(laste update: 15.31) Μικρές απώλειες εμφανίζει την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να κάνουν ένα «διάλειμμα» από το ανοδικό ράλι (+4% στο τελευταίο 3ήμερο) και να επιδίδονται σε μια επιλεκτική κατοχύρωση (profit taking) των πρόσφατων κερδών, τα οποία έχουν επαναφέρει την ελληνική αγορά άνω των 800 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 3.30 το απόγευμα, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ελεγχόμενη πτώση κατά 0,36% και διαμορφώνεται στις 820,09 μονάδες, χάνοντας μόλις τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (823,09 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (από 818,22 έως 824,46 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 26,5 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο τραπεζικός κλάδος, ομοίως με τον Γενικό Δείκτη, δέχεται ένα ήπιο κύμα ρευστοποιήσεων, καθώς διολισθαίνει στο -0,79% και τις 531 μονάδες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία υποχωρεί στο -2% και το 1,07 ευρώ. Κατά περίπου 1,1% μειώνεται και η μετοχή της Eurobank, η οποία διαπραγματεύεται στο 0,87 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank χάνει 0,6% και περιορίζεται στο 0,85 ευρώ, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να κινείται σταθεροποιητικά στα 3,1 ευρώ, χάρη στο ενδιαφέρον του επενδυτικού ταμείου της Σαουδικής Αραβίας. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank -0,60% και 0,8598 ευρώ 
  • Eurobank -1,09% και 0,8748 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα -0,10% και 3,137 ευρώ 
  • Πειραιώς -1,95% και 1,0785 ευρώ 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,49% και 1.974 μονάδες), οι μετοχές των ΟΛΠ και ΟΠΑΠ σημειώνουν κάμψη κατά περίπου 1,7% και καθορίζονται στα 14,6 και 12,5 ευρώ, αντίστοιχα. Απώλειες κατά 1,3% εμφανίζει και η μετοχή της Aegean, η οποία διορθώνει από τις υψηλές «πτήσεις» της Τετάρτης (4,5%), ενώ η μετοχή της Sarantis χάνει 2,9% και οπισθοχωρεί στα 6 ευρώ. Η μετοχή της Motor Oil, από την πλευρά της, περιορίζεται στο -1,2% και τα 16,7 ευρώ, με τη μετοχή της Jumbo να συνεχίζει την καθοδική πορεία (-0,9%), καθώς οι αναλυτές «βλέπουν» αύξηση του ανταγωνισμού λόγω της εισόδου της πολωνικής Pepco στην ελληνική αγορά.  Στον αντίποδα, η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύεται κατά 2,4% και υπερβαίνει τα 5,6 ευρώ, με τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή να έπεται στο +1,2% και τα 17,6 ευρώ, εν μέσω των εξελίξεων για το deal πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου. Οι μετοχές των ΕΛΠΕ και Viohalco ακολουθούν περίπου στο +1,1%. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,36% και 1.261 μονάδες), η μετοχή της Fourlis ξεχωρίζει αρνητικά στο -2,3% και τα 2,5 ευρώ, καθώς και η ίδια αναμένεται να επηρεαστεί από τη δραστηριότητα του πολωνικού ομίλου. Αντίθετα, η μετοχή της Intrakat ενισχύεται στο +3% και το 1,6 ευρώ. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 38 μετοχές κινούνται ανοδικά, 60 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 59,6 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη. 

Ξεθωριάζει το ανοδικό ράλι 

Οι επενδυτές στη Λεωφόρο Αθηνών επιχειρούν από το πρωί να κατοχυρώσουν τα κέρδη του τελευταίου τριημέρου (άνω του 4%) και να βγάλουν… ορισμένα χρήματα, μετά την ισχυρή «βουτιά» του Σεπτεμβρίου (άνω του 7%). Άλλωστε, κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς θα ακολουθήσει, δεδομένης της έντονης αβεβαιότητας και της υψηλής μεταβλητότητας.

Σε πρώτη φάση, πάντως, οι χαμηλές και ελκυστικές αποτιμήσεις, σε συνδυασμό με την πρόσκαιρη βελτίωση του κλίματος στο εξωτερικό, παρέχουν τα κατάλληλα στηρίγματα, ώστε ο Γενικός Δείκτης να παραμείνει άνω του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων και να κρατήσει αποστάσεις ασφαλείας από το χαμηλό έτους των 779 μονάδων. 

«Η ανοδική κίνηση άνω των 800 μονάδων είναι δικαιολογημένη, σε συνέχεια της επί έξι συνεχόμενες εβδομάδες υποχώρησης του Γενικού Δείκτη, με τις συναλλαγές ωστόσο να παραμένουν χαμηλές, καθώς παραμένουν τα φοβικά σύνδρομα» εξηγεί ενδεικτικά ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Δημήτρης Τζάνας, στο καθιερωμένο εβδομαδιαίο report του. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η γερμανική Deutsche Bank, η οποία σε ένα ιδιαίτερα θετικό σημείωμα για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις και την τιμή – στόχο, αλλά ταυτόχρονα προβλέπει ότι οι φθηνές αποτιμήσεις μπορεί να μην είναι αρκετές, διότι οι επενδυτές είναι πιθανό να αναζητήσουν ευκαιρίες στις ισπανικές και τις ιταλικές τράπεζες.  

Η ψυχολογία των αγορών, κατά κύριο λόγο, περιστρέφεται γύρω από τις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve, δηλαδή της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. Οι traders δίνουν πλέον λιγότερες πιθανότητες στο σενάριο για μια mega – παρέμβαση των 75 μονάδων βάσης στην προσεχή συνεδρίαση του Νοεμβρίου (1-2/11), θεωρώντας ότι ο αμερικανικός πληθωρισμός βαίνει προς κορύφωση. Κι αυτό εύλογα συμβάλει στην εν μέρει επάνοδο της διάθεσης για αγορές, δεδομένου ότι τα υψηλότερα επιτόκια ναι μεν αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό, αλλά ταυτόχρονα αυξάνουν το κόστος δανεισμού και υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης. 

Όμως, αυτή η ευφορία, όπως αποτυπώθηκε το προηγούμενο τριήμερο, φαίνεται ότι σταδιακά ξεθωριάζει, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς τίτλου της Ελλάδας αυξάνεται κατά δύο μονάδες βάσης και επανέρχεται στο 4,659%. Αντίστοιχα, η απόδοση του 10ετούς τίτλου της Γερμανίας ενισχύεται στο 1,929%, της Γαλλίας στο 2,532%, της Ιταλίας στο 4,270% και των ΗΠΑ στο 3,715%.

Στο μεταξύ, η Ευρώπη καλείται να καταλήξει σε άμεση συμφωνία για το πακέτο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, με τουλάχιστον 15 χώρες -ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα- να ασκούν πιέσεις για την επιβολή ανώτατου πλαφόν στις τιμές του εισαγόμενου φυσικού αερίου. Η D-Day είναι η Παρασκευή, όταν και οι υπουργοί Ενέργειας θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, άγνωστο παραμένει αν θα καταφέρουν να δώσουν τα χέρια, δεδομένων των ενστάσεων του γερμανο-ολλανδικού άξονα.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 διορθώνει στο -0,74% και τις 400 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,77%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 1,03%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,84% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,53%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones προμηνύουν μια πτώση της τάξης των 300 μονάδων, με τους επενδυτές να αναζητούν ευκαιρίες κατοχύρωσης των κερδών τους. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές «σηκώνουν» το πόδι από το γκάζι, μετά το πολυήμερο ράλι, το οποίο προκλήθηκε από τις προσδοκίες για σκόπιμη μείωση της παραγωγής από τις χώρες του OPEC. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI διαμορφώνονται στο -0,27% και τα 86,37 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent κινούνται στο -0,05% και τα 91,75 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, περιορίζεται στο -0,58% και τα 1.720 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε επίσης

Deutsche Bank: Ανεβάζει τον πήχη για τις ελληνικές τράπεζες – Ποια είναι η κορυφαία επιλογή (γραφήματα)

Πλειστηριασμοί: «Κληρώνει» για το Bella Vita και την οικογένεια Αγούδημου (pics)

Η 800άρα και… τα φάσκελα, οι φήμες για την Τράπεζα Πειραιώς, ο συλλέκτης ακινήτων Χόλτερμαν και η μάχη της Prada