Σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να στρέφουν το βλέμμα τους στις τιμές του πετρελαίου, στη στάση της Κίνας αλλά και στα μάκρο που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε S&P Global, η οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης κινήθηκε σε περιοχή συρρίκνωσης για πέμπτο μήνα τον Νοέμβριο. Ο τελικός σύνθετος δείκτης των υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global, που θεωρείται αξιόλογο μέτρο της υγείας της οικονομίας, ενισχύθηκε ελαφρώς στις 47,8 μονάδες τον Νοέμβριο από το χαμηλό 23 μηνών στις 47,3 μονάδες του Οκτωβρίου, όπως είχε δείξει και η προκαταρκτική μέτρηση.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,4% και έκλεισε στις 441,47 μονάδες. Ο δείκτης έχει κλείσει με κέρδη τις τελευταίες επτά εβδομάδες αντλώντας ώθηση από την αισιοδοξία ότι η χαλάρωση των περιορισμών στην Κίνα θα ενισχύσει την παγκόσμια ανάπτυξη αλλά και από την υποχώρηση των ανησυχιών για τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Ο γερμανικός DAX έχασε 0,6% στις 14.447,61 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε σε ποσοστό 0,7% στις 6.696,96 μονάδες, ενώ αντίθετα ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με μικρά κέρδη 0,15% στις 7.567,54 μονάδες.

Ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,3%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,15%.

Διαβάστε ακόμη

Τζορτζ Τσούνης: Η Ελλάδα απολύτως απαραίτητος σύμμαχος των ΗΠΑ – Ηγετικός ο ρόλος της στη ΝΑ Ευρώπη

Η Κομισιόν συστήνει την αποδέσμευση της τελευταίας δόσης από τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

H ιστορία πίσω από την εντυπωσιακή υπόσκαφη κατοικία της Αντιπάρου