Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου συνέχισαν να αυξάνονται σήμερα Τρίτη 16/4, αφού κορυφαίοι ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι η χώρα τους δεν έχει άλλη επιλογή από το να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν με μη επανδρωμένο αεροσκάφος και πύραυλο το Σαββατοκύριακο.

Τα συμβόλαια αναφοράς αυξήθηκαν έως και 3,4% στις πρώτες συναλλαγές, πλησιάζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο. Τα συμβόλαια έχουν κερδίσει περίπου 18% από την περασμένη Πέμπτη, όταν οι αγορές άρχισαν να τιμολογούν μεγαλύτερους γεωπολιτικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων πιθανών διαταραχών από τα ρωσικά πλήγματα στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές.

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εντείνει τις εκκλήσεις τους προς το Ισραήλ να αποφύγει μια κλιμάκωση με «ισοδύναμα αντίποινα» που θα μπορούσε να προκαλέσει έναν ευρύτερο πόλεμο. Μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή κινδυνεύει να ανεβάσει τις παγκόσμιες τιμές της ενέργειας σε μια εποχή που οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν ακόμη να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό.

Ενώ η Ευρώπη ολοκλήρωσε έναν εξαιρετικά ήπιο χειμώνα με ισχυρά αποθέματα φυσικού αερίου, οι έμποροι βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση για ενδείξεις διαταραχών του εφοδιασμού. Η περιοχή δεν προμηθεύεται επί του παρόντος πολύ φυσικό αέριο από τη Μέση Ανατολή, αλλά η εξάρτησή της από τις παγκόσμιες αγορές έχει αυξηθεί από τότε που έχασε τις περισσότερες ροές αγωγών από τη Ρωσία το 2022.

Εν τω μεταξύ, οι παραδόσεις από τον κορυφαίο προμηθευτή, τη Νορβηγία, παραμένουν υποτονικές μετά την απρογραμμάτιστη συντήρηση σε ορισμένες από τις εγκαταστάσεις της χώρας που ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο. Το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών αναμένεται τώρα να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη, σύμφωνα με τον διαχειριστή του δικτύου Gassco AS.

Τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια προθεσμιακού μήνα, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο, σημείωσαν άνοδο 2,7% στα 31,98 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 9:05 π.μ. στο Άμστερνταμ.

Διαβάστε ακόμη

Σε νέο κλοιό γεωπολιτικών πιέσεων το Χρηματιστήριο Αθηνών

Premia Properties AEEAΠ: Ανεκτέλεστο επενδυτικό πλάνο 100 εκατ. έως το 2025 (pic)

POS: Πέφτουν τα πρώτα πρόστιμα σε ταξί, λαϊκές και επιχειρήσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ