Την προσοχή των επενδυτών εφιστά με σημείωμά της η Goldman Sachs προειδοποιώντας ότι τα ψηφιακά νομίσματα δεν είναι τόσο ελκυστικά όσο φαίνονται και ότι τα πολύτιμα μέταλλα παραμένουν μια αξιόπιστη κατηγορία assets.

Στο σημείωμά της προς τους πελάτες της η επενδυτική τράπεζα ανέπτυξε τα οφέλη από τη διατήρηση των θέσεων χρυσού στα χαρτοφυλάκιά τους.

«Τα πολύτιμα μέταλλα εξακολουθούν να είναι η καλύτερη “αποθήκη” αξιών μακροπρόθεσμα σε σχέση με τα υπόλοιπα γνωστά επενδυτικά προϊόντα», αναφέρει η Goldman

Επισημαίνει ωστόσο και την άνοδο των ψηφιακών νομισμάτων. Πολλοί αναλυτές έχουν ονομάσει το bitcoin «ψηφιακό χρυσό», λόγω του γεγονότος ότι έχει μια πεπερασμένη προσφορά και κατά καιρούς έχει δει αυξήσεις των τιμών του λόγω γεωπολιτικών εντάσεων. Φτάνει δε στο συμπέρασμα ότι το bitcoin δεν είναι καλός επενδυτικός αποταμιευτήρας αξίας έναντι του ευρώ.

Στα μειονεκτήματα των κρυπτονομισμάτων οι αναλυτές αναφέρουν ότι είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε κυβερνοεπιθέσεις, ενώ τα ψηφιακά νομίσματα διατρέχουν και σημαντικά ρίσκα από κανονιστικής πλευράς. Απτό παράδειγμα, η απαγόρευση των συναλλαγών με bitcoin στην Κίνα και το φρένο που έθεσε στις λεγόμενες ICOs.

Παράλληλα, ο οίκος αναφέρει πως είναι ευάλωτα σε ρίσκα σε περιόδους κρίσης, φέρνοντας ως παράδειγμα το περασμένο καλοκαίρι όταν το bitcoin «έσπασε» για να δημιουργηθεί ένα νέο κρυπτονόμισμα, το bitcoin cash.

Ο χρυσός δεν υπόκειται σε ανταγωνισμό από άλλα εναλλακτικά επενδυτικά προϊόντα, ούτε τόσο έντονη ημερήσια μεταβλητότητα, ενώ το Bitcoin έχει άλλα ψηφιακά νομίσματα, όπως το Monero ή το Dash. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 1.000 κρυπτονομίσματα. Επίσης, η μεταβλητότητα του πολύτιμου μετάλλου είναι επτά φορές μικρότερη από εκείνη που επέδειξε του biotcoin εντός του 2017.

Κι αν και η τιμή σποτ του χρυσού έχει σημειώσει άνοδο 10% φέτος, ενώ το Bitcoin έχει ενισχυθεί πάνω από 400%, η έντονη μεταβλητότητα έρχεται να θολώσει τη λάμψη του.