Τις εαρινές προβλέψεις της για την οικονομία παρουσίασε η Κομισιόν, δια στόματος του Ευρωπαίου Επίτροπου αρμόδιου για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πάολο Τζεντιλόνι.

H Kομισιόν προβλέπει για την Ελλάδα ανάπτυξη 3,5% για φέτος και 3,1% για το 2023. Στο γενικό σχόλιο για την Ελλάδα η έκθεση σημειώνει την επιβράδυνση της οικονομίας λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της αβεβαιότητας που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά τονίζει ότι η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται τόσο φέτος όσο και τον επόμενο χρόνο με οδηγούς την ανάκαμψη του τουρισμού, τις εξαγωγές και τις επενδύσεις.

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αναμένεται να κορυφωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και να παραμείνει υψηλός μέχρι το 2023. Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είναι ο κύριος μοχλός της αύξησης του πληθωρισμού, ενώ η αύξηση του βασικού κόστους εισαγωγών, όπως τα λιπάσματα και μεταφορές, επηρεάζει τις τιμές των τροφίμων. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να φτάσει το 6,3% το 2022 και 1,9% το 2023.

Για φέτος προβλέπει μια καλύτερη του αναμενομένου τουριστική περίοδο, εκτιμώντας ότι υπάρχουν οι προοπτικές για πλήρη οικονομική ανάκαμψη του κλάδου από το 2019 μέσα στο 2022. Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές,  κρίνοντας από το 2021, όταν παρά τις δυσκολίες λόγω της πανδημίας οι ελληνικές εξαγωγές είχαν αύξηση 21,9%, εκτιμά ότι για φέτος θα έχουν αύξηση κατά 11,6% και 9,6% για το 2023 Οι επενδύσεις αναμένεται επίσης να αυξηθούν κατά 1 4,5% για φέτος και 8,5% το 2023.

Στο 2,7% η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία ανάγκασαν την Κομισιόν να αναθεωρήσει τις προοπτικές ανάπτυξης για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, καθώς προβλέπει ανάπτυξη 2,7% το 2022 έναντι του 4% που προέβλεπε τον Φεβρουάριο και 2,3% το 2023 έναντι του 2,7% των χειμερινών οικονομικών προβλέψεων. Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι ο πληθωρισμός θα αγγίζει σε επίπεδο ευρωζώνης το ποσοστό του 6,1% το 2022 και το 2,7% το 2023, ενώ στις προηγούμενες προβλέψεις της εκτιμούσε τα ποσοστά πληθωρισμού στο 3,5% και 1,7%, αντίστοιχα.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο  Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι «γνωρίζω ότι η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,7% το 2020 , μπορεί να φαίνεται πολύ καλή σε σχέση με το μέγεθος του σοκ που δημιουργήθηκε από τον πόλεμο. Ωστόσο,  αυτό το ποσοστό, οφείλεται στην εξαιρετικά ισχυρή ανάκαμψη της περσινής χρονιάς».

Περιγράφοντας με τα πιο μελανά χρώματα την πορεία της οικονομίας, ο Επίτροπος Τζεντιλόνι υπογράμμισε ότι «ακόμη και αν η ισχυρή πολιτική αντίδραση που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει ενισχύσει την ανθεκτικότητά μας, οι προβλέψεις μας υπόκεινται σε πολύ υψηλή αβεβαιότητα και κινδύνους, ενώ είναι πιθανά άλλα σενάρια, σύμφωνα με τα οποία η ανάπτυξη μπορεί να είναι χαμηλότερη και ο πληθωρισμός υψηλότερος από ό,τι προβλέπουμε σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, η οικονομία μας απέχει ακόμη πολύ από την κανονικότητα».

Οι εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής θα αποτελέσουν όπως είναι αναμενόμενο τη βάση για τον διάλογο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο επόμενο Eurogroup στις 23 Μαΐου.

Εν μέσω της πλήρους αυτής οικονομικής θύελλας βρίσκεται και το κοινό νόμισμα, καθώς το ευρώ διολισθαίνει στην ισοτιμία με το δολάριο ΗΠΑ για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε την πρόβλεψή του για την αύξηση στην αξία του κοινού νομίσματος για το 2022 στο 2,8%.

Αυτό αφήνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί. Η ΕΚΤ προσπαθεί να εξισορροπήσει την ανάγκη για αυστηρότερη νομισματική πολιτική για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό-ρεκόρ με την προοπτική της οικονομικής ζημίας που θα μπορούσε να προκαλέσει, ειδικά σε ορισμένα από τα πιο υπερχρεωμένα κράτη μέλη της ευρωζώνης, όπως η Ιταλία.

Οι νέες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας, η εκτίναξη του κόστους των τροφίμων και οι αντίστοιχες κοινωνικές αναταραχές κάνουν τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να προετοιμάζονται για οικονομική καταιγίδα.

Υπενθυμίζεται ότι οι προηγούμενες χειμερινές οικονομικές προβλέψεις του Φεβρουαρίου προέβλεπαν ανάπτυξη 4% για το 2022. Ωστόσο, ο Επίτροπος, Πάολο Τζεντιλόνι, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η πρόβλεψη αυτή φαινόταν «απρόσιτη».

Σημειώνεται ότι, την ίδια ώρα, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα οδεύει προς την απόλυτη ισοτιμία έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια.

 

Διαβάστε ακόμη:

Γερμανικό «στοπ» στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου εντός 6μήνου ακόμα και χωρίς ευρωπαϊκή συμφωνία

Πού να «κρυφτούν» οι επενδυτές; – Η μεγάλη τρικυμία σε ομόλογα, μετοχές, εμπορεύματα και κρυπτονομίσματα

Σκρέκας για λογαριασμούς ρεύματος: Η επιστροφή 60% αφορά και όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές