Εγκατέλειψε κάθε προσπάθεια ανόδου η Wall Street, με την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας να βάφεται «κόκκινη», καθώς επανήλθαν και πάλι οι ανησυχίες στους tradres για τις περιφερειακές τράπεζες και ευρύτερα την αμερικανική οικονομία.

Αν και το ανοδικό άνοιγμα της συνεδρίασης γέμισε με αισιοδοξία το επενδυτικό κοινό ωστόσο, γρήγορα οι δείκτες γύρισαν σε αρνητικό έδαφος, κλείνοντας εν τέλει με ήπια πτώση καθώς οι περιφερειακές τράπεζες προσπαθούν να ανακάμψουν έπειτα από μία εβδομάδα με υψηλή μεταβλητότητα.

Εξάλλου, αφορμή στάθηκαν και τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, που υποχώρησε σε χαμηλό έξι μηνών. Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν έπεσε στις 57,7 μονάδες από τις 63,5 τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές σε δημοσκόπηση προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στο 63. Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο στη δραστηριότητα στις ΗΠΑ, καθώς εντείνεται η ανησυχία σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο χρέους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones αν και διεύρυνε τις απώλειες κατά τη συνεδρίαση έκλεισε οριακά στο -0,03% και τις 33.300 μονάδες. Από την πλευρά του, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε απώλειες κατά 0,16% στις 4.124 μονάδες. Ανάλογη πορεία χάραξε και ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφοντας απώλειες κατά 0,35% και τις 12.284 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο S&P 500 και ο Dow Jones κατέγραψαν τη δεύτερη σερί αρνητική τους εβδομάδα, με πτώση 0,5% και 1,3% αντίστοιχα.

Ο κίνδυνος ενδεχόμενης χρεοκοπίας των ΗΠΑ αυξάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιβραδυνόμενη παγκόσμια οικονομία, με την αύξηση των επιτοκίων και τα υψηλά επίπεδα χρέους να πνίγουν ήδη τις επενδύσεις που απαιτούνται για την αύξηση της παραγωγής, δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, καθώς όπως επανέλαβε την Παρασκευή, η αποτυχία του Κογκρέσου να αυξήσει το όριο χρέους των 31,4 τρισ. δολαρίων θα είχε ως αποτέλεσμα οικονομική και χρηματοπιστωτική καταστροφή, ενώ κάλεσε τη Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους να συμφωνήσει στην άρση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους.

Εν τω μεταξύ, τα ασθενέστερα από το αναμενόμενα στοιχεία για τις τιμές χονδρικής -σημάδι χαλάρωσης του πληθωρισμού- δεν κατάφεραν να προστατεύσουν τους επενδυτές από τον φόβο της ύφεσης – ιδιαίτερα καθώς μερικές μετοχές συνεχίζουν να οδηγούν την αγορά, είπε ο Jason Hunter της JPMorgan, σύμφωνα με το CNBC.

Στο ταμπλό, οι περιφερειακές τράπεζες σημείωσαν άνοδο μετά τη χθεσινή πτώση με τη SPDR S&P Regional Banking ETF να ενισχύεται κατά 0,6% τη Western Alliance κατά 1% και την PacWest κατά. Στη χθεσινή συνεδρίαση οι περιφερειακές τράπεζες είχαν σημειώσει σημαντική πτώση μετά την ανακοίνωση της PacWest για την μείωση των καταθέσεων της.

Στα εμπορεύματα, το πετρέλαιο σημείωσε πτώση για τρίτη συνεχή εβδομάδα, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με τη φυσική ζήτηση και την πιθανή επανεκκίνηση ορισμένων ροών από το Ιράκ αντιστάθμισαν το σχέδιο των ΗΠΑ να αρχίσουν να γεμίζουν το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου μετά τον Ιούνιο. Το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intermediate υποχώρησε κάτω από τα 71 δολάρια το βαρέλι, μετά από πτώση σχεδόν 4% κατά τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις.

Απώλειες κατέγραψε και ο χρυσός παραμένοντας σε αρνητικό έδαφος στην εβδομάδα, αφού το πολύτιμο μέταλλο δέχθηκε πιέσεις από το ισχυρό αμερικανικό δολάριο. Ειδικότερα, ο χρυσός παραδόσεως Ιουνίου διαμορφώθηκε στα 2.019,80 δολάρια η ουγγιά, χάνοντας 70 σεντς ή λιγότερο από 0,1%, ενώ στην εβδομάδα υποχώρησε κατά 0,3%.

Διαβάστε ακόμη

Δεν τελειώσαμε με τα επιτόκια της ΕΚΤ – Ανοίγει η «πόρτα» για αυξήσεις έως και το φθινόπωρο

Φυσικό αέριο: Βουτιά 50% από τις αρχές του έτους – Σε χαμηλό 2 ετών η τιμή των συμβολαίων TTF

Ασταμάτητη η Ferrari: Πώς ο ιταλικός κολοσσός έφτασε να αξίζει πάνω από 50 δισ. ευρώ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ