Η εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία της Αθήνας και των υπόλοιπων αγορών έχει κουράσει τους Έλληνες επενδυτές, αλλά και για τους ξένους επενδυτές είναι μάλλον προκαθορισμένη.

Από τις αρχές του χρόνου, η ελληνική αγορά έχει αποδώσει ήδη 41% (σε επίπεδο Γενικού Δείκτη), συνεπώς κανείς διαχερισιτής δεν θα κοιτάξει την ελληνική αγορά δεκαπέντε ημέρες πριν ολοκληρωθεί η χρονιά, ειδικά όταν υπάρχουν ρίσκα, όπως αυτό με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ηπα- Κίνας.

Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι, παρόλο που υπάρχει ενδιαφέρον για το σχέδιο Ηρακλής για τις τράπεζες όχι μόνο δεν έχει ακόμα κατατεθεί, αλλά και η ψήφιση του αναβάλλεται συνεχώς.

Το ρίσκο των τιτλοποιήσεων: Αν πέσουν οι αγορές πως θα πραγματοποιηθούν οι τιτλοποιήσεις για τα κόκκινα δάνεια

Η χρονιά του 2019 θεωρείται λοιπόν “χαμένη” για τους ξένους επενδυτές σ’ ότι αφορά την Ελλάδα. Ποιοί άλλωστε να επενδύσουν όταν οι τραπεζικές μετοχές έχουν αποδώσει έως και 259% (Τράπεζα Πειραιώς) ; Ο πραγματικός φόβος των αγορών, όμως είναι τι θα ακολουθήσει στις αγορές, σε συνδυασμό με τις τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων. Με άλλα λόγια, αν πέσουν οι αγορές τον Δεκέμβριο (όπως συνέβη πέρυσι τον Δεκέμβριο με πτώση 20%) τότε δεν υπάρχει αγορά για τις τιτλοποιήσεις.

Το τέλος της χρονιάς, τα ρίσκα με ΗΠΑ- Κίνα, η ρηχή αγορά, αλλά και ο φόβος για ένα πιθανό γύρισμα των αγορών κρατούν μακριά τους επενδυτές από την Αθήνα. Προσώρας τουλάχιστον, διότι όλοι οι επενδυτές επιδιώκουν ένα καλό κλείσιμο στις αγορές, ακόμη και στην ρηχή ελληνική αγορά.