Αρνητικά αντέδρασαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο συνεχιζόμενο αδιέξοδο τη Μέση Ανατολή, με τους επενδυτές να προετοιμάζονται για μια εβδομάδα γεμάτη συνεδριάσεις κεντρικών τραπεζών και εταιρικά αποτελέσματα.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,37% στις 606,58 μονάδες και με τους επιμέρους κλάδους του να καταγράφουν μεικτά πρόσημα.
Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX σημείωσε κάμψη 0,27% στις 24.018 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 διολίσθησε σε ποσοστό 0,46% και τις 8.104 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο αυξήθηκε ελαφρά κατά 0,11% στις 10.332 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κέρδισε 0,77% στις 48.040 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 17.774 μονάδες αυξημένος κατά 0,46%.
Η επιφυλακτικότητα στις αγορές εντάθηκε καθώς διεθνή δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ικανοποιημένος από την τελευταία πρόταση του Ιράν, η οποία προβλέπει τον τερματισμό της σύγκρουσης και την επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ, αλλά ταυτόχρονα τη μετάθεση των συζητήσεων για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης σε μεταγενέστερο στάδιο.
Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η εξάλειψη των πυρηνικών δυνατοτήτων του Ιράν — και ειδικά η αποτροπή απόκτησης πυρηνικού όπλου — αποτέλεσε βασικό κίνητρο πίσω από την κοινή στρατιωτική επίθεση ΗΠΑ και Ισραήλ που ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου. Για αυτόν τον λόγο, η πρώτη αντίδραση του Λευκού Οίκου ήταν αρνητική.
Οι ελπίδες για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν δέχθηκαν νέο πλήγμα το Σαββατοκύριακο, όταν ο Τραμπ ακύρωσε την αποστολή Αμερικανών διαπραγματευτών στο Πακιστάν για έναν νέο γύρο συνομιλιών. Ο Ιρανός ΥΠΕΞ μετέβη στο Ισλαμαμπάντ δύο φορές, ενώ χθες ταξίδεψε στη Μόσχα, όπου είχε συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, από τον οποίο έλαβε δημόσια στήριξη.
Μέσα σε αυτό το κλίμα διπλωματικών συγκρούσεων και παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν ουσιαστικά κλειστά για τη διεθνή ναυσιπλοΐα, γεγονός που κρατά τις πετρελαϊκές τιμές ψηλά.
H τιμή του Brent συμβολαίων Ιουνίου σημείωσε νέα άνοδο 2,6% ξεπερνώντας τα 111 δολάρια και η τιμή του αμερικανικού WTI πλησίασε τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Οι τριγμοί στον πετρελαϊκό κλάδο πυροδοτήθηκαν και από την αιφνιδιαστική απόφαση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να αποχωρήσουν από τον ΟΠΕΚ μετά από 60 χρόνια παρουσίας στον οργανισμό και μάλιστα άμεσα, από την 1η Μαϊου, εξέλιξη που θα πυροδοτήσει αλλαγές στον παγκόσμιο πετρελαϊκό χάρτη.
Την ίδια ώρα η τιμή του χρυσού σημείωσε νέα κάμψη με την προθεσμιακή τιμή του πολύτιμου μετάλλου στην αμερικανική αγορά να χάνει άλλο 2% στα 4.595 δολάρια την ουγγιά. Στην αγορά συναλλάγματος το αμερικανικό νόμισμα κέρδισε έδαφος με τον δείκτη δολαρίου να ανεβαίνει στο 98,66 και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,1707.
Οι ανησυχίες εντείνονται γύρω από το ενδεχόμενο ενός νέου ενεργειακού σοκ που θα μπορούσε να πυροδοτήσει παγκόσμια έκρηξη πληθωριστικών πιέσεων, αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις επιτοκίων.
«Οι αγορές αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αρκετά εύθραυστη θέση, καθώς το επενδυτικό κλίμα μπορεί πολύ εύκολα να γίνει αρνητικό. Ο πόλεμος με το Ιράν δεν έχει τελειώσει», σχολίασε σε σημείωμα του ο Μάικλ Φιλντ της Morningstar. «Ο πληθωρισμός συνεχίζει να περνά στην οικονομία. Και όταν οι κεντρικές τράπεζες αρχίσουν ξανά να αυξάνουν τα επιτόκια, κάτι που φαίνεται ήδη να προεξοφλεί η αγορά, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει τον καταλύτη ώστε οι επενδυτές να αναθεωρήσουν τη θετική στάση που έχουν αυτή τη στιγμή απέναντι στις αγορές», πρόσθεσε.
Στις συνεδριάσεις τους μέσα στην εβδομάδα οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, η Fed, η EKT και οι κεντρικές τράπεζες της Ιαπωνίας, του Καναδά και της Αγγλίας, αναμένεται για την ώρα να κρατήσουν στάση αναμονής. Ωστόσο οι επενδυτές αγωνιούν για τις απόψεις που θα εκφράσουν για τις συνέπειες της κρίσης στις οικονομίες και τα μηνύματα που θα εκπέμψουν για τα επόμενα βήματα νομισματικής στρατηγικής.
Την ίδια ώρα, η περίοδος ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά τον αντίκτυπο του πολέμου στα οικονομικά αποτελέσματα και στις προοπτικές των επιχειρήσεων.
Σε επίπεδο μετοχών, ο κλάδος υγείας δέχτηκε σημαντικές πιέσεις με οδηγό την Novartis, που ανακοίνωσε χαμηλότερα λειτουργικά κέρδη και πωλήσεις.
Βουτιά και για τη μετοχή της βρετανικής τράπεζας Barclays, καθώς ζημία ύψους 308 εκατ. δολαρίων που συνδέεται με την κατάρρευση της MFS εξουδετέρωσε ουσιαστικά τα κέρδη πρώτου τριμήνου, τα οποία κινήθηκαν σύμφωνα με τις προβλέψεις.
Αντιθέτως, οι ενεργειακές εταιρείες ωφελήθηκαν από το συνεχιζόμενο ράλι του μαύρου χρυσού, με την BP να ξεχωρίζει χάρη και στα υψηλότερα από τα αναμενόμενα κέρδη πρώτου τριμήνου που ανακοίνωσε.
Διαβάστε ακόμη
Νέα 20ετής συμφωνία της Aktor για LNG στα Τίρανα με τη Venture Global (tweet) (upd)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.