματικών μέτρων και η αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, σε μια προσπάθεια τιθάσευσης του υψηλού πληθωρισμού, εντείνουν τις ανησυχίες και μειώνουν τη ρευστότητα των αγορών, με αποτέλεσμα οι αγοραστές να είναι λιγότεροι.   

Διαβάστε ακόμη:

Εαρινές προβλέψεις Κομισιόν: 3,5% ανάπτυξη και 6,3% πληθωρισμός στην Ελλάδα το 2022

Ο «πυρετός» της χρυσής λίρας: Πόσα τεμάχια αγόρασαν οι Έλληνες – Γιατί «φρέναραν» οι πωλήσεις

Ιντρακάτ: O πράσινος πυλώνας του 1,6 GW μαγνήτης για την ΒC Partners