Το δολάριο σημείωσε ράλι ανόδου στα τέλη της περασμένης εβδομάδας έναντι των υπολοίπων G10, ωστόσο έχασε τα περισσότερα από τα κέρδη μετά από την ανακοίνωση την Παρασκευή μιας ελαφρώς απογοητευτικής έκθεσης για την εργασία.

Τα δεδομένα για τις θέσεις εργασίας είναι ακόμη δύσκολο να ερμηνευθούν, ωστόσο άλλα μέτρα για την παγκόσμια ανάπτυξη εξακολουθούν να δείχνουν σημάδια ισχύος και οι πληθωριστικές πιέσεις δεν υποχωρούν.

Τα περισσότερα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών κατάφεραν να κλείσουν την εβδομάδα υψηλότερα, καθώς οι τιμές των commodities συνεχίζουν να αυξάνονται. Το ρεάλ Βραζιλίας ήταν ο αδιαμφισβήτητος νικητής μεταξύ των μεγάλων, με το δολάριο Νέας Ζηλανδίας να δείχνει τη χειρότερη απόδοση.

Αυτή την εβδομάδα, δύο γεγονότα θα κυριαρχήσουν στην προσοχή των traders, και τα δυο την Πέμπτη. Το πρώτο είναι η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του Ιουνίου.

Παρόλο που δεν αναμένεται ούτε από εμάς ούτε από την αγορά κάποια αλλαγή στις κατευθύνσεις της νομισματικής πολιτικής, υπάρχει η πιθανότητα για ελαφρώς πιο τολμηρές ανακοινώσεις, κάτι που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στο κοινό νόμισμα. Ενώ η συνεδρίαση θα βρίσκεται σε εξέλιξη, θα ανακοινωθεί η έκθεση για τον πληθωρισμό του Μαΐου στις ΗΠΑ, οπότε το απόγευμα της Πέμπτης αναμένεται να έχει μεταβλητότητα ως προς τη διαπραγμάτευση νομισμάτων.

Στερλίνα

Η ισχύς των δεικτών PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας για το Μάιο και οι πρόσφατες δηλώσεις από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας δείχνουν ότι ενδέχεται τα επιτόκια του Ηνωμένου Βασιλείου να οδηγήσουν τόσο την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ όσο και την ΕΚΤ σε αύξηση επιτοκίων. Πιστεύουμε ότι αυτή η πιθανότητα κρύβεται πίσω από την πρόσφατη δυναμική της στερλίνας, και τα πρόσφατα οικονομικά δεδομένα εξακολουθούν να υποστηρίζουν αυτή τη θέση. Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις δεδομένων που θα κινήσουν την αγορά αυτήν την εβδομάδα, οπότε αναμένεται ότι η στερλίνα θα κινηθεί από γεγονότα εκτός Ηνωμένου Βασιλείου, και ιδίως από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη.

Ευρώ

Η έκθεση πληθωρισμού του Μαΐου από την Ευρωζώνη κατέστησε σαφές ότι ο οικονομικός αυτός χώρος δεν εξαιρείται από τις πληθωριστικές πιέσεις που αυξάνονται παγκοσμίως. Το ονομαστικό επιτόκιο τελικά έσπασε προς τα πάνω το επίπεδο του 2% για πρώτη φορά από το 2018. Το βασικό επιτόκιο αυξήθηκε πιο μετριοπαθώς, στο 0,9% και ακόμα κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ, και πιστεύουμε ότι εδώ υπάρχει αρκετός χώρος για ανοδικές εκπλήξεις. Το κλειδί για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ αυτήν την εβδομάδα θα είναι εάν το “σημαντικά” υψηλότερο επιτόκιο αγορών ομολόγων που ανακοινώθηκε το Μάιο θα μειωθεί ενόψει της ενδυνάμωσης της οικονομίας. Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ δεν είναι αρκετά έτοιμη να κάνει αυτό το βήμα, παρόλο που οι προβλέψεις προσωπικού θα αντικατοπτρίζουν σίγουρα μια πιο αισιόδοξη προοπτική. Ανακεφαλαιώνοντας, αναμένουμε ότι το ευρώ θα μετακινηθεί υψηλότερα, αν και αυτό θα είναι περισσότερο το αποτέλεσμα της γενικής αδυναμίας του δολαρίου παρά μιας συγκεκριμένης δυναμικής του ευρώ.

Δολάριο ΗΠΑ

Τα δεδομένα για την εργασία στις ΗΠΑ για τον Μάιο παρείχαν περαιτέρω επιβεβαίωση ότι οι περιορισμοί στις προμήθειες αποτελούν το εμπόδιο στην ανάπτυξη των ΗΠΑ και ότι η υπερβολική ζήτηση θα συνεχίσει να ασκεί ανοδική πίεση στις τιμές. Οι 559 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας φαίνεται αρκετά υγιής αριθμός, ωστόσο μικρότερος των προσδοκιών και κράτησε το ποσοστό του εργατικού δυναμικού παγωμένο. Οι μισθοί αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, δείχνοντας ότι οι εργοδότες αγωνίζονται σκληρά για να καλύψουν θέσεις εργασίας. Πιστεύουμε ότι τα γενναιόδωρα επιδόματα ανεργίας, τα κλειστά σχολεία και η μετεγκατάσταση εργαζομένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα συνεχίσουν να περιορίζουν τις προσλήψεις και, ως εκ τούτου, η άνοδος της ζήτησης θα έχει ως αποτέλεσμα αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις, τουλάχιστον για το επόμενο έτος. Εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν ανταποκριθεί, κάτι που φαίνεται πιθανό, πιστεύουμε ότι αυτό δε θα λειτουργήσει θετικά για το δολάριο.

* Ο Enrique Diaz – Alvarez είναι  Chief Risk Officer της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury

Διαβάστε ακόμα:

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οριακές κινήσεις γύρω από τις 900 μονάδες

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Μεικτή εικόνα στην Ασία – Κατώτερες των προσδοκιών οι κινεζικές εξαγωγές