(last update 15.23) Επιλεκτικά «καύσιμα» συνεχίζει να λαμβάνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο -παρά την εξαιρετικά χαμηλή συναλλαγματική δραστηριότητα- βρίσκεται σε τροχιά ανάκτησης του ψυχολογικού ορίου των 920 μονάδων. Στο επίκεντρο της προσοχής τίθενται κυρίως οι εξελίξεις στις τράπεζες, αλλά και το διαφαινόμενο deal πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου της Τέρνα Ενεργειακή. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 3.30 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο κατά 0,94% και διαμορφώνεται στις 924,09 μονάδες, κερδίζοντας περισσότερες από 8,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (915,51 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες (από 917,34 έως 924,46 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 27,5 εκατομμύρια ευρώ. 

Στηρίγματα από Πειραιώς, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ο τραπεζικός κλάδος προσπαθεί να δώσει ώθηση στην υπόλοιπη αγορά (+0,83% και 637 μονάδες), ενόσω το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη διαδικασία απο-επένδυσης από τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Η μετοχή της Πειραιώς, ενδεικτικά, ενισχύεται στο +2,5% και φλερτάρει με το 1,4 ευρώ, με τη μετοχή της Eurobank να έπεται στο +0,9% και το 1,04 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank σημειώνει κέρδη στο +0,4% και το 1,00 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κινείται στο +0,5% και τα 3,7 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank +0,37% 1,0015 ευρώ 
  • Eurobank +0,87% 1,047 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα +0,48% 3,743 ευρώ 
  • Πειραιώς +2,59% 1,408 ευρώ 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,90% και 2.240 μονάδες), η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναρριχάται στο +2,2% και τα 10,6 ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο του 2022 αλλά και το υψηλότερο από το 2007. Μια εξέλιξη που συνδέεται άρρηκτα με τη διαφαινόμενη πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της Τέρνα Ενεργειακή (+1%), η οποία επίσης εκτοξεύεται σε νέο ιστορικό υψηλό. Την ίδια στιγμή, οι μετοχές των Mytilineos και Motor Oil συνεχίζουν την ανοδική κίνηση και κερδίζουν από 2,1% και 2,6% αντίστοιχα, ενώ οι μετοχές των Autohellas – Coca Cola – OTE διευρύονται πέριξ του 1%. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΛΠ υποχωρεί κατά 1% και επιστρέφει στα 15,8 ευρώ. Απώλειες κατά 1,5% παρουσιάζει και η μετοχή της Σαράντης

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,84% και 1.395 μονάδες), η μετοχή της Intracom Holdings ξεχωρίζει θετικά στο +7% και το 1,8 ευρώ (υψηλό 4μήνου), χάρη στα σχέδια μετασχηματισμού σε εταιρεία επενδύσεων. Κέρδη +2,8% εμφανίζει και η μετοχή της Fourlis. Η μετοχή της Attica Συμμετοχών, στο μεταξύ, συνεχίζει για 6η ημέρα το ξέφρενο ράλι (+9,8%) και εκτινάσσεται στο 1,79 ευρώ, ως απόρροια του πρόσφατου deal Πειραιώς – MIG. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 59 μετοχές σημειώνουν άνοδο, 38 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 65,1 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη. 

Επιστροφή στις 920 μονάδες 

Η Λεωφόρος Αθηνών συνεχίζει τη συσσώρευση δυνάμεων, με τον Γενικό Δείκτη να λαμβάνει επιλεκτικά στηρίγματα και να κινείται ήπια ανοδικά άνω του τεχνικού σημείου των 920 μονάδων. Ωστόσο, εδώ κι αρκετές ημέρες, το εύρος των διακυμάνσεων είναι αρκετά στενό, καθώς οι επενδυτές ήδη ετοιμάζονται για τις χριστουγεννιάτικες εορτές. 

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, -όπως σημειώνει και ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Δημήτρης Τζάνας- ότι το ελληνικό χρηματιστήριο περιορίζεται σε αμυντικές (περισσότερο) κινήσεις, με λίγους δεικτοβαρείς τίτλους να εναλλάσσονται στον ρόλο του κύριου «πρωταγωνιστή».  

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, οι προσδοκίες για αναρρίχηση άνω των 930 μονάδων δεν φαίνεται ότι μπορούν να επιβεβαιωθούν άμεσα. Αποτέλεσμα είναι οι 907 μονάδες να αποτελούν τις βασικές στηρίξεις και οι 925 μονάδες (υψηλό 8μήνου) το εγγύτερο όριο αντίστασης. 

Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές εξακολουθούν να αποτιμούν τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών σε Ευρώπη και ΗΠΑ, οι οποίες ετοιμάζονται για νέες παρεμβάσεις εντός του 2023, με στόχο την αναχαίτιση του υψηλού πληθωρισμού. 

Ωστόσο, αυτό προκαλεί έντονη ανησυχία, δεδομένου ότι οι σφιχτές νομισματικές συνθήκες υπονομεύουν τη δυναμική της ανάπτυξης και «φουσκώνουν» το κόστος του κρατικού δανεισμού, γεγονός το οποίο «πυροδοτεί» το σενάριο περί επερχόμενης ύφεσης.  

Οι εν λόγω εξελίξεις, αναμφίβολα, επηρεάζουν και την αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου της Ελλάδας να σκαρφαλώνει άνω του 4,4%, στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Νοεμβρίου.  

Από την άλλη πλευρά, στηρίγματα στη Λεωφόρο Αθηνών εξακολουθούν να παρέχουν τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα του 9μηνου, αλλά και μια σειρά κυοφορούμενων επιχειρηματικών deals, τα οποία πιστοποιούν τη δυναμική και την προοπτική αρκετών εισηγμένων.        

Ας σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης μετράει συνολικά κέρδη της τάξης του 2,5% από τις αρχές του έτους, διατηρώντας ως κόρη οφθαλμού τα κεκτημένα από το ισχυρό rebound του Οκτωβρίου – Νοεμβρίου. Στο τελευταίο 30ήμερο δε, η μεταβολή καθορίζεται στο +2,6%.   

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές            

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει ήπια άνοδο στο +0,74% και τις 427 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,76%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,42%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,80% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,60%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones διευρύνονται κατά τουλάχιστον 200 μονάδες. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές επιχειρούν να ανακάμψουν, κόντρα στον φόβο περί επερχόμενης επιβράδυνσης της ανάπτυξης εντός του 2023. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο +0,5% και τα 76,5 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent διαμορφώνονται στο +0,5% και τα 80,4 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, είναι σταθερή στα 1.824 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης

Τα γκάλοπ και η άρση ασυλίας, αρχίζει… η πώληση μετοχών στην Εθνική και την Τράπεζα Πειραιώς, τα 200 της Viva και επιστροφή του Σωκράτη με τα 500 

Ikigai: H αυθεντική ιαπωνική ψησταριά ανάβει φωτιά στο εντυπωσιακό food-store-κρεοπωλείο στην καρδιά της Αθήνας

Σωκράτης Κόκκαλης: Τέλος εποχής – Γιατί η Intracom μετατρέπεται σε εταιρεία επενδύσεων