της Όλγας Μπαλαφούτη

Η πορεία τόσο του Bitcoin αλλά και ολόκληρης της αγοράς των κρυπτονομισμάτων τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί άκρως ενδιαφέρουσα και καινοτόμα μεν, εξαιρετικά ασταθής δε.

Νέες έρευνες δείχνουν ότι πρόκειται για μία αγορά απίστευτα απρόβλεπτη, που κινείται ανεξάρτητα από τους περισσότερους παραδοσιακούς δείκτες και δεν μπορεί εύκολα να «χαρτογραφηθεί» από τους αναλυτές.

Η τιμή του Βitcoin, που έχει διπλασιαστεί από την αρχή του έτους, αφού κατέγραψε ένα «μαύρο» 2018 με βαριές απώλειες, κινείται πλέον περιξ των 8.000 δολαρίων. Δηλαδή, η αξία ενός bitcoin αντιστοιχεί σε 8.000 δολάρια (όταν τον Δεκέμβριο του 2017 είχε εκτοξευθεί στο ιστορικό υψηλό των 19.666 δολαρίων!).

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στα άλλα μεγάλα κρυπτονομίσματα. Εthereum, Βitcoin Cash, Litecoin, και το XRP της Ripple, έχουν επίσης εμφανίσει σημαντικά κέρδη τους τελευταίους μήνες.

Όπως δείχνουν οι έρευνες, η πορεία των κρυπτονομισμάτων δεν ακολουθεί κανέναν από τους συνήθης λόγους που παραδοσιακά επηρεάζουν ομόλογα, μετοχές, νομίσματα ή εμπορεύματα.

“Έχουμε εξετάσει το Βitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα, με τον ίδιο τρόπο που μελετάμε μετοχές και εμπορεύματα”, λέει στο Forbes ο Zak Selbert, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανάλυσης Indexica. «Έπειτα από διεξοδικές, επαναλαμβανόμενες μελέτες, διαπιστώσαμε ότι οι τιμές των κρυπτονομισμάτων δεν ανταποκρίνονται με τον ίδιο τρόπο», συμπληρώνει.

Ειδήσεις αλλά ακόμα και φήμες μπορούν να στείλουν στα ύψη ή να βουλιάξουν τις τιμές των μετοχών, όπως επίσης και οι πολιτικές, οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις. Την Πέμπτη, για παράδειγμα, η είδηση ότι σημειώθηκαν εκρήξεις σε δύο δεξαμενόπλοια στον κόλπο του Ομαν, εκτόξευσαν την τιμή του πετρελαίου (+4%).

Η τιμή του Βitcoin δεν επηρεάζεται από αυτά. Ορισμένοι θεωρούν ότι η σχετικά νέα αγορά των κρυπτονομισμάτων (πέρυσι το Bitcoin έγινε 10 ετών) ίσως είναι ο λόγος που κάνει τόσο δύσκολο στους αναλυτές να το βάλουν σε ένα.. καλούπι.

Δεδομένου ότι πρόκειται για μια αναδυόμενη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, οι μετρήσεις και τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν και αναπτύσσονται. Και αν λάβει κανείς υπόψην ότι η συγκεκριμένη αγορά έχει αρχίσει να ωριμάζει τα τελευταία μόλις δύο χρόνια, είναι λογικό οι αναλυτές να χρησιμοποιούν κυρίως τα απλά εργαλεία τεχνικής ανάλυσης, βρίσκοντας σημεία στήριξης και αντίστασης, όρια, τάσεις και περιθώρια ανόδου ή πτώσης.

bitcoindesk.png

Βooms and Βusts

Η αγορά κρυπτονομισμών είναι η μοναδική στον χώρο των επενδύσεων που καταγράφει τέτοιες εκρηκτικές ανόδους αλλά και τεράστιες βουτιές.

Τον τελευταίο μήνα, το Bitcoin κινείται γύρω από τα 8.000 δολάρια και όλοι αναμένουν πότε θα κάνει ξανά τη μεγάλη κίνηση είτε προς τα κάτω, είτε προς τα πάνω.
Το 2017 η τιμή bitcoin εκτοξεύθηκε από τα $ 1.000 σε σχεδόν $ 20.000 τον Δεκέμβριο, για να χάσει σχεδόν το 80% της αξίας του πέρυσι.

1719.PNG

Το επικό bull run του 2017 προκάλεσαν οι προσδοκίες ότι θεσμικοί επενδυτές ετοιμάζονται να μπουν ορμητικά στα κρυπτονομίσματα, ωστόσο αυτό δεν επιβεβαιώθηκε με τον τρόπο που περίμεναν και έφερε την απότομη πτώση.

Κάποιοι πιστεύουν ότι το ράλι της τιμής του Βitcoin τους τελευταίους μήνες οφείλεται στο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη βιομηχανία από τεχνολογικούς γίγαντες της Silicon Valley, συμπεριλαμβανομένου του Facebook.

To τελευταίο, προσέλαβε γνωστό λομπίστα για να ετοιμάσει το λανσάρισμα του δικού του κρυπτονομίσματος για τα 2,4 δισεκατομμύρια χρήστες του.

Ο επικεφαλής του Facebook Mark Zuckerberg συνάντησε τον Απρίλιο τον Διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας για να συζητήσουν το μέλλον της οικονομίας, το οποίο περιλαμβάνει σχέδια του δισεκατομμυριούχου να προχωρήσει σε ένα νέο δίκτυο πληρωμών και ένα ψηφιακό νόμισμα.

Το σχέδιο προβλέπει ότι οι χρήστες θα μπορούν να στέλνουν χρήματα ο ένας στον άλλον και να κάνουν πληρωμές στο Facebook, το Instagram και το WhatsApp αλλά και ευρύτερα στο διαδίκτυο.