Αγορές

Commerzbank: Η αναβάθμιση της Ελλάδας από τον DBRS δείχνει επιστροφή σε επενδυτική διαβάθμιση το 2022

  • newsroom


Ο DBRS αναβάθμισε την Ελλάδα την Παρασκευή στη βαθμίδα ΒΒ, δύο βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική διαβάθμιση, με θετικές προοπτικές

Ενίσχυση των προσδοκιών για επάνοδο της χώρας σε επενδυτική διαβάθμιση το επόμενο έτος φέρνει η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS, δήλωσε αναλυτής της Commerzbank στο Reuters.

«Η αναβάθμιση της Ελλάδας από τη DBRS, σε συνδυασμό με τις θετικές προοπτικές, αναμένεται να τροφοδοτήσουν τις προσδοκίες για επάνοδο στην επενδυτική διαβάθμιση το επόμενο έτος», δήλωσε ο Ράινερ Γκούντερμαν.

Πέρυσι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συμπεριέλαβε κατ’ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα στο έκτακτο πρόγραμμα αγορών τίτλων λόγω της πανδημίας. Όταν λήξει το πρόγραμμα αυτό, το επόμενο έτος, η συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο τακτικό πρόγραμμα της ΕΚΤ απαιτεί τουλάχιστον μία επενδυτική διαβάθμιση (από έναν από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης που λαμβάνει υπόψη η ΕΚΤ).

Όπως πρόσθεσε ο αναλυτής της Commerzbank, αυτό μπορεί να γίνει το νωρίτερο το επόμενο φθινόπωρο, καθώς η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει μία αναβάθμιση δύο βαθμίδων από έναν από τρεις οίκους αξιολόγησης.

Ο DBRS αναβάθμισε την Ελλάδα την Παρασκευή στη βαθμίδα ΒΒ, δύο βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική διαβάθμιση, με θετικές προοπτικές, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανή μια περαιτέρω αναβάθμιση.

Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης μειώθηκαν σήμερα, καθώς η εξασθένιση των τιμών των εμπορευμάτων, οι ανησυχίες για την κινεζική εταιρεία ακινήτων Evergrande και η επιφυλακτικότητα εν όψει της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, άσκησαν πιέσεις στις μετοχές και ενίσχυσαν τα ασφαλή κρατικά ομόλογα παγκοσμίως.

Η απόδοση των γερμανικών 19ετών ομολόγων υποχώρησε 3 μονάδες βάσης στο -0,31%, ενώ οι αποδόσεις των άλλων 10ετών ομολόγων της Ευρωζώνης σημείωσων πτώση 1-3 μ.β.

«Είναι καλύτερα να έχεις επενδύσει σε κρατικά ομόλογα, παρά μετοχές και άλλα πιο ριψοκίνδυνα στοιχεία ενεργητικού. Aυτό είναι που βλέπουμε σήμερα», δήλωσε αναλυτής της DZ Bank. «Κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά αν αυτή είναι μία κρίση στην Κίνα που διαλύεται γρήγορα ή η αρχή για κάτι μεγαλύτερο», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο θέμα της Evergrande.

«Οι επενδυτές ανησυχούν και για το τι θα σημαίνει η πίεση στην Evergrande για την κινεζική οικονομία και τις προοπτικές της», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη

efood: Πόσο υποχώρησαν οι παραγγελίες μετά το κύμα «ψηφιακού ακτιβισμού»

Άνοιξε η πλατφόρμα για επανένταξη στις 100 – 120 δόσεις της εφορίας

AUKUS: Η Γαλλία είχε υποψίες για την Αυστραλία από τον Αύγουστο