«Κόκκινο» βάφτηκε το ταμπλό στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους βασικούς δείκτες να σημειώνουν καθ΄όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης απώλειες, καθώς οι traders ολοκληρώνουν μια «δύσκολη» εβδομάδα ενόψει μάλιστα και της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τη στάση που θα κρατήσει από δω και στο εξής, σχετικά με τις αυξήσεις επιτοκίων.

Μάλιστα η αγορά αξιολογεί και μια σειρά από μακροοικονομικά στοιχεία ενώ το βλέμμα είναι στραμμένο τόσο στη Fed όσο και σε εταιρικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο 5,25% – 5,50% στη συνεδρίαση της 19ης – 20ης Σεπτεμβρίου.

Σε αυτό το κλίμα στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 288 μονάδες ή σε ποσοστό 0,83% κλείνοντας στις 34.618 μονάδες, απαλείφοντας εντελώς το ράλι της Πέμπτης (άνοδος περί 300 μονάδων).

Ομοίως ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,22% και διαμορφώθηκε στις 4.450 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε πτώση 1,56% και στις 13.708 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας ο Dow Jones σημείωσε εβδομάδα κερδών, ενώ S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν την εβδομάδα με απώλειες.

Να θυμίσουμε ότι τα χθεσινά ισχυρά κέρδη προήλθαν από το «ντεμπούτο» της Arm. Οι επενδυτές υποδέχθηκαν την Πέμπτη με ενθουσιασμό την IPO της Arm, της βρετανικής εταιρείας παραγωγής μικροτσίπς, η οποία στην πρώτη της συνεδρίαση έκανε ράλι σχεδόν 25%. Το θετικό κλίμα για την Arm συντηρείται και σήμερα, με τη μετοχή της εισηγμένης να κερδίζει 6%.

Στο μέτωπο των οικονομικών εξελίξεων, οι τιμές παραγωγού (πληθωρισμός χονδρικής) αυξήθηκαν κατά 0,7% τον Αύγουστο, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις περί ανόδου κατά 0,4%. Παρ’ όλα αυτά, εξαιρώντας τους κλάδου της ενέργειας και των τροφίμων, ο δομικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,2%, εντός του προβλεπόμενου ορίου.

Στα μάκρο, μηνιαία αύξηση 0,4% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή τον Αύγουστο με τους αναλυτές να αναμένουν μικρότερη αύξηση της τάξεως του 0,2%.

Ακολούθως, άλμα σημείωσαν οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, ως ένδειξη ότι το ράλι στις τιμές του πετρελαίου τις τελευταίες εβδομάδες δημιουργεί ανοδικές πιέσεις ευρύτερα στην οικονομία.

Ειδικότερα, οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν κατά 0,5% τον προηγούμενο μήνα, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάιο του 2022, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για αύξηση 0,3%.

Σε επίπεδο μετοχών, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των American Express (+1,2%) και Walt Disney (+1,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι Home Depot (-2,4%) και Salesforce (-2,3%).

Άνοδο σημείωσαν και οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών αν και το συνδικάτο που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στις τρεις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες (General Motors, Stellantis και Ford) ξεκίνησε  απεργία σε τρία εργοστάσια στρατηγικής σημασίας.

Από την άλλη, η μετοχή της Adobe υποχώρησε κατά 4,21% παρά το γεγονός ότι η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη τριμήνου μεγαλύτερα απο αυτά που ανέμεναν οι αναλυτές.

Εν τω μεταξύ ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 4,20%, ενώ στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,3% έναντι του ευρώ, στο 1,0672 δολ.

Διαβάστε ακόμη 

Ποιο σούπερ μάρκετ «καρφώνει» τις εταιρείες που μειώνουν ποσότητες και δεν ρίχνουν τιμές

TikTok: «Καμπάνα» ύψους 345 εκατ. ευρώ από την ΕΕ – Τι απαντά η εταιρεία (upd) 

Πλειστηριασμοί: «Κληρώνει» για Καρυπίδη, νέα σφυριά για ΑΤΤΙ-ΚΑΤ (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ