Το πετρέλαιο αυξήθηκε μετά την αποστολή πολεμικού πλοίου από το Ιράν στην Ερυθρά Θάλασσα ως απάντηση στη βύθιση τριών σκαφών των Χούθι από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο, αυξάνοντας τις εντάσεις, καθώς τα πλοία συνεχίζουν να αποφεύγουν τη βασική θαλάσσια οδό.

Το αργό μπρεντ σκαρφάλωσε πάνω από τα 78 δολάρια το βαρέλι μετά από πτώση 5% στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις, με το West Texas Intermediate κοντά στα 73 δολάρια. Το αμερικανικό ναυτικό δήλωσε ότι δέχθηκε πυρά όταν ανταποκρίθηκε σε κλήση κινδύνου από σκάφος στην Ερυθρά Θάλασσα, με αποτέλεσμα τη βύθιση των τριών σκαφών. Σε απάντηση, το αντιτορπιλικό Alborz του Ιράν εισήλθε στη ζωτική υδάτινη οδό τη Δευτέρα, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου έρχεται μετά το πτωτικό κλείσιμο της χρονιάς που έφεραν οι ανησυχίες για την αύξηση της παραγωγής εκτός του ΟΠΕΚ+ και την επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης. Οι παράγοντες που συνδιαμόρφωσαν το κλίμα, σπρώχνοντας προς την αντίθετη κατεύθυνση τις τιμές, ήταν οι πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Λωρίδα της Γάζας και το σήμερα της Federal Reserve έχει κλείσει τον κύκλο των αυξήσεων των επιτοκίων για τον έλεγχο του πληθωρισμού.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανέφερε ότι δέχθηκε πυρά στην προσπάθειά του να ανταποκριθεί σε σήμα κινδύνου που έλαβε από το πλοίο Maersk Hangzhou στην Ερυθρά Θάλασσα, με αποτέλεσμα να βυθιστούν τα τρία σκάφη που ανήκουν στους φιλοϊρανούς αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον πλοίων στην περιοχή εις ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους.

Κανείς από τους δέκα επιβαίνοντας στα σκάφη δεν επέζησε.

Μετά το περιστατικό, αντιπροσωπεία των Χούθι συναντήθηκε με αξιωματούχους στην Τεχεράνη ενώ η AP Moller-Maersk ανέστειλε και πάλι κάθε διέλευση πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα για να αξιολογήσει την κατάσταση στη ζωτικής σημασίας υδάτινη οδό.

Σε απάντηση, το ιρανικό αντιτορπιλικό Alborz διέσχισε το στενό Μπαμπ-Ελ Μαντέμπ μεταξύ της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν τη Δευτέρα, όπως ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν χωρίς να παρέχουν περαιτέρω πληροφορίες για την αποστολή του πλοίου.

Διαβάστε ακόμη

Ποιους βάζει στο στόχαστρο η εφορία το 2024

Πώς ο Πειραιάς έγινε το νέο hotspot της Αττικής στον τουρισμό και το real estate

Η Ούρσουλα, η «καρέκλα» της και ο Μητσοτάκης, η οικογένεια Φιλίππου με το χέρι στη τσέπη, ο καπνός και η φωτιά στην Πληροφορική και το Hilton στα Χανιά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ