Με θετικό πρόσημο μετά από μια συνεδρίαση με υψηλή μεταβλητότητα έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώνει τις συναλλαγές στις 934,58 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,17%. Οι αγοραστές  επικράτησαν τελικά απορροφώντας τις ρευστοποιήσεις που εκδηλώθηκαν αρχικά λόγω των αποφάσεων της FED, καθώς και λόγω της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης που πρόσθεσε και το πολιτικό ρίσκο στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,3% και στις 2.263,98 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,24% και στις 1.563,07 μονάδες και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε με κέρδη 0,75% και στις 661,36 μονάδες συμβάλλοντας στο θετικό κλείσιμο του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Είναι σαφές ότι η μεταβλητότητα από εδώ και στο εξής δεδομένων των συνθηκών, θα είναι ο κυρίαρχος παράγοντας των αγορών. Αυτό που κάνει τη διαφορά στη συμπεριφορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε σχέση με τα διεθνή χρηματιστήρια είναι ότι η Ελληνική οικονομία βρίσκεται μετά και τη μακρά περίοδο των μνημονιακών χρόνων σε διαφορετική φάση, καθώς προσπαθεί να επιστρέψει σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και οι αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων ειδικά σε σύγκριση με αυτές των διεθνών αγορών παραμένουν ελκυστικές. Το μεγάλο της πρόβλημα, το διογκωμένο δημόσιο χρέος, θα μειωθεί κυρίως με την αύξηση του παρονομαστή σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμιστικές τομές που οφείλει να ακολουθήσει η χώρα. Η δυναμική συγκεκριμένων τίτλων που διαφαίνεται στις ανοδικές συνεδριάσεις αποτυπώνουν ένα πλέγμα ειδήσεων και αναφορών ξένων οίκων που δεν αφήνουν αδιάφορους τους επενδυτές, δημιουργώντας μια θετική εικόνα για την Ελληνική αγορά, παρά τις γενικότερες ανησυχίες τους, για τις νομισματικές πολιτικές, τις πιέσεις του πληθωρισμού και για το ποια θα είναι η διάρκειά τους και τα προβλήματα ενέργειας και εφοδιαστικής αλυσίδας.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης πρέπει να κλείσει την εβδομάδα πάνω από το επίπεδο των 930 μονάδων, ώστε να αναιρεθεί το σενάριο της μεγάλης διόρθωσης. Εάν καταφέρει να ανέλθει πάνω από τη στήριξη αυτή τότε ο Γενικός Δείκτης θα έχει να αντιμετωπίσει την αντίσταση των 959 μονάδων, η διάσπαση της οποίας θα δώσει συνέχιση στις 980 μονάδες.

Από την άλλη πλευρά, όσο ο Γενικός Δείκτης κρατιέται σε απόσταση από τις 905 μονάδες το ανοδικό σενάριο είναι σε ισχύ. Η συνέχιση όμως της πλάγιας κίνησης συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες με τον διεθνή παράγοντα να έχει τον πρώτο λόγο στην κατεύθυνσή της αγοράς.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Εθνική με 2,39% και η Λάμδα με την ΔΕΗ με 1,86% και 1,1% αντίστοιχα σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη με την Aegean, Πειραιώς, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Eurobank, Jumbo και ΟΠΑΠ να κλείνουν ήπια ανοδικά. Σε αρνητικό έδαφος με απώλειες άνω του 1% έκλεισαν ο Σαράντης, ΑΔΜΗΕ, Τιτάνας, Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή με την ΕΛΧΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, Quest, Ελλάκτωρ, Coca Cola και Motor Oil να κλείνουν ήπια πτωτικά ενώ η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε αμετάβλητη.

Ο τζίρος ανήλθε στα 67,6 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 27,4 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,4 εκατομμύρια τεμάχια.

 

Διαβάστε ακόμα:

JP Morgan: Έρχονται νέες μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα (pics+vid)

Ματιά στο παρελθόν: Η ρωσική εισβολή στην Κριμαία το 2014 και η αντίδραση των αγορών

Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Το «άγνωστο» δεύτερο χρυσό διαζύγιο και η έπαυλη που χάρισε για τα weekends των παιδιών του (pics)