Με μικτά πρόσημα έκλεισαν την Πέμπτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την ανακοίνωση των νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό και καθώς αναμένεται αύριο η δημοσίευση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για ολόκληρη την ευρωζώνη τον Φεβρουάριο.

Στη Γερμανία, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας, ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο υποχώρησε στο 2,7% επαληθεύοντας τις προβλέψεις. Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και ενέργειας, ήταν στο 3,4% τον Φεβρουάριο, παραμένοντας αμετάβλητος από τον Ιανουάριο.

Παράλληλα, στο 3,1% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γαλλία τον Φεβρουάριο εξαιτίας των αυξημένων τιμών ενέργειας, πέφτοντας σε χαμηλό 2,5 ετών και με τους αναλυτές να αναμένουν ότι θα διαμορφωθεί στο 3%.

Ελαφρώς υψηλότερος των προσδοκιών ήταν ο πληθωρισμός στην Ισπανία, ο οποίος υπερέβη ελαφρώς τις προσδοκίες για τον Φεβρουάριο, αν και επίσης υποχώρησε στο 2,8% από 3,4% τον Ιανουάριο, σημειώνοντας σημαντική επιβράδυνση.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 0,12% κλείνοντας στις 495 μονάδες, διευρύνοντας οριακά τα κέρδη του μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον δείκτη PCE στις ΗΠΑ -του προτιμώμενου δείκτη της Fed για τη μέτρηση του πληθωρισμού- ο οποίος επιβραδύνθηκε 2,8% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο και 0,4% σε σχέση με τον Δεκέμβριο.

Ο κατασκευαστικός κλάδος ενισχύθηκε 1,2%, ενώ οι μετοχές του κλάδου τροφίμων και ποτών, καθώς και του κλάδου της υγείας, υποχώρησαν 0,7%. Ο γερμανικός Dax ενισχύθηκε 0,44% στις 17.678 μονάδες καταγράφοντας νέο ρεκόρ, ο βρετανικός FTSE 100 πρόσθεσε 0,07% κλείνοντας στις 7.630 μονάδες, ενώ ο γαλλικός Cac 40 διολίσθησε 0,34% στις 7.927 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,11% πέφτοντας στις 32.580 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε απώλειες 0,67% και διαμορφώθηκε στις 10.001 μονάδες. Στο ταμπλό, απώλειες 3,21% κατέγραψε η μετοχή της AB InBev, μητρικής της Budweiser και μεγαλύτερης ζυθοποιίας του κόσμου, καθώς τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε έχασαν οριακά τις προβλέψεις των αναλυτών για τα κέρδη και τα έσοδα του έτους.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΕΘΟ: Παράταση 1+1 μήνα για τη διασύνδεση POS – ταμειακών μηχανών

Ideal Holdings: Προσδοκίες για νέα αύξηση εσόδων το 2024 και νέα deals (pics)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στα $57 δισ. υπολογίζεται το περιβαλλοντικό κόστος στη χώρα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ