Δυναμικά και με το «δεξί» ξεκίνησε το 2023 για τις αποδόσεις των ομολόγων,τροφοδοτώντας μία άνευ προηγουμένου πώληση χρέους τόσο από κράτη όσο και από εταιρείες σε όλον τον κόσμο, που ξεπερνά το μισό τρισ. δολ.

Από τις ευρωπαϊκές τράπεζες μέχρι τις εταιρείες στην Ασία και τις χώρες των αναπτυσσόμενων χωρών, σχεδόν κάθε κλάδος της αγοράς νέων εκδόσεων ανθεί, εν μέρει χάρη σε ένα ράλι που είδε τα παγκόσμια ομόλογα όλων των κατηγοριών να αυξάνονται κατά 4,1% στην έναρξη της χρονιάς, καταγράφοντας μάλιστα την καλύτερη απόδοση από το μακρινό 1999.

Οι δανειολήπτες που θέλουν να αντλήσουν νέα χρηματοδότηση συναντούν επενδυτές με μια φαινομενικά ακόρεστη όρεξη για αγορά χρέους, εν μέσω ενδείξεων ότι ο πληθωρισμός κατεβάζει ταχύτητα και οι κεντρικές τράπεζες θα σταματήσουν την αυστηρή νομισματική σύσφιξη.

Για πολλούς, τα περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος φαίνονται ολοένα και πιο ελκυστικά αφού η περασμένη χρονιά οδήγησε τις αποδόσεις στα υψηλότερα από το 2008, ειδικά καθώς η προοπτική μιας επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας προσφέρει τη δυνατότητα για περαιτέρω κέρδη.

Η υπερβολική ζήτηση, οι νέες εκδόσεις και οι μεγαλύτερες εισροές σε αμερικανικά ομόλογα τους τελευταίους 17 μήνες συνέβαλαν στο να γίνει ο φετινός δανεισμός του Ιανουαρίου ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η έκδοση κρατικών και εταιρικών ομολόγων επενδυτικής διαβάθμισης παγκοσμίως έφτασε τα 586 δισ. δολάρια έως τις 18 Ιανουαρίου. Είναι το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί ποτέ για αυτή την περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Η Ευρώπη

Η αύξηση των παγκόσμιων πωλήσεων ομολόγων στην αυγή του 2023 ήταν άνιση. Η έκδοση χρέους σε ευρώ σπάει κάθε ρεκόρ, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 39% σε σύγκριση με πέρυσι σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Οι πωλήσεις ομολόγων σε δολάρια κινούνται περίπου σύμφωνα με τον ισχυρό ρυθμό του περασμένου έτους, δείχνουν τα στοιχεία. Υπάρχουν επίσης ήδη ενδείξεις ότι η έκδοση πρόκειται να επιβραδυνθεί σε ορισμένες περιοχές. Από την πλευρά της η Κίνα αναμένεται να μείνει εκτός αγορών αρχής γενομένης από τις 23 Ιανουαρίου λόγω των διακοπών του Νέου Σεληνιακού Έτους.

Η Ελλάδα

Η χώρα μας έκανε ποδαρικό για το 2023 στις αγορές μέσω της δημοπρασίας του 10ετούς τίτλου, άντλησε το ποσό των 3,5 δισ. ευρώ, δηλαδή άνω του στόχου των 2 έως 3 δισ. ευρώ. Ενώ έχει ανακοινώσει στις αγορές ότι θα δανειστεί μόλις 7 δισ. ευρώ φέτος, η κυβέρνηση δανείστηκε χθες το 50% των ετήσιων αναγκών της.
Δανείστηκε φθηνότερα από όσο τον περασμένο Οκτώβριο (4,25% έναντι 4,44% πριν τρεις μήνες) παρότι ο πληθωρισμός και τα ευρωπαϊκά επιτόκια καταθέσεων έχουν ανέβει στα ύψη από τότε. Και χωρίς καν επενδυτικά βαθμίδα, με ομόλογα πιστοληπτικής αξιολόγησης κατηγορίας “junk” (σκουπίδια) το ελληνικό 10ετές ομόλογο έκλεισε με επιτόκιο μόλις 0,2% υψηλότερο από της Ιταλίας και 2,2% από της Γερμανίας.

Τον χορό των εταιρικών εκδόσεων «ανοίγει» η Eurobank, η οποία καθίσταται η πρώτη ελληνική εισηγμένη που «βγαίνει» στις αγορές ομολόγων για το 2023.

Η Eurobank έδωσε την Τετάρτη εντολή στις BNP Paribas, Goldman Sachs Bank Europe, HSBC, IMI-Intesa Sanpaolo και UBS Investment Bank να «τρέξουν» τη νέα έκδοση.

Ο τίτλος θα είναι senior preferred, δηλαδή υψηλής εξοφλητικής αξίας, και θα έχει διάρκεια έξι ετών, με δυνατότητα ανάκλησης μετά το πέρας της 5ετίας.

Διαβάστε ακόμη

Πώς λειτουργεί ο «κόφτης» 3% στις επαγγελματικές μισθώσεις

Τα σενάρια για κάλπες τον Απρίλιο και οι επαφές Μητσοτάκη στο Νταβός

Σταϊκούρας: Διατηρείται η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος – Πιθανά και νέα μέτρα στήριξης