Ο δείκτης Nikkei του ιαπωνικού χρηματιστηρίου ξεπέρασε σήμερα, λίγο μετά την έναρξη της διαπραγμάτευσης, το όριο των 40.000 μονάδων, για πρώτη φορά στην ιστορία του, με ώθηση από τα κέρδη στη Wall Street στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Ο Nikkei ξεπέρασε από τον περασμένο μήνα προηγούμενα ιστορικά υψηλά του Δεκεμβρίου του 1989, κατέγραφε άνοδο 0,67%, φθάνοντας στις 40.177,84 μονάδες, περί τις 02:10 (ώρα Ελλάδας) και διατήρησε τη διάσπαση των 40.000 μονάδων μέχρι το κλείσιμο ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές με άνοδο 0,5% και στις 40.109,23 μονάδες. Πετυχαίνοντας αυτό το επίπεδο, θέτει  νέο υψηλό ρεκόρ μετά τον S&P500
και ο Nasdaq Composite που σημείωσαν νέα υψηλά όλων των εποχών την Παρασκευή.

Ο ευρύτερος δείκτης Topix υποχώρησε 0,12%, υποχωρώντας από το ιστορικό του χτύπημα της Παρασκευής.

Ο κινεζικός CSI 300 υποχώρησε κατά 0,16%, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις συνεδριάσεις των «δύο συνόδων» της Κίνας. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 0,15%.

Οι «δύο σύνοδοι» αναφέρονται στις ταυτόχρονες ετήσιες συνεδριάσεις του νομοθετικού σώματος της Κίνας, του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, και του κορυφαίου πολιτικού συμβουλευτικού οργάνου της χώρας, της Κινεζικής Λαϊκής Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης.

Στις συνεδριάσεις αυτές, ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Τσιάνγκ  αναμένεται να παρουσιάσει την έκθεση εργασίας της κυβέρνησης, η οποία περιγράφει λεπτομερώς τους οικονομικούς και πολιτικούς στόχους για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του στόχου αύξησης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Ο ινδικός δείκτης Nifty 50 σημείωσε άνοδο 0,1% -με οδηγό τις ενεργειακές μετοχές- σε νέο ρεκόρ για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο 1,26%, ενώ ο Kosdaq της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 1,10%. Οι αγορές της Νότιας Κορέας επέστρεψαν για διαπραγμάτευση μετά από ένα μακρύ Σαββατοκύριακο.

Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας έκλεισε 0,13% χαμηλότερα στις 7.735,80 μονάδες, μετά το ιστορικό υψηλό κλεισίματος των 7.745,6 μονάδων την Παρασκευή.

Στο μέτωπο των εμπορευμάτων, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν ελαφρώς, με το West Texas Intermediate  να ξεπερνά για λίγο το όριο των 80 δολαρίων για πρώτη φορά σε τέσσερις μήνες, καθώς η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, μαζί με άλλους βασικούς παραγωγούς του ΟΠΕΚ+, δήλωσαν ότι θα παρατείνουν τις εθελοντικές περικοπές στην προσφορά αργού μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου.

Την Παρασκευή στις ΗΠΑ, ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,14% στις 16.274,94 μονάδες, σημειώνοντας νέο υψηλό στις 16.302,24 μονάδες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Μία ημέρα νωρίτερα, ο δείκτης έκλεισε στο πρώτο του ρεκόρ από τον Νοέμβριο του 2021.

Ο S&P 500 πρόσθεσε 0,80% στις 5.137,08 μονάδες για το πρώτο του κλείσιμο πάνω από το όριο των 5.100 μονάδων, ενώ ο  Dow Jones
κέρδισε 0,23%.

 

Διαβάστε ακόμη

Πλειστηριασμοί: Ποια «φρέσκα» ξενοδοχεία οδεύουν προς το σφυρί (pics)

Έρχεται το νέο 5άστερο… glamping «91 Αthens Riviera» στη Βούλα – Oι τιμές (pics)

H πιο ακριβή και σπάνια Rolls-Royce με το ελληνικό όνομα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ