Απαραίτητη είναι η διατήρηση των αμερικανικών επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα επί μακρόν σχολίασε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, με στόχο την πτώση του πληθωρισμού κοντά στα όρια που είναι ο στόχος της Federal Reserve.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «FT», κατά την κυρία Γκεοργκίεβα υπάρχει ακόμη μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας για την πορεία της οικονομίας και τη δυναμική του πληθωρισμού. Οπότε, όπως τόνισε, είναι απαραίτητο η Fed να επικοινωνήσει προσεκτικά τον τρόπο που επεξεργάζεται τα εισερχόμενα στοιχεία και «να προσφέρει καθαρό guidance για το τι σημαίνει αυτό για το εκτιμώμενο μονοπάτι των επιτοκίων».

Το ΔΝΤ, αναθεώρησε προς τα επάνω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, το 2023. Mε βάση τη νέα πρόβλεψη, η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 1,7%, αντί για 1,6%. Ωστόσο, το 2024 προβλέπει καθίζηση στο 1%.

«Η αμερικανική οικονομία αποδείχτηκε ανθεκτική, παρά τους σημαντικούς περιορισμούς στη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική που επιβλήθηκαν το 2022», σχολίασε το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «ο πληθωρισμός παραμένει ένα πρόβλημα που επιμένει».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ που είχε συνάντηση νωρίτερα με την υπουργό Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, σχολίασε και το κρίσιμο ζήτημα των ημερών που είναι οι διαπραγματεύσεις για το αμερικανικό χρέος, τονίζοντας ότι το Ταμείο προσβλέπει σε ταχεία επίλυση του θέματος.

Οι δύο γυναίκες συζήτησαν επίσης την πρόσφατη τραπεζική κρίση, αλλά και διεθνή θέματα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμα

Η απόβαση της ΝΔ έως… Άγιον Όρος, η «στείλτε ένα υπόμνημα» κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, το πήγαινε – έλα της Πόπης, το νέο σενάριο για Alpha Bank και τα σχέδια για τις μετοχές της Aegean

Μπάμπης Βωβός: Τρίτο mega σφυρί για τους γυάλινους πύργους της Κηφισίας (pics)

Société Générale: Τα ομόλογα δείχνουν επενδυτική βαθμίδα μέχρι το τέλος του έτους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ