Ταχύτερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη κατά το πρώτο τρίμηνο ανακοίνωσε η Κίνα – μαζί με ορισμένους δείκτες που υποδηλώνουν ότι τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα στο υπόλοιπο του έτους.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σκαρφάλωσε κατά 5,3% την περίοδο αυτή, επιταχυνόμενο ελαφρώς σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις. Αλλά μεγάλο μέρος της ανάκαμψης προήλθε τους δύο πρώτους μήνες του έτους. Τον Μάρτιο, η αύξηση των λιανικών πωλήσεων κατέρρευσε και η βιομηχανική παραγωγή επιβραδύνθηκε κάτω από τις προβλέψεις, υποδηλώνοντας προκλήσεις στον ορίζοντα.

«Οι αγορές μπορεί να δυσκολευτούν να πειστούν από την ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ και να είναι δύσκολο να συμβιβαστούν με τα μικτά στοιχεία του Μαρτίου», δήλωσε η Xiaojia Zhi, επικεφαλής οικονομολόγος της Credit Agricole για την Κίνα. «Θα μπορούσαν επίσης να υπάρχουν ανησυχίες ότι αν η αύξηση του ΑΕΠ παραμείνει πάνω από το 5%, όπως υποδηλώνουν τα στοιχεία, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα είναι αρκετά άνετοι και δεν θα βλέπουν καμία πίεση για περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής τους».

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αγωνίζεται να βρει σταθερά θεμέλια μετά την πανδημία. Η μεταποίηση αντέχει, χάρη στην υπερπόντια ζήτηση και την εστίαση του Πεκίνου στην ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών στο εσωτερικό. Αλλά μια παρατεταμένη κρίση ακινήτων επιβαρύνει την εμπιστοσύνη και οι τιμές των εργοστασίων βρίσκονται σε αποπληθωρισμό για περισσότερο από ένα χρόνο, αντανακλώντας την αναιμική εγχώρια ζήτηση και την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε ορισμένους κλάδους.

Το γουάν περιόρισε τις προηγούμενες απώλειες για να διαπραγματευτεί 0,2% ασθενέστερα στην υπεράκτια αγορά, αφού η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας χαλάρωσε τον έλεγχο του κινεζικού νομίσματος με την ημερήσια ισοτιμία αναφοράς νωρίτερα την Τρίτη. Ήταν σταθερό στην χερσαία αγορά. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς μεταβλήθηκε ελάχιστα στο 2,28%, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Οι οικονομολόγοι της DBS Group Holdings Ltd αύξησαν την πρόβλεψή τους για την ετήσια ανάπτυξη της Κίνας από 4,5% σε 5% μετά τα στοιχεία, φέρνοντας τον αριθμό αυτό σε ευθυγράμμιση με τον ετήσιο στόχο της κυβέρνησης. Ο Nathan Chow, ανώτερος οικονομολόγος της τράπεζας, επικαλέστηκε την ισχυρότερη από την αναμενόμενη ζήτηση στις ΗΠΑ και τη βελτίωση της αγοράς εργασίας ως λόγους για την αναβάθμιση. Το ποσοστό ανεργίας στις πόλεις υποχώρησε ελαφρώς τον περασμένο μήνα.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία δήλωσε ότι η οικονομία «ξεκίνησε καλά» το πρώτο τρίμηνο, αλλά προειδοποίησε για τους εξωτερικούς κινδύνους. «Η πολυπλοκότητα, η σοβαρότητα και η αβεβαιότητα του εξωτερικού περιβάλλοντος αυξάνονται», ανέφερε η NBS σε δήλωση που συνοδεύει την ανακοίνωση της Τρίτης. «Τα θεμέλια για τη σταθεροποίηση της οικονομίας δεν είναι ακόμη στέρεα».

Διαβάστε ακόμη

Σε επιφυλακή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης λόγω Ιράν – Ισραήλ

Premia Properties AEEAΠ: Ανεκτέλεστο επενδυτικό πλάνο 100 εκατ. έως το 2025 (pic)

POS: Πέφτουν τα πρώτα πρόστιμα σε ταξί, λαϊκές και επιχειρήσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ