Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι ευρωπαϊκές μετοχές την Παρασκευή, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξήθηκαν μετά τις από αέρος επιθέσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ .

Οι ΗΠΑ με εντολή του αμερικανού προέδρου σκότωσαν με αεροπορική επιδρομή drones τον ιρανό υποστράτηγο Κασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής των επίλεκτων Φρουρών της Επανάστασης, τον εγκέφαλο πίσω από τα σχέδια και τις προσπάθειες για την επέκταση της επιρροής του Ιράν στη Μέση Αναστολή – και εθνικό ήρωα στη χώρα του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε για πρώτη φορά μετά την επίθεση που διέταξε με tweet:


«To Ιράν δεν κέρδισε ποτέ του πόλεμο, αλλά δεν έχασε ποτέ σε διαπραγμάτευση», έγραψε ο αμερικανός πρόεδρος – ή μάλλον επανέλαβε.

Αγορές

Στη Wall Street οι δείκτες υποχωρούν με τον Dow Jones να ξεκινά τη συνεδρίαση με απώλειες κοντά στις 250 μονάδες ενώ όσο εξελίσσεται η συνεδρίαση φαίνεται να μειώνονται οι απώλειες στην περιοχή των 200 μονάδων.

Ο γερμανικός δείκτης Dax έκλεισε με τις μεγαλύτερες απώλειες στις Ευρωαγορές κατά 1,25%, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 κατάφερε λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης να γυρίσει σε θετικό πρόσημο με οριακή άνοδο 0,04%. Αντίθετα ο βρετανικός FTSE 100 αν και ξεκίνησε με απώλειες έκλεισε με κέρδη 0,24% αποτελώντας τη θετική παραφωνία των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,33%, ενώ οι μετοχές του ταξιδιωτικού και του ψυχαγωγικού κλάδου, που προφανώς πλήττονται περισσότερο από τις επιθέσεις, εμφανίζονται μειωμένες κατά 1,4% και ουσιαστικά τίθενται “επικεφαλής” των απωλειών, καθώς όλοι οι τομείς διαπραγματεύονται στο κόκκινο.

Η ελληνική αγορά ακολούθησε την Ευρώπη με μια πτώση της τάξεως άνω του 1,14% και τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 920 μονάδες. Η Τουρκική λίρα υποχωρεί η ισοτιμία της με το δολάριο βρίσκεται μια ανάσα από τ0 6, στο 5,9800

Πιο συγκεκριμένα, η μετοχή της Tullow Oil της Μεγάλης Βρετανίας πρωταγωνιστεί στην αύξηση του κλάδου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου κατά 4,1% στα πρώτα πρωινά deals.

Οι αεροπορικές εταιρείες Lufthansa και Air France KLM βλέπουν τις μετοχές τους να υποχωρούν κατά 5,5% και 4,1% αντίστοιχα, ενώ η Easyjet και η IAG υποχωρούν επίσης λόγω της απότομης αύξησης των τιμών του πετρελαίου.

Την ίδια στιγμή, ο  χρυσός παρουσίασε άνοδο κι έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου τετραμήνου, μετά από την αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας από τους ισχυρότερους στρατηγούς του Ιράν, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή και προωθώντας τη ζήτηση για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία.

Το πετρέλαιο έκανε άλμα κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι μετά από την αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ που διέταξε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και που σκότωσε τον κορυφαίο Ιρανό στρατηγό στο Ιράκ.

Το αργό πετρέλαιο Brent του Λονδίνου για το διακανονισμό του Μαρτίου αυξήθηκε κατά 2,12 δολ. ή 3,2%, στα 68,37 δολ. ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο ICE Futures Europe στις 1:25 μ.μ. Ώρα Σιγκαπούρης. Νωρίτερα είχε κάνει άλμα έως 4,4% στα 69,16 δολάρια το βαρέλι.

Η άλλη ανάγνωση

Πάντως δεν είναι λίγοι αυτοί που θυμούνται παλαιότερο tweet του Τράμπ πριν γίνει πρόεδρος, στο οποίο κατηγορούσε τον τότε πρόεδρο Ομπάμα ότι “θα ξεκινήσει πόλεμο για να κερδίσει τις εκλογές”. Οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Τραμπ δε θα πάει σε πόλεμο με το Ιράν, αλλά προσπαθεί να σύρει την Τεχεράνη σε νέα συμφωνία για τα πυρηνικά ώστε να ισχυριστεί ότι η τολμηρή του διαταγή εξόντωσης του Σολειμανί ήταν ο καταλύτης που έκλεισε άλλο ένα μέτωπο. Στο tweet του πάντως δείχνει πως δε προσανατολίζεται σε διαπραγματεύσεις.

Οι αντιδράσεις από την πλευρά του Ιράν αν και οργισμένες χαρακτηρίζονται από ψυχραιμία λένε πηγές του nm που παρακολουθούν την Ιρανική διπλωματία για χρόνια.

Προς το παρόν οι αγορές μετά το πρώτο σοκ δείχνουν να τηρούν στάση αναμονής. Πριν από λίγο ο Μάικ Πομπέο δήλωσε πως η Ουάσινγκτον είναι προσηλωμένη στην αποκλιμάκωση.

«Μίλησα με τον (Γερμανό ΥΠΕΞ) Χάικο Μάς για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να λάβει αμυντική πρωτοβουλία και να εξουδετερώσει τον Κάσιμ Σολεϊμανί. Η Γερμανία επίσης ανησυχεί για τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές προκλήσεις του Ιρανικού καθεστώτος. Οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στην αποκλιμάκωση».