Στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων εννέα μηνών παραμένει το ευρώ, εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων για τα επιτόκια σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ, οι οποίες αναμένονται την επόμενη εβδομάδα.

Είναι ενδεικτικό ότι, κατά τη διάρκεια της Δευτέρας, το κοινό νόμισμα της Ευρωζώνης κερδίζει 0,2% και υπερβαίνει το ψυχολογικό όριο του 1,087 δολαρίου, ευρισκόμενο σε επίπεδα που έχουν να καταγραφούν από τον Απρίλιο του 2022.

Η ανοδική κίνηση συνδέεται άρρηκτα με την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα διατηρήσει τον υψηλό ρυθμό νομισματικής σύσφιγξης, προχωρώντας σε νέα αύξηση των επιτοκίων στην επικείμενη συνεδρίαση της 2ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η παρέμβαση της Φρανκφούρτης θα καθοριστεί σε 50 μονάδες βάσης, κάτι το οποίο σημαίνει ότι το βασικό επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 3% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,5% (σήμερα βρίσκονται σε 2,5% και 2% αντίστοιχα).

Την ίδια στιγμή, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, δηλαδή η Federal Reserve, φαίνεται ότι θα κινηθεί αντίρροπα και θα τραβήξει περαιτέρω «φρένο» στις επιτοκιακές αλλαγές, με τους ειδικούς να περιμένουν επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης και ταχύτερη ολοκλήρωση του κύκλου σύσφιγξης.

Κι αυτό, εύλογα, προκαλεί αναταράξεις στο δολάριο, το οποίο βλέπει τη δυναμική του να εξασθενεί, οπισθοχωρώντας σταθερά από το πρόσφατο υψηλό των τελευταίων 20 ετών (0,95 δολάριο/ευρώ).

Συν τοις άλλοις, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αποκλιμάκωση των ενεργειακών πιέσεων, η επιβράδυνση του πληθωρισμού και τα ανθεκτικά μακροοικονομικά μεγέθη της Ευρωζώνης σταδιακά «διώχνουν» τα σενάρια της ύφεσης πάνω από τη Γηραιά Ήπειρο, γεγονός το οποίο παρέχει επιπλέον καύσιμα στο ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Ο Μητσοτάκης, η… συγκυβέρνηση και η αγωνία του Ανδρουλάκη, τα μαχαιρώματα για καζίνο και ξενοδοχεία και το ταμπλό που μαρτυράει την Ελλάκτωρ 

The Social Kolonaki Athens Hotel: Η μεταμόρφωση ενός «ασφαλιστικού» ακινήτου στο Κολωνάκι (pics)

Πλειστηριασμοί: Βγαίνουν στο σφυρί 300+1 αντικείμενα εταιρείας του Δημήτρη Κοντομηνά