Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να περιμένει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τον πληθωρισμό προτού μειώσει τα επιτόκια, δήλωσε την Τρίτη στο CNBC ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Μινεάπολης Νιλ Κασκάρι.

Ερωτώμενος ποιες προϋποθέσεις απαιτούνται για να μειώσει η Fed τα επιτόκια μία ή δύο φορές φέτος, ο Κασκάρι είπε: «Πολλοί ακόμη μήνες θετικών στοιχείων για τον πληθωρισμό, νομίζω, για να μου δώσουν την πεποίθηση ότι είναι σκόπιμο να μειώσουμε τα επιτόκια».

Είπε επίσης ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε δυνητικά να αυξήσει ακόμη και τα επιτόκια εάν ο πληθωρισμός δεν καταφέρει να μειωθεί περαιτέρω. «Δεν νομίζω ότι πρέπει να αποκλείσουμε τίποτα σε αυτό το σημείο», πρόσθεσε ο Κασκάρι.

Έρχεται μετά τη δήλωσή του νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Fed μπορεί να χρειαστεί να κρατήσει τα επιτόκια σταθερά για «μια παρατεταμένη περίοδο» – ενδεχομένως όλο το έτος.

Μεταξύ των μεγάλων κεντρικών τραπεζών έχουν προκύψει αποκλίσεις σχετικά με τις προοπτικές των επιτοκίων, με τη Fed -που συνήθως κινείται πρώτη- να γίνεται πιο γερακίσια εν μέσω του ακόμη υψηλού πληθωρισμού.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται τώρα να μειώσει τα επιτόκια πριν από τη Fed, με δύο βασικά στελέχη της ΕΚΤ να ρίχνουν το βάρος τους πίσω από μια μείωση τον Ιούνιο τη Δευτέρα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται επίσης σε γενικές γραμμές να μειώσει τα επιτόκια αυτό το καλοκαίρι.

Διαβάστε ακόμη: 

Επιτόκια: Προ των πυλών η πρώτη μείωση από την ΕΚΤ – Ποια δάνεια θα ωφεληθούν

Παράταση μέχρι 30 Ιουνίου για τις δηλώσεις καθαρισμού οικοπέδων

Εμπορεύματα: Oι προβλέψεις για τις τιμές και 5 γραφήματα-κλειδιά (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ