Άλμα της τάξης του 10% καταγράφει η μετοχή της Walt Disney στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν την επιστροφή του πρώην επικεφαλής της αμερικανικής εταιρείας, Μπομπ Ίγκερ, ο οποίος θα διαδεχθεί τον… διάδοχό του, Μπομπ Τσάπεκ. 

Ο 71χρονος Ίγκερ, ο οποίος βρισκόταν στο «τιμόνι» της Disney για 15 συνεχόμενα χρόνια (2005-2020), συμφώνησε να επιστρέψει προσωρινά στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, έως ότου βρεθεί ο επόμενος μόνιμος CEO της πολυεθνικής. 

Όσον αφορά τον Τσάπεκ, o οποίος πληρώνει το «τίμημα» των απογοητευτικών οικονομικών αποτελεσμάτων, αποχωρεί άμεσα από τη θέση του.  

Αποτέλεσμα αυτών των διοικητικών ανακατατάξεων είναι η μετοχή της Disney να εκτοξεύεται στην προ-αγορά της Wall Street κατά τουλάχιστον 10%, παρότι από τις αρχές του 2022 μετράει σωρευτικές απώλειες άνω του 40%.

Τα στοιχήματα του νέου CEO

Ο Ίγκερ καλείται άμεσα να αντιστρέψει την αρνητική εικόνα της εταιρείας. Κι αυτό, μπορεί να καταστεί πραγματικότητα μόνο μέσω της συγκράτησης των δαπανών και της τόνωσης των εσόδων της συνδρομητικής υπηρεσίες streaming Disney+. 

Η επάνοδoς του νέου CEO, βέβαια, δεν ήταν αναίμακτη, καθώς ένας από τους επενδυτές έδωσε σκληρή «μάχη» για να την αποτρέψει. Ο λόγος για τον Νέλσον Πέλτζ από το fund Τριαν.

«Το ερώτημα είναι αν θα καταφέρει να λύσει τα προβλήματα στρατηγικής της Disney. Για παράδειγμα, τι θα κάνει με την Disney+, η οποία έχασε 1,5 δισ. δολάρια το τελευταίο τρίμηνο» σχολιάζει ο Ίαν Γάιτεϊκερ, αναλυτής της Liberty Sky Advisors. «Δεν νομίζω να το κάνει, καθώς ο Ίγκερ ήταν ο αρχιτέκτονας της υπηρεσίας streaming».  

Λύσεις θέλει να δει και ο Νταν Λεμπ του Third Point, ο οποίος επίσης διαθέτει σημαντικό μερίδιο μετοχών.  

Από το ζενίθ στο ναδίρ

Η μετοχή της Disney έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών τον Μάρτιο του 2021, όταν εκτοξεύθηκε στα 203,02 δολάρια. Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου έκλεισε μόλις στα 91,8 δολάρια, οδεύοντας προς τις χειρότερες ετήσιες απώλειες από τη δεκαετία του ‘70.  

Ο Ίγκερ είχε διατελέσει CEO από το 2005 έως το 2020 και κατά τη διάρκεια της θητείας του, η εταιρεία απέκτησε τις εταιρείες Pixar, Marvel και Lucasfilm. Ταυτόχρονα λάνσαρε την υπηρεσία Disney+. 

Ο Μπομπ Ίγκερ

Πριν δύο χρόνια αποφάσισε να συνταξιοδοτηθεί, παραχωρώντας τα ηνία στον Τσάπεκ, ο οποίος εντέλει άντεξε στο τιμόνι της εταιρείας για λιγότερους από 24 μήνες.  

Στις 8 Νοεμβρίου, η Disney δημοσίευσε τα οικονομικά μεγέθη του γ’ τριμήνου, τα οποία προκάλεσαν έντονη απογοήτευση στους επενδυτές, με αποτέλεσμα η μετοχή να καταγράψει τη χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων 20 ετών. 

Τρεις ημέρες αργότερα, ο Τσάπεκ ανακοίνωσε το «πάγωμα» των προσλήψεων, αλλά και τη μείωση των λειτουργικών δαπανών. Αλγεινές εντυπώσεις, δε, προκάλεσε η απόφαση για απαγόρευση των εταιρικών ταξιδιών και εκδηλώσεων χωρίς έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο.   

Διαβάστε επίσης

Η υπόθεση Κιβωτός και το Μαξίμου, το λογισμικό-πασπαρτού, το ακίνητο του Μπακολίτσα και τα… αλώνια της Καλαμάτας 

Γιατί κατάρρευσαν τα Crypto – Οι επενδυτικές απάτες και τα χαμένα λεφτά των επενδυτών

ΔΕΗ: Απλώνει οπτική ίνα σε 14 περιοχές της Αττικής και επεκτείνεται στα telecoms