Όταν η Metals Acquisition Ltd. αγόρασε ένα ορυχείο χαλκού στην Αυστραλία από την Glencore Plc για σχεδόν 900 εκατομμύρια δολάρια το 2023, στράφηκε στις αγορές χρέους για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της αγοράς.

Με το κόστος δανεισμού να είναι πλέον πολύ υψηλότερο μετά το τέλος της εποχής του εύκολου χρήματος, η διοίκηση αποφάσισε φέτος ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ήταν μια καλή επιλογή για τη μείωση της μόχλευσης. Ήδη εισηγμένη στη Νέα Υόρκη, η ζήτηση από τους Αυστραλούς επενδυτές ήταν τόσο μεγάλη που η εταιρεία αποφάσισε να πουλήσει μετοχές, συγκεντρώνοντας τελικά περίπου 325 εκατ. δολάρια Αυστραλίας (216 εκατ. δολάρια).

Δεν είναι μόνο οι εισηγμένες εταιρείες όπως η Metals Acquisition που στρέφονται στο χρηματιστήριο για να μειώσουν τα βάρη τους αυτά, αφού η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής έκανε πιο ελκυστικές τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. 

Περισσότερες επιχειρήσεις που πρόκειται να εισαχθούν στο χρηματιστήριο επικαλούνται επίσης τη μείωση της μόχλευσης ως κίνητρο. Οι εταιρείες ολοκλήρωσαν φέτος IPO ύψους 28,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως τον Απρίλιο, όπως δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Πρόκειται για αύξηση 56% σε σχέση με τους προηγούμενους 12 μήνες.

Η ισχύς των χρηματιστηριακών αγορών σημαίνει ότι «η αύξηση των ιδίων κεφαλαίων για την ανάληψη μόχλευσης δεν είναι κάτι κακό αυτή τη στιγμή», όπως δήλωσε ο Τζορτζ Μάρις, επικεφαλής επενδύσεων παγκόσμιων μετοχών της Principal Asset Management. Ο δείκτης S&P 500 έχει καταγράψει άνοδο κατά περίπου 28% τον τελευταίο χρόνο και ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχει αυξηθεί περισσότερο από 12% την ίδια περίοδο.

Αν και οι ΙΡΟ με γνώμονα το χρέος αποτελούν μια αυξανόμενη τάση, οι τραπεζίτες μέχρι πρόσφατα ανέμεναν ότι ακόμη περισσότερες εισηγμένες εταιρείες θα επεδίωκαν προσφορές μετοχών.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, ο φθηνός δανεισμός που συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας περιόρισε την ανάγκη των εισηγμένων εταιρειών να χρησιμοποιήσουν την προσφυγή στις αγορές. Οι εταιρείες αυτές συγκέντρωσαν σχεδόν 20 δισεκατομμύρια δολάρια από την πώληση μετοχών το πρώτο τετράμηνο του έτους, αύξηση 4,5% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Οι ποιοτικές εταιρείες που θα βγουν στην αγορά θα βρουν πρόθυμους επενδυτές, ορισμένοι από τους οποίους είναι απογοητευμένοι από την έλλειψη επιλογών για την αξιοποίηση των κεφαλαίων τους.

Στην Ευρώπη, η έλλειψη δραστηριότητας στην πρωτογενή αγορά και η αύξηση των επαναγορών σημαίνει ότι ο αριθμός των μετοχών συρρικνώνεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 20 ετών, σύμφωνα με την Barclays Plc.

Οι επενδυτές είναι απαιτητικοί όσον αφορά τις συμφωνίες επειδή δεν θέλουν να χρηματοδοτήσουν μια ευθεία ανακεφαλαιοποίηση μιας εταιρείας μέσω μιας ΙΡΟ και θα ζητήσουν εκπτώσεις τιμών για όσους το επιχειρήσουν, όπως υποστηρίζουν οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων.

Ιδιωτικά κεφάλαια

Αυτό αποτελεί πιθανό πρόβλημα για τις εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων, οι οποίες επιφόρτωσαν τις εταιρείες με φθηνό χρέος όταν το κόστος δανεισμού ήταν χαμηλό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, προσέθεσαν ακόμη μεγαλύτερη μόχλευση στις επιχειρήσεις πέρυσι, με την προσδοκία ότι οι αποτιμήσεις θα λάμβαναν ώθηση από μια σειρά μειώσεων των επιτοκίων που δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί.

Όσον αφορά την Metals Acquisition, η Engelbrecht πλήρωσε κάποιες έντοκες υποχρεώσεις χρησιμοποιώντας τα έσοδα από την είσοδό της στην Αυστραλία. Τώρα εξετάζει τις επιλογές για το λεγόμενο mezzanine debt της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης της μετατροπής του σε senior υποχρέωση. Η εταιρεία δεν σχεδιάζει να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια από πωλήσεις μετοχών προς το παρόν.

Συγχωνεύσεις και εξαγορές

Η La Rosa Holdings Corp., εν τω μεταξύ, χρησιμοποίησε την ΙΡΟ της τον Οκτώβριο για να αποπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του δανεισμού της, ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω συμφωνίες.

Η εισαγωγή στο χρηματιστήριο μας επέτρεψε «να είμαστε πολύ επιθετικοί όσον αφορά την πλευρά των συγχωνεύσεων και εξαγορών και γι’ αυτό προχωρήσαμε σε 10 εξαγορές μετά από την ΙΡΟ», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Τζο Λα Ρόσα σε συνέντευξή του. «Ως ιδιωτική εταιρεία, σε αντίθετη περίπτωση θα αντιμετωπίζαμε μεγάλα εμπόδια όσον αφορά την εύρεση χρηματοδότησης».

Η εταιρεία κατασκευής οικιακών συσκευών Whirlpool Corp. θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να αντλήσει χρήματα μέσω των αγορών εάν πρόκειται να πραγματοποιήσει μια σημαντική εξαγορά, αν και οι συγχωνεύσεις και εξαγορές αποτελούν χαμηλή προτεραιότητα προς το παρόν, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Τζιμ Πίτερς. 

Η εταιρεία πούλησε μέρος του μεριδίου της στην ινδική μονάδα της φέτος, εν μέρει επειδή η αποτίμησή της την καθιστούσε ελκυστικό μέρος της στρατηγικής του ομίλου για τη μείωση του χρέους, όπως ανέφερε. Η εταιρεία δεν σκοπεύει να μειώσει περαιτέρω το 51% του μεριδίου της, προσέθεσε.

Ένα πλεονέκτημα της μείωσης του χρέους μέσω της πώλησης μετοχών είναι ότι μπορεί να βελτιώσει την απόδοση των κερδών ανά μετοχή μιας εταιρείας, όπως δήλωσε ο Τόμας Μάρτιν, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην GLOBALT Investments, η οποία διαχειρίζεται περίπου 3 δισ. δολάρια.

«Οι εταιρείες που περίμεναν να μειωθούν ξανά τα επιτόκια για να μπορέσουν να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους με αυτόν τον τρόπο θα χρειαστεί να περιμένουν για πολύ περισσότερο», ανέφερε. «Δεν έχουν πραγματικά άλλη επιλογή από το να αντισταθμίσουν αυτόν τον κίνδυνο στον ισολογισμό τους με την αύξηση των ιδίων κεφαλαίων. Όσο η αγορά είναι ισχυρή, τώρα είναι μια καλή στιγμή για να το κάνουν», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Ποια εισοδήματα δεν φορολογούνται ή έχουν ειδικό φόρο

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Θα σταματήσουν την Κίνα οι δασμοί;

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Μόλις το 0,2% αμφισβητεί το τεκμαρτό εισόδημα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ