(Τελευταία ενημέρωση – 14:42)

«Μάχη» ανάμεσα σε πωλητές και αγοραστές εξελίσσεται σήμερα (19/4) στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο υποδέχθηκε ψύχραιμα την επίθεση του Ισραήλ στο έδαφος του Ιράν, ως απάντηση στο χτύπημα της Τεχεράνης το περασμένο Σαββατοκύριακο. Βγαίνουν «άμυνες» στη ζώνη στήριξης των 1.380 μονάδων, με τις τράπεζες να είναι οι μοναδικές που κινούνται σε καθαρά πτωτική τροχιά.

Εναλλαγές προσήμων και έντονη μεταβλητότητα συνθέτουν το τοπίο στην εγχώρια αγορά, που δείχνει πολύ καλύτερη εικόνα σε σύγκριση με τα υπόλοιπα χρηματιστήρια. Υπενθυμίζεται ότι το Χ.Α. είχε εμφανιστεί τις προηγούμενες ημέρες πιο ευαίσθητο στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, υποχωρώντας όταν οι διεθνείς αγορές έδειχναν ανθεκτικότητα. Δεν ισχύει, ωστόσο, το ίδιο στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,52% στις 1.388,15 μονάδες, με το υψηλό ημέρας να εντοπίζεται λίγο πιο πάνω. Χαμηλό ημέρας αποτελούν οι 1.371,58 μονάδες.

Το Χρηματιστήριο προέρχεται από διήμερη άνοδο +1,75% και έχει απομακρυνθεί από το χαμηλό δύο και πλέον μηνών της περασμένης Τρίτης (1.357,30 μονάδες). Δύσκολα θα αποφευχθούν οι απώλειες σε εβδομαδιαία βάση, ωστόσο η μέχρι στιγμής εικόνα δίνει ελπίδες για παραμονή πάνω από κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, όπως οι 1.375 και οι 1.380 μονάδες.

Σε ήπια πτωτικό έδαφος διατηρούνται οι τραπεζικοί τίτλοι. Στα blue chips ξεχωρίζουν με τη δυναμική τους άνοδο η Lamda Development, η Cenergy Holdings, η Viohalco, η Quest Συμμετοχών και ακολουθούν με κέρδη σχεδόν 1% η ΔΕΗ, η Mytilineos και η Σαράντης.

Ειδικής μνείας χρήζει η Ελλάκτωρ, που «σκαρφαλώνει» περίπου +2,5% στον απόηχο της εντυπωσιακής αύξησης της κερδοφορίας της το 2023. Παράλληλα, κατέθεσε πρόταση για την αγορά του 38,79% της Reds, η οποία κερδίζει σήμερα, από την πλευρά της, πάνω από 9% και είναι στην κορυφή του ταμπλό, όσον αφορά την ποσοστιαία άνοδο των μετοχών.

Στο ταμπλό

Υποχωρεί κατά 0,34% ο τραπεζικός δείκτης και διαπραγματεύεται στις 1.169,76 μονάδες, με τον κλάδο να μην ακολουθεί την ευρύτερη προσπάθεια παραμονής στα θετικά πρόσημα. Στο -0,74% και το 1,817 ευρώ η Eurobank και ακολουθούν η Εθνική (-0,42% στα 7,044 ευρώ), η Πειραιώς (-0,05% στα 3,755 ευρώ) και η Alpha Bank (αμετάβλητη στο 1,55 ευρώ).

Στους άλλους δύο βασικούς δείκτες, ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) χάνει 0,05% στις 3.350,03 μονάδες, ενώ ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) κερδίζει 0,20% στις 2.233,61 μονάδες.

Η ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώνεται στα 35,937 εκατ. ευρώ. Τζίρο άνω των 3 εκατ. ευρώ κάνουν η Mytilineos (4,303 εκατ. ευρώ), η Πειραιώς (4,06 εκατ. ευρώ) και η Εθνική (3,047 εκατ. ευρώ). Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 95,531 δισ. ευρώ. Στο ταμπλό 53 μετοχές ενισχύονται, 39 υποχωρούν και 18 παραμένουν αμετάβλητες.

Στον Large Cap, η Cenergy «σκαρφαλώνει» κατά +3,75% και η Ελλάκτωρ σημειώνει άνοδο +2,18%. Ακολουθούν με ισχυρά κέρδη η Lamda Development, η Σαράντης, η Quest Συμμετοχών, η Viohalco, η ΔΕΗ και η Mytilineos. Από την άλλη πλευρά, ο ΟΤΕ υποχωρεί κατά -1,5%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η Profile «εκτοξεύεται» πάνω από +6%, όπως και η Alumil που προσεγγίζει το +3%. Αντίθετα, η Τεχνική Ολυμπιακή και η Ideal χάνουν περισσότερο από -1%. «Άλμα» 9,76% καταγράφει η Reds.

Η αντίδραση των ξένων αγορών

Με ράλι άνω του 3% στις τιμές του πετρελαίου, «εκτίναξη» του χρυσού σε νέο ενδοσυνεδριακό ιστορικό υψηλό, πάνω από τα 2.400 δολάρια ανά ουγγιά, και «βουτιά» του bitcoin -το οποίο βρέθηκε προσωρινά κάτω από τα 60.000 δολάρια- υποδέχθηκαν οι επενδυτές το πυραυλικό χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν. Στη συνέχεια, οι έντονες μεταβολές μετριάστηκαν, καθώς οι traders αρχίζουν να «χωνεύουν» τις εξελίξεις.

Στις μετοχικές αγορές, το ταμπλό «κοκκίνισε» στην Ασία, με τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei να διολισθαίνει περισσότερο από -2,5%. Πτώση άνω του -1% σε Νότια Κορέα και Χονγκ Κονγκ, ενώ πιο ήπιες ήταν οι ρευστοποιήσεις στην Κίνα. Με νέο «κύμα» πωλήσεων ξεκίνησε η συνεδρίαση της Παρασκευής στις ευρωαγορές, με τους μεγάλους δείκτες να «μαζεύουν» πλέον τις πρωινές απώλειες.

Έχοντας αφήσει ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία μίας αντίδρασης στο μεσοδιάστημα των επιθέσεων του Ιράν στο Ισραήλ και τούμπαλιν, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) της Wall Street δείχνουν νέα πτώση. Σημειώνεται ότι ο S&P 500 και ο Nasdaq προέρχονται από πέντε διαδοχικές απώλειες, στο μεγαλύτερο καθοδικό σερί από τον Οκτώβριο του 2023 για τον ευρύτερο δείκτη και από τον περασμένο Ιανουάριο για τον τεχνολογικό.

Πτώση στο πενθήμερο – Ποιες μετοχές ξεχώρισαν την Πέμπτη

Δεδομένη θεωρείται η επιστροφή στις εβδομαδιαίες απώλειες για το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά την «άμυνα» που παίζει απέναντι στον θόρυβο της πυραυλικής επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν. Με βάση το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά -1,4% στην εβδομάδα, οι τράπεζες κινούνται χαμηλότερα κατά -2,37%, ο FTSE 25 σημειώνει πτώση -1,3% και ο Mid Cap διολισθαίνει -1,43%.

Εκ των πρωταγωνιστών της συνεδρίασης της Πέμπτης ήταν ο τίτλος της Jumbo, ο οποίος επανήλθε στα 26,5 ευρώ. Με «καλό μάτι» είδαν οι αναλυτές την «εκτόξευση» της καθαρής κερδοφορίας το 2023, καθώς και την πρόταση της διοίκησης για διανομή μερίσματος, ύψους 1 ευρώ. Το χθεσινό +2,79% ήταν η καλύτερη ημερήσια επίδοση από τις 19 Φεβρουαρίου. Ήταν μάλιστα στην κορυφή του πίνακα των συναλλαγών με 19,3 εκατ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται στον μεγάλο όγκο των πακέτων, συνολικού ύψους 8,05 εκατ. ευρώ.

Με διήμερη άνοδο της τάξης του +3,56%, η Mytilineos επέστρεψε σε επίπεδα άνω των 36 ευρώ, στο υψηλότερο σημείο εντός του Απριλίου. Βρίσκεται συνεχώς στα «ραντάρ» των επενδυτών, καθώς παράγει καθημερινά ειδήσεις. Ξεχωρίζει το πρόσφατο δημοσίευμα του Sky News, που κάνει λόγο για εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Παράλληλα, ο επικεφαλής του ομίλου, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, προανήγγειλε χθες επένδυση ύψους 350 εκατ. ευρώ για τρία κρίσιμα υλικά (γάλλιο, βωξίτη, αλουμίνιο). Μάλιστα, την ερχόμενη εβδομάδα η Mytilineos θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα α’ τριμήνου.

Κέρδη +5,25% μετρά το τελευταίο διήμερο η Lamda Development, μηδενίζοντας την χασούρα της Δευτέρας και της Τρίτης. Ισχυρή ώθηση παρείχαν τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της εισηγμένης, με επίκεντρο το νέο ιστορικό ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας στα mall και τις μαρίνες.

Με κρεσέντο των αγοραστών, οι μετοχές του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ «απορρόφησαν» μεγάλο μέρος της πρόσφατης ισχυρής διόρθωσης. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενισχύθηκε κατά +3,88% μέσα σε δύο μέρες, επιστρέφοντας πάνω από τα 16 ευρώ. Είχε προηγηθεί ένα τετραήμερο -7,98%. Αντίστοιχα, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κατέγραψε διήμερη άνοδο +3,78%, βρέθηκε στα 17,85 ευρώ, ενώ προηγουμένως είχε απολέσει -6,52% εντός τριών συνεδριάσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος πορεύθηκε το δίδυμο Aegean-Autohellas, που είχε πληγεί από τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή, καθώς οι αερομεταφορές και ευρύτερα ο τουρισμός είναι παραδοσιακά από τους πρώτους κλάδους που επηρεάζονται σε τέτοιες περιπτώσεις. Με σωρευτικά κέρδη +3,98% την Τετάρτη και την Πέμπτη, η Aegean ανέκτησε μέρος του χαμένου εδάφους, έχοντας «προσγειωθεί» κατά -10,44% την περίοδο 11-16 Απριλίου. Αντίστοιχα, η Autohellas ενισχύθηκε +4,83% τις τελευταίες δύο ημέρες. Προηγουμένως αγνοούσε το θετικό πρόσημο επί 8 συναπτές συνεδριάσεις, ενώ είχε χάσει συνολικά -7,63% κατά το επίμαχο διάστημα.

Τα βλέμματα στην S&P

Στην ετυμηγορία της Standard and Poor’s για το ελληνικό αξιόχρεο στρέφει σήμερα (19/4) την προσοχή της η επενδυτική κοινότητα. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο ο αμερικανικός οίκος είχε αναβαθμίσει τη χώρα στην επενδυτική βαθμίδα, με rating BBB- και σταθερές προοπτικές (outlook), με γνώμονα τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών και την ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Οι αναλυτές δεν βλέπουν νέες αλλαγές στην πιστοληπτική ικανότητα, καθώς το upgrade είναι ακόμη «νωπό».

Στο πεδίο των οικονομικών αποτελεσμάτων, είναι η σειρά της Alumil και της Costamare να ανακοινώσουν σήμερα (19/4) τις οικονομικές επιδόσεις της χρήσης 2023. Πλούσια είναι η ατζέντα της ερχόμενης εβδομάδας, καθώς την Τρίτη (23/4) έχουμε την Intrakat, την Πλαστικά Θράκης και την Alpha Trust Holding, την Τετάρτη (24/4) τη Loulis Food Ingredients και την CNL Capital, την Πέμπτη (25/4) την ΕΥΔΑΠ, την Safe Bulkers, την Space Hellas και την Alpha Real Estate Services και την Παρασκευή (26/4) την Ακρίτας, τη Logismos, την Intertech, την Mermeren Kombinat και την Galaxy Cosmos Mezz.

Τέλος, έχουμε πρεμιέρα στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α’ τριμήνου, με την Σαράντης, την Alpha Trust Andromeda (24/4) και τη Mytilineos (25/4) να κάνουν ποδαρικό.

Διαβάστε ακόμη

Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Πυραυλική επίθεση του Ισραήλ σε στρατιωτική εγκατάσταση στο Ιράν

Τι φοβίζει τον Απόστολο Βακάκη και η μεταβλητή για τη μερισματική πολιτική της Jumbo

Ρεύμα: Αύξηση 40 ευρώ μέσα σε 6 ημέρες για την τιμή στη χονδρική (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ