Σημαντική αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ομολόγων παρατηρείται τη Δευτέρα (4/12) μετά την «ετυμηγορία» αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch την περασμένη Παρασκευή.

Επισημαίνεται ότι μετά και την αναβάθμιση από την Fitch σε επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ-) τα ελληνικά ομόλογα μπορούν πλέον να ενταχθούν στους ευρωπαικούς δείκτες, τους οποίους ακολουθούν στις τοποθετήσεις τους οι λεγόμενοι «παθητικοί επενδυτές».

Χαρακτηριστική είναι η κίνηση των ελληνικών ομολόγων στην ευρωπαϊκή αγορά με το spread του ελληνικού δεκαετούς να συρρικνώνεται έναντι του ιταλικού και του γερμανικού. Εκτιμάται δε, ότι από την εξέλιξη αυτή θα δημιουργηθεί μία πρόσθετη ζήτηση για ελληνικά ομόλογα της τάξεως των 6 με 10 δισ. ευρώ.

«Σύμφωνα με όσα έχω ενημερωθεί από διάφορους συμμετέχοντες στην αγορά, φαίνεται ότι οι παθητικοί επενδυτές… θα δημιουργήσουν μια πρόσθετη ζήτηση περίπου €6 δισ. – €10 δισ. [μετά την αναβάθμιση της Fitch και την επακόλουθη συμπερίληψη στους δείκτες]. Αλλά μένει να φανεί», δήλωσε  ο Δημήτρης Τσάκωνας, γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της Ελλάδας, σύμφωνα με το Reuters.

Με τις προβλέψεις αυτές συμφώνησε και τραπεζικό στέλεχος, λέγοντας ότι η αναβάθμιση «φέρνει μερικούς επενδυτές, οι οποίες δεν είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν».

Ωστόσο, ο κ. Τσάκωνας, ο αναλυτής της Commerzbank και το τραπεζικό στέλεχος με το οποίο επικοινώνησε το Reuters συμφωνούν πως το μεγαλύτερο όφελος της αναβάθμισης θα είναι η διεύρυνση της επενδυτικής βάσης.

«Είναι σίγουρα θετικό. Η Ελλάδα το συζητούσε επί πολύ καιρό και το διαφήμισε για πολύ καιρό, επομένος είμαι σίγουρος/η ότι θα υπάρξει μεγάλη διαφορά στα spreads. Ωστόσο, σαφώς εδραιώνει τη χώρα μια ομάδα άλλης αναφοράς. Είναι θετικό; Ναι. Θα είναι επιπλέον 10 μονάδες ή 20 μονάδες βάσης συρρίκνωσης; Δεν νομίζω», σχολίασε το τραπεζικό στέλεχος..

Σε αυτό το πλαίσιο, στη δευτερογενή αγορά ομολόγων σήμερα και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της καταγράφηκαν συναλλαγές 144 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 78 εκατ .ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 3,56% από 3,63% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας έναντι 2,34 % του αντίστοιχου Γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,22%1,21%.

Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα το απόγευμα το ευρωπαικό νόμισμα να διαπραγματεύεται στα 1,0817 δολ . από το επίπεδο των 1,0992 δολ, που άνοιξε η αγορά.

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Η Ελλάδα είναι το επενδυτικό στοίχημα για το 2024 (πίνακες)

COP28: Deal ΗΑΕ με την εταιρεία του Μπιλ Γκέιτς για την ανάπτυξη προηγμένων αντιδραστήρων

Στο χαρτοφυλάκιο της Trade Estates ΑΕΕΑΠ το Smart Park

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ