Αγορές

Έντονες πιέσεις στα πορτογαλικά ομόλογα – Αναζωπυρώνονται οι φόβοι για νέες υποβαθμίσεις

  • newsroom


Έντονες πιέσεις δέχονται τα πορτογαλικά ομόλογα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο, ενόψει της αξιολόγησης του αξιόχρεου της χώρας από την Standard and Poor's.

Έντονες πιέσεις δέχονται τα πορτογαλικά ομόλογα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο, ενόψει της αξιολόγησης του αξιόχρεου της χώρας από την Standard and Poor’s.

Η απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς ενισχύεται κατά 4 μονάδες βάσης στο 3,45%.

Αν και ο επενδυτικός οίκος δεν αναμένεται να μεταβάλει την αξιολόγησή του από το junk, η ανάλυσή του θα έχει σημασία για την αξιολόγηση της DBRS τον επόμενο μήνα, η οποία είναι η μόνη που κρατά τη χώρα σε «επενδυτικό βαθμό» κι άρα τα ομόλογά της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Πολλοί αναλυτές φοβούνται ότι η DBRS θα υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Πορτογαλίας, όπως έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν. Εάν αυτό συμβεί τα ομόλογα δεν θα είναι επιλέξιμα από την ΕΚΤ και η χώρα μπορεί να βρεθεί με την προοπτική ενός δεύτερου πακέτου διάσωσης.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα, απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά, σύμφωνα με την Commerzbank, ακόμα και η αναφορά της πιθανότητας προκαλεί τρόμο στους επενδυτές.

«Μπορεί να αποδειχθεί μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία» σημειώνει ο αναλυτής της, David Schnautz.

Σε αρνητικό έδαφος επέστρεψε η απόδοση του 10ετούς bund

Επέστρεψε στο αρνητικό πρόσημο η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου μετά από πέντε μέρες σε θετικό έδαφος.

Το γερμανικό ομόλογο θεωρείται το πιο ασφαλές από τα ευρωπαϊκά, ιδιαίτερα εν μέσω της αναταραχής των τελευταίων ημερών στις αγορές, λόγω των κεντρικών τραπεζών.

Η απόδοσή του υποχώρησε σήμερα έως το 0,019%, καταγράφοντας πτώση πάνω από 150 μονάδες βάσης.