Στη συντήρηση αλλά και διεύρυνση της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ στάθηκαν, σε σημερινές τους δηλώσεις, επιφανή στελέχη της Τράπεζας προετοιμάζοντας έτσι τις αγορές για τουλάχιστον μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά την επικείμενη συνεδρίαση, στα μέσα Ιουνίου.

Άλλες δύο αυξήσεις των επιτοκίων βρίσκονται στο τραπέζι της ΕΚΤ, υποστήριξε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας και μέλος του συμβουλίου, Γκάμπριελ Μακλούφ. Μάλιστα δεν αποκλείονται και επιπλέον τροποποιήσεις, σχολίασε, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε επίμονα υψηλά επίπεδα.

«Η αίσθηση μου από όλα όσα έχω δει είναι πως θα ανεβάσουμε ξανά τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Ιουνίου και δεν θα μου προκαλέσει έκπληξη αν προχωρήσουμε και σε νέα άνοδο στη συνεδρίαση μας, τον Ιούλιο» τόνισε ο κ. Μακλούφ σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Reuters.

«Άλλα δύο βήματα μοιάζουν να είναι οι κορυφαίες μου επιλογές» υποστήριξε ο Ιρλανδός τραπεζίτης.

Ανάλογη στάση υιοθέτησε σε δηλώσεις του και ο συνήθως μετριοπαθής Γάλλος τραπεζίτης, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλουά δίδοντας, ωστόσο, μεγαλύτερη έμφαση στην ανάγκη συντήρησης της περιοριστικής πολιτικής επί μακρόν παρά στο ύψος του «ταβανιού» των επιτοκίων.

Μιλώντας σε διάσκεψη στο Παρίσι ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας επεσήμανε ότι η ΕΚΤ χρειάζεται να δείξει επιμονή στην τήρηση της περιοριστικής πολιτικής και μάλιστα για περίπου άλλη μια διετία συντηρώντας τα επιτόκια ψηλά έως το 2025!

«Η επιμονή πλέον είναι ακόμη πιο σημαντική από την ταχύτητα. Η διάρκεια που θα διατηρήσουμε τα επιτόκια ψηλά είναι πιο σημαντική από το ακριβές ανώτατο όριο που θα διαμορφωθούν» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Με την άποψη του Γάλλου τραπεζίτη πως ο πληθωρισμός δύσκολα θα επανέλθει κοντά στο 2% μέσα στην επόμενη διετία συμφώνησε και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Κροατίας, Μπόρις Βούσιτς, σε διάσκεψη στο Ντουμπρόβνικ.

Πάντως, από την πλευρά του ο κορυφαίος οικονομολόγος της Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, μιλώντας στην ίδια διάσκεψη στο Ντουμπρόβνικ, εμφανίστηκε κάπως πιο αισιόδοξος για την πορεία του πληθωρισμού τόσο λόγω της αποκλιμάκωσης των ενεργειακών τιμών όσο και του αναμενόμενου ρυθμού αύξησης των μισθών.

Όπως εξήγησε αν και ο δομικός πληθωρισμός παραμένει ανθεκτικός, με την πτώση των ενεργειακών τιμών σταδιακά θα ακολουθήσει επίσης πτωτική πορεία, καθώς μειώνεται η πίεση προς το κόστος ζωής και άρα και η ανάγκη για αυξήσεις μισθών, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ανταπεξέλθουν. «Θεωρούμε πως η εντυπωσιακή αντιστροφή στις ενεργειακές τιμές θα επηρεάσουν σταδιακά και τον δομικό πληθωρισμό, όμως το χρονοδιάγραμμα που θα επιτευχθεί αυτό και ο βαθμός παραμένει αβέβαιο» υποστήριξε.

Κατά τον κ. Λέιν, ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης των μισθών θα διαμορφώσει τους πραγματικούς μισθούς στα επίπεδα που βρίσκονταν το 2019 το 2025!

Η αναφορά του κ. Λέιν στο δομικό πληθωρισμό δεν ήταν τυχαία, καθώς πολλά μέλη του συμβουλίου έχουν σταθεί ακριβώς στην αντίσταση που παρουσιάζει ο δείκτης, η αποκλιμάκωση του οποίου είναι πολύ αργή, συγκριτικά με τον βασικό πληθωρισμό που επηρεάζεται άμεσα από τις ενεργειακές τιμές.

Ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ, σε δηλώσεις του την Τρίτη είχε υποστηρίξει πως η ΕΚΤ θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια της «αρκετές» φορές ακόμη και στη συνέχεια να διατηρήσει τα επιτόκια ψηλά για αρκετό διάστημα. Από την πλευρά του ο επίσης σκληροπυρηνικός Ολλανδός διοικητής, Κλάας Κνοτ, σε χθεσινές δηλώσεις του υποστήριξε ουσιαστικά ότι δύο ακόμη αυξήσεις, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, είναι δεδομένες, αφήνοντας μόνο ερωτηματικά για τα βήματα του συμβουλίου από τον Σεπτέμβριο.

Θυμίζουμε ότι η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια συνολικά κατά 375 μονάδες βάσης από τον περασμένο Ιούλιο, οπότε η συζήτηση πλέον σταδιακά επικεντρώνεται στο πόσο ακόμη θα πρέπει να διαρκέσει η περιοριστική πολιτική και πόσες αυξήσεις των επιτοκίων θα χρειαστούν επιπλέον, ώστε ο πληθωρισμός να μπει σε μια σταθερή καθοδική τροχιά προς την κατεύθυνση του στόχου του 2%.

Διαβάστε ακόμα

Η απόβαση της ΝΔ έως… Άγιον Όρος, η «στείλτε ένα υπόμνημα» κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, το πήγαινε – έλα της Πόπης, το νέο σενάριο για Alpha Bank και τα σχέδια για τις μετοχές της Aegean

Μπάμπης Βωβός: Τρίτο mega σφυρί για τους γυάλινους πύργους της Κηφισίας (pics)

Société Générale: Τα ομόλογα δείχνουν επενδυτική βαθμίδα μέχρι το τέλος του έτους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ