Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου κινήθηκαν ανοδικά την Παρασκευή, καθώς η επίθεση σε φορτηγό πλοίο στα Στενά του Ορμούζ αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για την ασφαλή διέλευση μέσω της στρατηγικής θαλάσσιας οδού, από την οποία διέρχεται σημαντικό μέρος του παγκόσμιου εμπορίου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Τα συμβόλαια αναφοράς ενισχύθηκαν έως και 1,6%, μετά την πτώση των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων. Από τις αρχές της εβδομάδας οι τιμές κινούνται σε στενό εύρος διακύμανσης, ωστόσο εξακολουθούν να βρίσκονται περισσότερο από 25% υψηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την έναρξη της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Το Ορμούζ παραμένει στο επίκεντρο

Δεξαμενόπλοια LNG χωρίς φορτίο παραμένουν σε αναμονή έξω από τις μεγάλες εξαγωγικές εγκαταστάσεις του Κατάρ στον Περσικό Κόλπο, προκειμένου να παραλάβουν νέα φορτία.

Ωστόσο, η ουσιαστική αύξηση των εξαγωγών εξαρτάται από την ασφαλή διέλευση μέσω των Στενών του Ορμούζ, κάτι που τίθεται εκ νέου υπό αμφισβήτηση μετά την επίθεση της Πέμπτης σε εμπορικό πλοίο.

Αυξάνεται η ζήτηση στην Ευρώπη και την Ασία

Παράλληλα, η άνοδος της θερμοκρασίας ενισχύει την κατανάλωση ενέργειας τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία, καθώς αυξάνονται οι ανάγκες για κλιματισμό.

Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να εντείνει τον ανταγωνισμό για τα διαθέσιμα φορτία LNG, υποχρεώνοντας την Ευρώπη να συνεχίσει να προσφέρει υψηλότερες τιμές προκειμένου να εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες για τον επόμενο χειμώνα.

Οι ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι σήμερα γεμάτες λίγο πάνω από το 47% της χωρητικότητάς τους, ποσοστό που παραμένει χαμηλότερο από τον εποχικό μέσο όρο.

Uniper: Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι δεν μπορούν πλέον να αγνοηθούν

Ο επικεφαλής εμπορικών δραστηριοτήτων φυσικού αερίου και LNG της Uniper Global Commodities, Σαρμπέλ Άμπι Ντάχερ, προειδοποίησε ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί αισθητά.

«Βλέπουμε αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους. Στο εξής δεν μπορούμε πλέον να αγνοούμε τέτοιου είδους ακραία γεγονότα», δήλωσε σε συνέντευξή του.

Η πρόγνωση του καιρού περιορίζει την άνοδο

Την ίδια στιγμή, οι μετεωρολογικές προβλέψεις δείχνουν ότι το κύμα καύσωνα που πλήττει μεγάλο μέρος της βορειοδυτικής Ευρώπης αναμένεται να υποχωρήσει μέσα στο Σαββατοκύριακο, γεγονός που θα μπορούσε να περιορίσει προσωρινά τη ζήτηση για φυσικό αέριο.

Το πρωί της Παρασκευής, τα συμβόλαια πρώτου μήνα στο ολλανδικό TTF, σημείο αναφοράς για την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, κατέγραφαν άνοδο 0,6%, στα 40,66 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Διαβάστε ακόμη

Φορολογική ενημερότητα: Οι νέοι κανόνες για οφειλέτες της Εφορίας – Τι αλλάζει στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Ο καύσωνας δημιουργεί μια νέα αγορά δισεκατομμυρίων στην Ευρώπη – Γιατί η Ελλάδα έχει πλεονέκτημα που λίγοι διαθέτουν (διαγράμματα)

Ιστορικές επιδόσεις για το Πλαίσιο: Μία ανάσα από τα 500 εκατ. ευρώ με άλμα στην κερδοφορία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα