«Ψηφιακός χρυσός», ή «χρυσός του μέλλοντος». Αυτός ήταν ο χαρακτηρισμός τον οποίο, όλο και περισσότερα χρησιμοποιούσαν οι κρυπτο-ευαγγελιστές το προηγούμενο διάστημα για το bitcoin. Η αλήθεια είναι ότι και στα μυαλά των asset managers, τα κρυπτονομίσματα -πολύ΄δε περισσότερο το ακριβότερο αυτών- είχε περάσει ως ιδέα ότι το bitcoin θα αποτελούσε ένα καλό εναλακτικό safe haven asset -καλύτερο από το παραδοσιακό μέσο αποθήκευσης αξίας κατά τις υφέσεις, τον χρυσό- σε εποχές υπερπληθωρισμού. Και οι εποχές αυτές ήρθαν.

Μαζί τους, όμως, ήρθε και η εντυπωσιακή κατάρρευση του οικοσυστήματος των κρυπτονομισμάτων. Πρώτα “μηδένισαν” τα Luna και UST, στέλνοντας τα stablecoins στο… πυρ το εξώτερον και έπειτα άρχισε μια κρίση που συνεχίζεται ως σήμερα. Και έχει στο “μενού” τη χρεοκοπία κολοσσών, είτε πρόκειται για funds όπως το 3AC, είτε για ανταλλακτήρια όπως το FTX που συμπαρασύρουν το οικοσύστημα σε ένα φονικό ντόμινο.

Η λάμψη των crypto-billionaires που σήμερα είναι καταζητούμενοι, ή έχουν μείνει (σχεδόν) φτωχοί, ξεθώριασε. Το bitcoin για το οποίο οι κρυπτοευαγγελιστές προοιώνιζαν ράλλυ ως και το μισό εκατομμύριο δολάρια, φαίνεται να ήταν απλά πασπαλισμένο με μπόλικη χρυσόσκονη, με επενδυτές και αναλυτές να αναμένουν πλέον νέα πτώση. Αποδείχθηκε (ξανά) περίτρανα πως ό,τι λάμπει, δεν είναι πάντα χρυσός.

Κατά έναν όχι και τόσο παράδοξο τρόπο, το πολύτιμο μέταλλο φαίνεται πως βρίσκεται στο κατάλληλο timing για να… πάρει εκδίκηση. Το προηγούμενο διάστημα, το ισχυρό δολάριο και η (αναμονή) για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed του έδιναν πτωτική πορεία.
Και, αφού άρχισε η καταιγίδα και στα κρυπτονομίσματα που προβάλλονταν ως το ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο που θα τον αντικαθιστούσε, οι επενδυτές έμοιαζαν να βρίσκονται σε μια κατάσταση “you can run but you can’t hide”. Δεν μπορούσαν να ξεφύγουν, να κρυφτούν. Αυτό, βεβαίως, άλλαξε, με τον χρυσό να κάνει ό,τι… ξέρει καλύτερα, σε δύσκολους καιρούς.

Η πολυαναμενόμενη παραδοχή του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τον ρυθμό της αύξησης των επιτοκίων (από το 0,75 στο 0,15%) αρχής γεννομένης από την επόμενη συνεδρίαση, στα μέσα Δεκεμβρίου, δεν προκάλεσε ανακούφιση μόνο στις αγορές που είχαν πέσει σε… κατάθλιψη λόγω των στοιχείων για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ. Έστειλε και τον χρυσό σε… pole position για την έναρξη ενός ράλλυ.

Όσο η Fed θα κατεβάζει το ρυθμό της συσφικτικής πολιτικής της, “θα δημιουργεί μεγαλύτερη αδυναμία στο δολάριο και ως εκ τούτου θα υποστηρίζει τις τιμές του χρυσού”, σχολίασε ο επικεφαλής αναλυτής της ActivTrades, Ρικάρντο Εβαντζελίστα. Και όντως. Αυτή την εβδομάδα, το δολάριο έχασε συνολικά περίπου 1%, ενώ οι τιμές του χρυσού σε αυτό το διάστημα ανέβηκαν κατά 2,5%.

Και, όχι τυχαία, το πολύτιμο μέταλλο κινήθηκε ανόδικα κατά 3,1% αμέσως μετά τα σχόλια του Πάουελ, επιστρέφοντας στο επίπεδο των 1.800 δολαρίων την ουγγιά, καταγράφοντας τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη από τον Απρίλιο του 2020 και ανέβασε την τιμή του στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο.

Οι αναλυτές commodities της Bank of America, υπό τον Φρανσίσκο Μπλάντς, θεωρούν ότι ο χρυσός έχει ακόμα δρόμο να ανέβει- αλλά με την καλή έννοια. Σε σημείωμα για το outlook του 2023 στα εμπορεύματα, η BofA λέει ότι η τιμή το 2023 η τιμή του χρυσού θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 2.000 δολάρια την ουγγιά, σημειώνοντας ότι από όλα τα πολύτιμα μέταλλα, “ο χρυσός έχει τα περισσότερα να κερδίσει από μια μεταστροφή της Fed”.

Η BofA επισημαίνει ότι “με σχετικά περιορισμένες εμπορικές χρήσεις, ο χρυσός πάντα οδηγούταν από τη ζήτηση των επενδυτών”, η οποία τείνει να επηρεάζεται από το κόστος δανεισμού και τον χρυσό. Η μεταστροφή της Fed από τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων το 2023, αναμένεται να φέρει νέους αγοραστές στην αγορά πολύτιμων μετάλλων, επισημαίνει η τράπεζα.

Όμως δεν είναι μόνο αυτό που αποδεικνύει την ανθεκτικότητα του χρυσού και επιβεβαιώνει τον… παραδοσιακό του χαρακτηρισμό ως ασφαλές καταφύγιο σε εποχές υπερπληθωρισμού και ύφεσης. Οι αγορές χρυσού από κεντρικές τράπεζες γύρισαν ξανά σε θετικό πρόσημο το 2022, με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού να επισημαίνει σε έρευνά του ότι αυτή η τάση δεν δείχνει ικανή να αλλάξει. Κι αυτό γιατί 25% των κεντρικών τραπεζών του κόσμου αναμένουν να αυξήσουν την έκθεσή τους στα πολύτιμα μέταλλα, έναντι 21% που ήταν το ανάλογο ποσοστό πέρύσι.

Την ίδια ώρα, τα πράγματα έχουν ακριβώς την αντίθετη πορεία για τον “ψηφιακό χρυσό”. Ο μεγαλοεπενδυτής και συνιδρυτής της Mobius Capital Partners, Μαρκ Μόμπιους, προβλέπει ότι το 2023 θα είναι μια… μίζερη χρονιά για τα κρυπτονομίσματα και δη για το bitcoin. Κι αυτό γιατί θεωρεί ότι από το σημερινό επίπεδο των περίπου 16.000 δολαρίων, το bitcoin θα κινηθεί καθοδικά στις 10.000.

Αυτό θα ήταν άλλη μια πρόβλεψη, εάν ο Μόμπιους δεν είχε πέσει μέσα ξανά σε αυτά που προέβλεπε για το bitcoin. Τον Μάιο, όταν η τιμή του ήταν πάνω από τις 28.000 δολάρια, εκείνος έλεγε ότι το bitcoin θα πέσει κοντά στις 20.000, θα κάνει μια μικρή άνοδο και τελικά θα κινηθεί καθοδικά προς τις 10.000 δολάρια.

Το κρυπτονόμισμα έχει χάσει 65% της αξίας του φέτος και από την αγορά έχουν εξαϋλωθεί περισσότερα από 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Πόσο πιο κάτω μπορεί να πάει; Σήμερα, ένα bitcoin αξίζει όσο περίπου 15 κυβικά εκατοστά χρυσού. Η κεφαλαιοποίησή του ισούται περίπου με την ετήσια παραγωγή του πολύτιμου μετάλλου. Πώς θα μπορούσε να τον αντικαστήσει;

Ο χάρτης της πορείας της τιμής του bitcoin εναντίον του χρυσού (με πόσες ουγγιές δηλαδή αγοράζει κανείς ένα bitcoin, κατά τον οποίο όταν είναι ανοδικός ο δείκτης το btc κάνει outperform του χρυσού και όταν είναι καθοδικός, ο χρυσός “κερδίζει”), βρίσκεται σε καθοδική τροχιά. Το πολύτιμο μέταλλο προβάλλει πάλι τη λάμψη του ως το ασφαλέστερο καταφύγιο σε περιόδους πληθωρισμού, ύφεσης, ή και… φόβου για ύφεση.

 

Διαβάστε ακόμη:

Ο Σαουδάραβας πρίγκηπας επενδύει 500 εκατ. δολάρια στην Credit Suisse – Ράλι άνω του 7% για τη μετοχή

Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος: Ανατροπή μέσω δικαστηρίου στην κόντρα με τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο

Alpha Bank: Ξανά στις αγορές με senior preferred ομόλογο – Στόχος η άντληση 300 εκατ. ευρώ