Καθοριστικό ρόλο στην τιμή του σιδηρομεταλλεύματος αναμένεται να διαδραματίσει η απόφαση της Ινδίας, δηλαδή του 4ου μεγαλύτερου παραγωγού παγκοσμίως, να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τις εξαγωγές, χρησιμοποιώντας ολοένα και περισσότερο απόθεμα για ίδια χρήση.  

«Οι εξαγωγές της Ινδίας έχουν πραγματικά “προσγειωθεί” τους τελευταίους λίγους μήνες. Την ίδια στιγμή, η εγχώρια κατανάλωση είναι πολύ ισχυρή» διαπιστώνει ο Ρέιντ Άνσον, αναλυτής στην εταιρεία εμπορευμάτων Kpler, ο οποίος μιλάει στο πρακτορείο CNBC.  

Τον Οκτώβριο, οι εξαγωγές σιδηρομεταλλεύματος κατρακύλησαν κατά 90% σε ετήσιο επίπεδο, ενώ τον Σεπτέμβριο είχαν περιοριστεί σε ποσοστό ρεκόρ, με τη μείωση να φθάνει στο 96%.  

Η χώρα της Ασίας παράγει το 9,2% των παγκόσμιων αποθεμάτων. Η Αυστραλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός, ελέγχοντας σχεδόν το 35% της διεθνούς προμήθειας, ενώ Βραζιλία και Κίνα ακολουθούν στην 2η και 3η θέση, αντίστοιχα.  

«Η Ινδία πρόκειται να ξεχωρίσει σε όρους ανάπτυξης το 2023. Και πιστεύω ότι οι εξαγωγές θα παραμείνουν αδύναμες, ενόσω το μεγαλύτερο απόθεμα θα καταλήγει στην εγχώρια παραγωγή» εξηγεί ο έμπειρος αναλυτής.  

Ράλι 20%; 

Όπως είναι εύλογο, η βύθιση των εξαγωγών του 4ου μεγαλύτερου παραγωγού αναμένεται να… απογειώσει τις τιμές του σιδηρομεταλλεύματος στις διεθνείς αγορές, με τον Άνσον να προβλέπει μια άνοδο της τάξης του 20%.  

Την Τρίτη, τα συμβόλαια του μετάλλου έκλεισαν στα 123,37 δολάρια ανά τόνο, έχοντας σημειώσει αύξηση κατά 30% σε σχέση με τον Δεκέμβριο, όταν η Κίνα ανακοίνωσε το «άνοιγμα» της οικονομίας και την άρση των περιοριστικών μέτρων.  

Το σιδηρομετάλλευμα χρησιμοποιείται κυρίως για την κατασκευή χάλυβα, ένα εξαιρετικά σημαντικού υλικού για projects κατασκευών και μηχανικής. Τόσο η Ινδία όσο και η Κίνα προτίθενται να καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες εντός του 2023, ενόσω οι οικονομίες τους αναμένεται να αναπτυχθούν σημαντικά.  

«Έχουμε την επιστροφή της κατανάλωσης στην Κίνα, όπως και τη βελτίωση στην αγορά ακινήτων της χώρας» σπεύδει να συμπληρώσει ο Άνσον. Δεν είναι τυχαίο ότι το 60% των εξαγωγών σιδηρομεταλλεύματος καταλήγει στην Κίνα.  

Την ίδια ώρα, όπως προβλέπει ο Σεσαγκίρι Ράο της JSW Steel, στη γειτονική Ινδία η κατανάλωση εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί με ρυθμό ταχύτερο από το α’ 9μηνο του 2022 

Διαβάστε επίσης

Τι ψηφίζουν οι αναποφάσιστοι, τα TikTok του ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, η προσφορά του ΠΑΟ και το ντέρμπι στον Κυπριώτη 

«Πυρετός» εργασιών στο πρώην Hilton Αθηνών – Τι έρχεται στο εμβληματικό ακίνητο της Βασιλίσσης Σοφίας

Νήσος Αϊλα: Ο παράδεισος των καπνιστών ουϊσκι είναι το κρυμμένο διαμάντι των Εβρίδων