Η μετοχή της Tesla, αναμφίβολα, είχε ένα πολύ «δυσάρεστο» 2022, υποχωρώντας κατά τουλάχιστον 60% μέσα στο έτος και πραγματοποιώντας την 11η χειρότερη φετινή επίδοση ανάμεσα σ’ όλες τις εισηγμένες του S&P 500. 

Ο ίδιος ο Έλον Μασκ, επικεφαλής της εταιρείας ηλεκτροκίνησης, απέδωσε αυτή την αρνητική πορεία στα υψηλότερα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών, τα οποία «αναγκάζουν» τους επενδυτές να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις μετοχές και να τα τοποθετήσουν στις τράπεζες, σε μια προσπάθεια αξιοποίησης των υψηλότερων επιτοκίων καταθέσεων. Πρόκειται, εξάλλου, για «εγγυημένα» χρήματα. 

Με δεδομένο ότι πρόκειται για μία από τις πιο ακριβές εταιρείες όλου του κόσμου, θα περιμέναμε ότι η φετινή βουτιά της Tesla στέρησε τον περισσότερο πλούτο από κάθε άλλη μετοχή παγκοσμίως. Όμως, εδώ κάνουμε λάθος. 

Κι αυτό, διότι η πτώση της Tesla προκάλεσε μια απώλεια της τάξης των 622 δισ. δολαρίων (4η μεγαλύτερη παγκοσμίως), καθώς η κεφαλαιοποίηση από το 1,06 τρισ. δολάρια στις 31 Δεκεμβρίου του 2021 έφθασε στα 439 δισ. δολάρια στις 21 Δεκεμβρίου του 2022.  

Στην κορυφή της σχετικής λίστας, αντίθετα, βρίσκεται η μετοχή της Amazon, η οποία μέσα στο έτος απώλεσε το 48% της αξίας της ή αλλιώς 805 δισ. δολάρια (από 1,6 τρισ. σε 886 δισ.). Ας σημειωθεί ότι η βουτιά της Amazon αποδείχθηκε μεγαλύτερη της Τesla σε απόλυτους αριθμούς, παρότι σε ποσοστιαίο επίπεδο ήταν μικρότερη, κάτι το οποίο αποδίδεται στην απόκλιση των κεφαλαιοποιήσεων μεταξύ των δύο εισηγμένων. 

Από την πλευρά της, η μετοχή της Apple, παρότι υποχώρησε μόλις κατά 24% στο τελευταίο 12μηνο, «μέτρησε» απώλειες 753 δισ. δολαρίων (από 2,9 τρισ. σε 2,1 τρισ. δολάρια), ενώ η μετοχή της Microsoft «καθηλώθηκε» κατά 700 δισ. δολάρια (από 2,5 τρισ. σε 1,8 τρισ. δολάρια). 

Στην 4η χειρότερη θέση ακολούθησε -όπως προαναφέρθηκε- η Tesla, ενώ την πρώτη 5άδα συμπλήρωσε η Meta Platforms, η οποία έχασε 466 δισ. δολάρια, υποχωρώντας από τα 784 δισ. στα 318 δισ. δολάρια.  

Αθροιστικά, οι πέντε εισηγμένες, οι οποίες είχαν τις υψηλότερες απώλειες μέσα στο 2022, αφαίρεσαν από την κεφαλαιοποίηση της Wall Street το «τρελό» ποσό των 3,3 τρισ. δολαρίων.  

Και οι πέντε -καθ’ όλου τυχαία- αποτελούν τεχνολογικές εταιρείες, οι οποίες κατά παράδοση θεωρούνται οι πλέον ευάλωτες στο περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων, του επίμονου πληθωρισμού και του «φουσκωμένου» κόστους δανεισμού. 

Διαβάστε ακόμη

Terracom: Η τεχνολογική εταιρεία από τα Γιάννενα που «ασφάλισε» το Μουντιάλ του Κατάρ

«Κοντοβερός» (Freskot): Σε «κλοιό» πλειστηριασμών και για το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο (pics)

Πόσες ώρες τη μέρα ξοδεύουμε στα social media – Ποια πλατφόρμα κυριαρχεί (λίστα)