Στο «πράσινο» ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση του Μαρτίου για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 2,6% από 2,8% που ήταν τον Ιανουάριο σύμφωνα με τα προκαταρτικά στοιχεία της Eurostat, ελαφρώς υψηλότερα από την πρόβλεψη των αναλυτών για πτώση στο 2,5%.

Μάλιστα όπως είναι εύλογο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί στενά τα νέα δεδομένα ώστε να προσδιορίσει τη νομισματική της πολιτική σχετικά με τις μειώσεις των επιτοκίων το επόμενο διάστημα, με την ανάπτυξη να παραμένει στάσιμη σε μεγάλο μέρος του μπλοκ.

Η αγορά αναμένει τώρα, ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει τις μειώσεις στα επιτόκια τον Ιούνιο, μαζί με τη Federal Reserve. Σε αυτό το πλαίσιο, η Goldman Sachs, αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της, κάνοντας λόγο ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κινήθηκε υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν. Η επενδυτική τράπεζα ανέμενε προηγουμένως ότι η κεντρική τράπεζα θα ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων τον Απρίλιο.

Σε αυτό το κλίμα, οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με άνοδο στην πρώτη συνεδρίαση του μήνα, ξεκινώντας τον Μάρτιο με τις καλύτερες προϋποθέσεις έπειτα από έναν κερδοφόρο Φεβρουάριο, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν θετικά, τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό από την Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,61% στις 497 μονάδες, με τις μετοχές τεχνολογίας να προσθέτουν 1,4% και να ηγούνται των κερδών, ενώ εκείνες του ασφαλιστικού κλάδου υποχώρησαν 0,6%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε κέρδη 0,33 στις 17.736 ενώ ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε άνοδο 0,09% στις 7.934 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 κέρδισε 0,70% στις 7.683 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο διαμορφώθηκε στις 32.928 μονάδες με 1,07% και ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε στις 10.066 μονάδες με κέρδη 0,65%

Σε επίπεδο μετοχών, η Daimler κατέκτησε νέο ιστορικό υψηλό με άλμα άνω του 17%, μετά την ανακοίνωση κερδών-ρεκόρ το 2023.  Διψήφια κέρδη κατέγραψαν και οι μετοχές των Grifols και ITV, άνω του 18% και άνω του 14% αντίστοιχα μετά την ανακοίνωση ισχυρών αποτελεσμάτων.

Η ισπανική φαρμακευτική ανέφερε πως αναμένει να υπερδιπλασιάσει την ταμειακή λειτουργική ροή το 2024, ενώ η βρετανική εταιρεία media ανακοίνωσε πως θα πουλήσει το 50% της streaming υπηρεσίας της, την Britbox International στα BBC Studios για 255 εκατ. λίρες.

Στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 έκλεισε σε νέο υψηλό ρεκόρ την Παρασκευή, λίγο πριν από το επίπεδο των 40.000 μονάδων, ενώ οι κινεζικές αγορές σημείωσαν άνοδο χάρη στα νέα στοιχεία για τη μεταποίηση από την ηπειρωτική χώρα.

Στη Wall Street, οι αμερικανικές μετοχές βρίσκονται σε θετικό έδαφος την Παρασκευή, με το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης να ολοκληρώνει χθες τον τέταρτο διαδοχικό μήνα κερδών και τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει νέο ιστορικό υψηλό έπειτα από τουλάχιστον δύο χρόνια.

Διαβάστε ακόμη:

Ερευνα Βloomberg: Γιατί η πρόωρη μείωση στα επιτόκια θα ήταν μεγαλύτερο λάθος για την ΕΚΤ (γραφήματα)

Μπιλ Γκέιτς: Σε μόλις 4 μετοχές έχει το 82% του επενδυτικού χαρτοφυλακίου του ύψους $42 δισ. – Ποιες είναι

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 10,4% η ανεργία τον Ιανουάριο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ