Αγορές

Citigroup: Πώς αξιολογεί τις ελληνικές μετοχές – Πού βρίσκονται τώρα οι αποτιμήσεις (πίνακας)

  • Νίκος Μελαχροινός


Παραμένει «φθηνή» η εγχώρια αγορά - Ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία (P/BV) διαμορφώνεται σε 1 φορά, αρκετά χαμηλά σε σχέση με τις διεθνείς αγορές μετοχών

Οι δείκτες αποτίμησης των ελληνικών μετοχών σε όρους κερδοφορίας είναι σε παρόμοια επίπεδα με τις αναδυόμενες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εκτιμά η αμερικανική Citigroup.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Citi, ο δείκτης τιμής προς κέρδη (P/Ε) για φέτος εκτιμάται σε 12,8 φορές έναντι 10,1 φορές για τις αναδυόμενες αγορές της περιοχής μας και το επόμενο έτος θα διαμορφωθεί χαμηλότερα, στις 10,2 φορές έναντι 9,4 φορές για το peer group των χωρών της περιοχής μας.

H Ελλάδα είναι, ωστόσο, φθηνή σε σχέση με τις αγορές μετοχών των ΗΠΑ, της Ευρώπης και του κόσμου, αφού ο δείκτης P/E στην αγορά των ΗΠΑ κινείται στις 23 φορές φέτος και 21,3 φορές το επόμενο έτος ενώ για την Ευρώπη ο δείκτης τοποθετείται στις 15,2 φορές και στις 14,5 φορές το 2022.

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις της Citi για τα κέρδη ανά μετοχή, οι αναλυτές της δεν αναμένουν σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2020 στα EPS των ελληνικών μετοχών (+0,5%), το 2022 αναμένεται να αυξηθούν κατά 25% και θα κινηθούν περίπου 16,3% υψηλότερα το 2023.

Πιο προβληματική είναι η σύγκριση της εγχώριας αγοράς με τις ευρωπαϊκές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου τα κέρδη ανά μετοχή θα κινηθούν με άνοδο 79% φέτος, 7,2% το 2022 και 3% το 2023, ενώ στις ΗΠΑ η αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή θα είναι της τάξεως του 49% φέτος και 7% το 2022.

Τέλος, η μερισματική απόδοση των ελληνικών μετοχών διαμορφώνεται υψηλότερα από τις αγορές της περιοχής μας αλλά και τις αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ, με επίδοση στο 6,3% ενώ ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία (P/BV) διαμορφώνεται σε 1 φορά, αρκετά χαμηλά σε σχέση με τις διεθνείς αγορές μετοχών.

Διαβάστε ακόμα:

Gazprom: Στο επίκεντρο της συνάντησης Μίλερ – Σκρέκα οι τιμές του φυσικού αερίου

Οικογένεια Μητσοτάκη: Το σπίτι της Γλυφάδας και η δύσκολη απόφαση του «αποχωρισμού»

Ελον Μασκ: Αναζητούνται μηχανικοί για την Tesla – Η αγγελία στο Twitter