Δυο δηλώσεις που έγιναν την Τρίτη ήταν αρκετές να αναστρέψουν το αρνητικό επενδυτικό κλίμα στις αγορές, αρχικά της Ευρώπης και στη συνέχεια της Νέας Υόρκης. Η μία δήλωση είναι αυτή που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για μια ουσιαστική εμπορική συμφωνία, μια συμφωνία «φαινόμενο», όπως τη χαρακτήρισε, που θα έρθει μετά το Brexit, κα΄τι που πρέπει να συμβεί. 

Η δεύτερη δήλωση ήρθε από τον πρόεδρο της FED, της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ,Tζερόμ Πάουελ, ο οποίος ανέφερε ότι θα βοηθήσει την οικονομία. Οπως είπε χαρακτηριστικά, την Τρίτη «…η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο οι εμπορικές διαμάχες των τελευταίων ημερών επηρεάζουν το οικονομικό outlook και διαβεβαίωσε τις αγορές ότι θα δράσει με τον δέοντα τρόπο για να διατηρήσει την επέκταση της αμερικανικής οικονομίας…».

«Δεν γνωρίζουμε πως ή πότε θα επιλυθούν τα θέματα αυτά. Παρακολουθούμε στενά τις επιπτώσεις των εξελίξεων αυτών για το outlook της αμερικανικής οικονομίας και όπως πάντοτε, θα δράσουμε με τον δέοντα τρόπο για να συντηρήσουμε την επέκταση, με μια ισχυρή αγορά εργασίας και πληθωρισμό κοντά στον συμμετρικό στόχο του 2%» ανέφερε σε ομιλία του ο κ. Πάουελ.

Η δήλωση αυτή έγινε δεκτή με ιδιαίτερη θέρμη από τους επενδυτές, καθώς ο δείκτης Dow Jones βρέθηκε να κερδίζει πάνω από 450 μονάδες. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο Κιθ Λέρνερ, επικεφαλής της στρατηγικής μάρκετινγκ στη SunTrust Private Wealth, η αγορά ήθελε να ακούσει τι θα πεί ο Πάουελ. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πορεία της μετοχής της Apple που παρουσίασε άνοδο κοντά στο 3,5%. Ανοδικά κινήθηκαν και οι τιμές των μετοχών και άλλων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, όπως της Tesla και της Amazon, παρά τις ανησυχίες για ενδεχόμενη λήψη περιοριστικών  μέτρων, από τις αντιμονοποωλιακές αρχές των ΗΠΑ. 

Νωρίτερα, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και έχοντας πάρει τα θετικά μηνύματα, σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν ανοδικά. 

Στη  βελτίωση του κλίματος συνέβαλε σημαντικά και η δήλωση του Κινέζου υπουργού εμπορίου ότι η εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας θα πρέπει να σταματήσει και να ξεκινήσουν άμεσα συνομιλίες για την επίλυσή της.

Οι μόνες αγορές που δεν αντέδρασαν θετικά ήταν οι ασιατικές, με μοναδική εξαίρεση τον δείκτη Nikkei στο Τόκιο, όπου η πτωτική μεταβολή του ήταν πολύ οριακή. 

Βεβαίως, οι εμπορικές εντάσεις συνεχίζουν να κυριαρχούν και οι  επενδυτές αναμένουν καινούργιες εξελίξεις από το εμπόριο.

Σε ό,τι αφορά τους δασμούς κατά του Μεξικού, αξιωματούχοι τόσο από ΗΠΑ όσο και από το Μεξικό έχουν αρχίσει τη διεξαγωγή συνομιλιών, με το Μεξικό να προειδοποιεί τον βόρειο γείτονά του ότι τυχόν επιβολή δασμών θα βλάψει και τα δυο έθνη και δυνητικά θα προκαλέσουν στο μέλλον τη μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της Κεντρικής Αμερικής προς τον Βορρά, όπως μετέδωσε το Associated Press.

Στην αγορά πετρελαίου, παρά την αρχική πτώση οι τιμές έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν, εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης που αρχίζει να πλήττει τη ζήτηση.

Η έως τώρα μείωση των τιμών στέλνει σήμα στον ΟΠΕΚ να διατηρήσει τις περικοπές στην παραγωγή προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές ενώ η ενδεχόμενη κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας δημιουργεί περαιτέρω ανησυχία για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης. Πάντως σε σχετική μελέτη της Bank Of America οι αναλυτές εκτιμούν ότι  το Brent και το WTI θα διαμορφωθούν, κατά μέσο όρο,  στα 70 δολάρια το βαρέλι και τα 59 δολάρια το βαρέλι αντίστοιχα το 2019 και τα 65 δολάρια το βαρέλι και τα 60 δολάρια το βαρέλι το 2020.  Και όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «…η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας απειλεί σήμερα να εκτροχιάσει τη βασική μας υπόθεση η οποία σχετίζεται με την αύξηση της ζήτησης…».

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ Γ. ΖΩΤΟΣ