Η συνάντηση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς την επόμενη εβδομάδα είναι καθοριστικής σημασίας για τη Wall Street, με τις μετοχές να ετοιμάζονται για ένα sell-off, εάν η Fed δεν υιοθετήσει μια ακόμα πιο ήπια πολιτική.

Ο S&P 500 σημείωσε ράλι άνω του 5% αυτό τον μήνα, καθώς τα βελτιωμένα οικονομικά στοιχεία σε συνδυασμό με τα σχόλια των αξιωματούχων της Fed αύξησαν τις προσδοκίες ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους και ότι θα προβεί στη σχετική ανακοίνωση κατά τη συνεδρίασή της στις 18-19 Ιουνίου.

Αυτά τα κέρδη ήρθαν έπειτα από ένα sell-off τον Μάιο κατά περίπου 7% στον S&P, που τροφοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις ανησυχίες των επενδυτών ότι ο εμπορικός πόλεμος θα κλιμακωθεί, επιβραδύνοντας την οικονομία και θέτοντας την σε κίνδυνο ύφεσης.

Τα στοιχήματα για περικοπή επιτοκίων ενισχύθηκαν από τις παρατηρήσεις του προέδρου της Fed, Jerome Powell, στις 4 Ιουνίου, ο οποίος δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα ανταποκριθεί «όπως πρέπει» στους κινδύνους από τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο και άλλες εξελίξεις.

Ο βασικός οικονομολόγος της Bank of America Merrill Lynch, Michelle Meyer, αναμένει ότι οι προβλέψεις ανώνυμων μεμονωμένων υπεύθυνων πολιτικής της Fed για τα επόμενα χρόνια, θα μετατοπιστούν χαμηλότερα, καθώς τα στελέχη αρχίζουν να υπολογίζουν περικοπές.

Και δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να χειροκροτήσουν μια μείωση των επιτοκίων. Σύμφωνα με τον Sam Stovall, επενδυτικό στέλεχος της CFRA Research στη Νέα Υόρκη, από τις τελευταίες 16 μειώσεις των επιτοκίων που ξεκίνησαν το 1946, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά μέσο όρο κατά 10,3% κατά τους έξι μήνες μετά την πρώτη μείωση και 14,1% τους 12 μήνες μετά.

Ωστόσο, οι περικοπές δεν προηγήθηκαν πάντοτε της ανόδου της αγοράς, με πτώσεις στην αγορά να καταγράφονται πέντε φορές τους έξι μήνες που ακολούθησαν έναν νέο κύκλο μείωσης των επιτοκίων, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων το 2007 και το 2001.

Και για κάποιους, οποιαδήποτε ελπίδα για περικοπή επιτοκίων είναι λανθασμένη δεδομένου του τρέχοντος οικονομικού περιβάλλοντος και της αγοράς.
“Έχουμε το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου στο 3,1%, σχεδόν ρεκόρ χαμηλής ανεργίας και μια χρηματιστηριακή αγορά που φωνάζει για μείωση του επιτοκίου βρισκόμενη ωστόσο κοντά σε υψηλά όλων των εποχών – είναι βασικά γελοίο”, δήλωσε ο Michael O’Rourke, επικεφαλής αγοράς στην JonesTrading.