Αυξημένες είναι οι πιθανότητες η πρώτη μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων να έρθει στη συνεδρίαση του Ιουνίου, σύμφωνα με το περιεχόμενο των πρακτικών της τελευταίας συνάντησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον Απρίλιο. Άλλωστε, το κείμενο επιβεβαιώνει πως κάποια μέλη του συμβουλίου είχαν ήδη ταχθεί υπέρ της έναρξης της νομισματικής χαλάρωσης ήδη από τον περασμένο μήνα.

Πραγματικά, το συμβούλιο θεώρησε πως βρίσκεται πολύ κοντά στην πρώτη μείωση των επιτοκίων, με κάποια (λίγα) μέλη να επισημαίνουν ότι η περαιτέρω παράταση της νομισματικής σύσφιγξης εμπεριέχει επίσης κινδύνους. Ωστόσο, η πλειοψηφία των μελών ζήτησε αυτοσυγκράτηση δεδομένης της αβεβαιότητας που δημιουργούν οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέο άλμα των τιμών.

Τα πρακτικά αποκαλύπτουν πως μια ισχυρή πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της πρότασης που κατέθεσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, ο οποίος ζήτησε να κρατηθούν για την ώρα αμετάβλητα τα επιτόκια, εκφράζοντας ωστόσο αυξανόμενη βεβαιότητα στα θετικά προγνωστικά για την πορεία της οικονομίας και του πληθωρισμού, η πτωτική τροχιά του οποίου αναμένεται να συνεχιστεί.

Έτσι, τελικά το συμβούλιο συμφώνησε να κρατήσει και πάλι στάσης αναμονής, προκειμένου να υπάρξουν επιπλέον στοιχεία που θα επιβεβαιώσουν την συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Παράλληλα ωστόσο επεσήμανε με σαφήνεια πως, αν η αναθεωρημένη εκτίμηση για τις προοπτικές του πληθωρισμού αυξήσει περαιτέρω την βεβαιότητα του πως ο δείκτης συγκλίνει ομαλά προς τον στόχο του 2%, «θα είναι εφικτή η μείωση από το τωρινό επίπεδο της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής».

Αυτό δε, φαντάζει εξαιρετικά πιθανό ήδη στην επικείμενη συνάντηση της 6ης Ιουνίου. «Φαίνεται πιθανό πως το διοικητικό συμβούλιο θα είναι σε θέση να ξεκινήσει την νομισματική χαλάρωση στη συνεδρίαση του Ιουνίου, αν τα επιπλέον στοιχεία που θα λάβει έως τότε επιβεβαιώσουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό» αναφέρουν τα πρακτικά.

Το θετικό αυτό σήμα προς τις ευρωπαϊκές αγορές επανέλαβε και η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ στις δηλώσεις που είχε κάνει, μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Πάντως, το μόνο ερωτηματικό που εξακολουθεί να απασχολεί τους επενδυτές παραμένει το κατά πόσο η ΕΚΤ θα τολμήσει όντως να ανοίξει το χορό της νομισματικής χαλάρωσης και μάλιστα αρκετούς μήνες πριν τη Federal Reserve.

Η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ στις δηλώσεις της είχε ξεκαθαρίσει ότι η ΕΚΤ χαράσσει το δικό της δρόμο, κάτι που θεωρητικά ισχύει, αλλά πρακτικά δεν έχει γίνει ποτέ. Με κάποιες αποκλίσεις, όπως την περίοδο μετά την κρίση του ευρώ, η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ ακολουθεί σε γενικές γραμμές τη στρατηγική της Fed τα τελευταία 25 χρόνια. Και αυτό επαναλήφθηκε και τα τελευταία δύο χρόνια, δεδομένου πως Ευρώπη και ΗΠΑ βρέθηκαν αντιμέτωπες με ανάλογες ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις, σαν αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης και της εκτίναξης του κόστους λόγω των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Αν η ΕΚΤ αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούνιο, όπως φαίνεται για την ώρα εξαιρετικά πιθανό και η Fed περιμένει μέχρι τον Σεπτέμβριο ή ακόμη χειρότερα τον Νοέμβριο, θα είναι κυριολεκτικά η πρώτη φορά που η ΕΚΤ θα βρεθεί στη θέση του οδηγού. Δεν είναι τυχαίο πως η Deutsche Bank σε ανάλυση της μίλησε για ένα φαινόμενο «πραγματικά μοναδικό στους σύγχρονους καιρούς».

Πάντως, ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης, Ρόμπερτ Χόλτσμαν σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Handelsblatt την Τετάρτη ήταν ο πρώτος από τους συναδέλφους του, ο οποίος τόλμησε να παραδεχτεί ανοιχτά πως η ΕΚΤ δεν λειτουργεί «σε κενό» αγνοώντας έτσι τα όσα πράττει η αμερικανική κεντρική τράπεζα. Η Fed «είναι ο γορίλας στο δωμάτιο» επεσήμανε. Το αν η ΕΚΤ θα καταφέρει να το ξεπεράσει, θα φανεί σε περίπου ένα μήνα!

Διαβάστε ακόμη 

«Έξυπνοι Μετρητές»: Ο ΔΕΔΔΗΕ… προθερμαίνεται για την εγκατάστασή τους

Γιώργος Κιμούλης: Η πτώχευση και το σφυρί για διαμέρισμα στη Βούλα

Υπέρβαση των κρατικών εσόδων κατά 500 εκατ. ευρώ λόγω myDATA και POS

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ