Καμία διάθεση να συζητήσουν την έναρξη του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων σύντομα δεν επέδειξαν τα μέλη του συμβουλίου της FOMC, σύμφωνα με το περιεχόμενο των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve, δεδομένου πως θεωρούν ότι ο πληθωρισμός παραμένει ακόμη πολύ πάνω από το επιθυμητό όριο.

Πραγματικά, τα πρακτικά της συνεδρίασης που διεξήχθη στις 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου αποτυπώνουν την ανησυχία που εξακολουθούν να εκφράζουν τα μέλη της FOMC για τα επίμονα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Επισημαίνεται δε, πως ενδεχομένως να πρέπει να προχωρήσουν και σε άλλες παρεμβάσεις!

Σε κάθε περίπτωση η νομισματική πολιτική θα πρέπει σίγουρα να παραμείνει σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα και μέχρι ο πληθωρισμός να βρεθεί σε πειστικά πτωτική τροχιά προς την κατεύθυνση του στόχου του 2%.

«Συζητώντας το outlook της πολιτικής, οι συμμετέχοντες συνέχισαν να εκτιμούν πως είναι ζωτικής σημασίας η νομισματική πολιτική να παραμείνει επαρκώς περιοριστική για την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2% που θέτει η Επιτροπή» αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο.

Στο μεταξύ τα μέλη της FOMC θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους με βάση τα εισερχόμενα στοιχεία, τις συνέπειες στις προοπτικές της οικονομίας και την ισορροπία των κινδύνων.

Σε κάθε περίπτωση αναλυτές και traders θεωρούν πως ο κύκλος των αυξήσεων έχει τερματιστεί και πως η Fed θα κρατήσει στάση αναμονής και κατά την τελευταία συνεδρίαση της, τον ερχόμενο μήνα. Αντιστοίχως έχουν αρχίσει να «ποντάρουν» για το χρονοδιάγραμμα της έναρξης της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024, ίσως και από την ερχόμενη άνοιξη.

Το συμβούλιο, τουλάχιστον στη φάση αυτή, κράτησε τις αποστάσεις του από τη σεναριολογία της αγοράς για τις περικοπές των επιτοκίων. Φαίνεται δε, πως δεν έγινε καν συζήτηση για το θέμα, τουλάχιστον στο επίσημο κείμενο, κάτι βέβαια το οποίο ανέφερε και ο ίδιος ο Τζερόμ Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει. «Είναι γεγονός πως η Επιτροπή δεν σκέφτεται καθόλου το ζήτημα των περικοπών των επιτοκίων» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας και τις πιέσεις που ασκούν τα υψηλά επιτόκια, οι αξιωματούχοι της FOMC παραδέχτηκαν πως το καθοδικό ρίσκο στο μέτωπο της ανάπτυξης έχει αυξηθεί, την ώρα που και το ρίσκο του πληθωρισμό παραμένει αυξημένο. Επεσήμαναν δε, πως περιμένουν ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης κατά το τέταρτο τρίμηνο θα επιβραδυνθούν αισθητά σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο. 

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: «Χρησμοί» Μυλωνά – Μεγάλου για τα επόμενα βήματα της αποεπένδυσης του ΤΧΣ

Πλειστηριασμός: Παράταση στο «θρίλερ» για τη βίλα Βγενόπουλου με αναστολή στο «παρά πέντε» (pics)

Στις 5.000 μονάδες «βλέπει» τον S&P 500 η BofA

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ