(Τελευταία ενημέρωση – 14:06)

Με τον τραπεζικό κλάδο να ηγείται της σημερινής (21/2) πτώσης, η Λεωφόρος Αθηνών κινείται σε ήπια πτωτικό τέμπο, κρατώντας ωστόσο την επαφή της με τις 1.420 μονάδες.

Η εγχώρια αγορά ακολουθεί το κλίμα επιφυλακτικότητας και κατοχύρωσης των πρόσφατων κερδών που επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια, την ώρα που έχουν προηγηθεί, μεταξύ άλλων, το ιστορικό υψηλό των δεικτών Dow Jones και S&P 500 στη Wall Street, το ρεκόρ 34ετίας του Nikkei στην Ιαπωνία και η κίνηση πάνω από τις 17.000 μονάδες (επίπεδα ρεκόρ) για τον DAX στη Γερμανία.

Έχουν απειληθεί ήδη από τα πρώτα λεπτά, της συνεδρίασης της Τετάρτης, τα κεκτημένα των 1.420 μονάδων, με τις εναλλαγές στους πρωταγωνιστές και τα αποτελέσματα των εισηγμένων να αποτελούν τα τρέχοντα στηρίγματα για το Χρηματιστήριο.

Με το πρώτο μισό της συνεδρίασης να έχει ολοκληρωθεί, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,50% στις 1.417,26 μονάδες, έχοντας κινηθεί μεταξύ των 1.416,77 (χαμηλό ημέρας) και των 1.423,17 μονάδων (υψηλό ημέρας). Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο τριήμερο ο ΓΔ υπερέβη με σχετική άνεση τα σημεία αντίστασης των 1.410 και 1.420 μονάδων, κλείνοντας σε νέο ρεκόρ 153 μηνών.

Την Τρίτη ο δείκτης έκλεισε στις 1.424,35 μονάδες, απέχοντας ελάχιστα από το επόμενο σημείο αναφοράς, που είναι οι 1.429,12 μονάδες (κλείσιμο 2ας Μαΐου 2011). Σε περίπτωση νέας υπέρβασης, αμέσως επόμενο υψηλότερο επίπεδο αποτελούν οι 1.434,65 μονάδες (29 Απριλίου 2011).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κίνηση που διαγράφει η μετοχή της ΔΕΗ, καθώς πριν από τη συνεδρίαση διέψευσε τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για εξαγορά της Nova, απαντώντας στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι η εταιρεία δεν έχει εισέλθει σε καμία σχετική συζήτηση ή συμφωνία. Κέρδη άνω του 2% σημειώνει η Κρι Κρι, με την Eurobank Equities να ανακοινώνει πως ξεκινά την κάλυψη της μετοχής.

Η εικόνα στο ταμπλό

Ο τραπεζικός κλάδος ηγείται των σημερινών απωλειών, με τον δείκτη να διολισθαίνει 1,27% στις 1.225,95 μονάδες. Η Alpha Bank στο -1,62% και το 1,6995 ευρώ, η Eurobank στο -1,56% και το 1,887 ευρώ, η Εθνική στο -1,05% και τα 7,154 ευρώ και η Πειραιώς στο -0,75% και τα 3,95 ευρώ.

Ο FTSE 25 υποχωρεί κατά 0,67% στις 3.441,17 μονάδες και ο Mid Cap χάνει 0,13% στις 2.423,48 μονάδες. Στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ισχυρή πτώση καταγράφουν η ElvalHalcor, ο ΟΤΕ, η Mytilineos και η Σαράντης. Στο υπόλοιπο ταμπλό, υποχωρούν σημαντικά η Intracom Holdings, ο ΑΔΜΗΕ και η Πλαστικά Θράκης, ενώ «αναχώματα» στους πωλητές έχουν βάλει η Κρι Κρι και η Entersoft, διαπραγματευόμενες αμφότερες σε επίπεδα ρεκόρ. Ισχυρή η άνοδος και για την Profile.

Στα 56,9 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται η συναλλακτική δραστηριότητα, με τα 26 εκατ. ευρώ να αφορούν στα δύο πακέτα της Eurobank (ένα 3 εκατ. μετοχών στην τιμή των 1,90 ευρώ και ένα 10,74 εκατ. μετοχών στην τιμή των 1,89 ευρώ). Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 97,78 δισ. ευρώ. Ενισχύονται 37 μετοχές, υποχωρούν 60 και αμετάβλητες παραμένουν 22.

Διψήφια άνοδος (ξανά) στο Χρηματιστήριο

Μόλις 7 εβδομάδες χρειάστηκαν προκειμένου να έχουμε διψήφια απόδοση στο Χ.Α., το οποίο ενισχύεται πάνω από 10% από τις αρχές του τρέχοντος έτους. Το συγκεκριμένο ποσοστό έρχεται, μάλιστα, αμέσως μετά το ράλι σχεδόν 40% που έκανε το 2023. Υπερβαίνει το 4% η άνοδος εντός του Φεβρουαρίου, με 7 συνεδριάσεις (συμπεριλαμβανομένης της σημερινής) να απομένουν για να ολοκληρωθεί ο μήνας. Μόνο 5 φορές είδαμε αρνητικό πρόσημο και ημερήσιες απώλειες μικρότερες του 1% σε όλες τις περιπτώσεις.

Το οριακά θετικό πρόσημο ήταν αρκετό για τον FTSE 25, ώστε να παραμείνει σε υψηλό 9 και πλέον ετών. Διορθωτικές τάσεις μετά το ρεκόρ 14ετίας παρουσίασε ο Mid Cap, ενώ οι τράπεζες πλησίασαν περαιτέρω το υψηλό 8 ετών των 1.245 μονάδων. Η μετοχή της Titan έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που ο όμιλος μετέφερε την έδρα του και έκανε την τριπλή εισαγωγή σε Αθήνα, Παρίσι και Βρυξέλλες, με την κεφαλαιοποίησή της να ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανέκτησε έπειτα από έναν μήνα τα 16 ευρώ, καταγράφοντας την καλύτερη ημερήσια επίδοση στα blue chips και τζίρο άνω των 9 εκατ. ευρώ, για πρώτη φορά από τον περασμένο Οκτώβριο. Ένα ακόμη «βήμα» προς το υψηλό τριετίας των 4 ευρώ έκανε η Τράπεζα Πειραιώς. Πάνω από τα 14,1 ευρώ έκλεισε ο ΟΤΕ, σε επίπεδα Αυγούστου 2023, στην πέμπτη διαδοχική του άνοδο. Επταήμερο ράλι για την Coca Cola, η οποία βρέθηκε μία «ανάσα» από τα 29 ευρώ. Αγνοεί το «κόκκινο» εδώ και επτά συνεδριάσεις η Intrakat, η οποία «ανέβηκε» χθες στα 5,25 ευρώ, το υψηλότερο σημείο για τον τίτλο από τον Οκτώβριο 2009. Νέο «άλμα» υπό τη συνοδεία ρεκόρ κατέγραψε η Entersoft, ενώ παράλληλα υπεραποδίδουν κι άλλοι «παίκτες» της πληροφορικής όπως η Epsilon Net και η Profile.

Intralot, ΟΤΕ και στο… βάθος Πειραιώς

Σήμερα (21/2) ξεκινά η δημόσια προσφορά των ομολογιών της Intralot, ύψους έως 130 εκατ. ευρώ, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται την Παρασκευή (23/2). Η έκδοση του 5ετούς ομολόγου θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση μέρους του υφιστάμενου δανεισμού της εταιρείας, με το εύρος απόδοσης να έχει οριστεί μεταξύ 6% και 6,4%.

Την Πέμπτη (22/2) έχουμε τη δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων του ΟΤΕ, όπου η διοίκηση του ομίλου αναμένεται να προβεί σε ενημέρωση για την αύξηση του προς διανομή μερίσματος. Στο επίκεντρο θα βρεθεί επίσης η μείωση στους ρυθμούς αγοράς ιδίων μετοχών προκειμένου να βελτιωθεί η ελεύθερη διασπορά (free float) του τίτλου.

Την επόμενη εβδομάδα οι «προβολείς» θα πέσουν στο placement της Τράπεζας Πειραιώς, στο πλαίσιο της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, καταγράφεται ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον ενόψει της διάθεσης των μετοχών. Πιο πιθανό φαίνεται το ενδεχόμενο να διατεθεί ποσοστό 20% συν 2% σε περίπτωση που η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη (όπως συνέβη με την Εθνική Τράπεζα), από το συνολικά 27% που κατέχει το ΤΧΣ. Το τελικό ποσοστό θα ανακοινωθεί επίσημα μετά την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ η εκκίνηση του placement αναμένεται στις 4 Μαρτίου.

Διαβάστε ακόμη

POS – Tαμειακές: «Βροχή» τα προειδοποιητικά emails για διασύνδεση, εν αναμονή των νέων vouchers

Οι συμφωνίες Eurobank – Eurolife FFH εφαλτήριο για τη σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας – Ινδίας

Πώς τα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου έγιναν ελκυστική επένδυση με υψηλή απόδοση

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ