Αγορές

Η επίθεση Τραμπ στην Κίνα «ρίχνει» τη Wall Street

  • Γεράσιμος Ζώτος


Ααπομακρύνονται οι ελπίδες για την επίτευξη συμφωνίας - Αύριο οι αποφάσεις της Fed

Πτωτικά κινούνται την τρίτη οι βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξαπολύει νέα επίθεση, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Κίνα, απομακρύνοντας τις ελπίδες για μια συμφωνία που θα επανέφερε την ομαλότητα στις εμπορικές σχέσεις των δυο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 0,25% στο επίπεδο των 27.153,39 μονάδων. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq παρουσιάζει πτώση 0,48%, και διαμορφώνεται στο επίπεδο των 8.252,92 μονάδων. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 κινείται πτωτικά κατά 0,37% και βρίσκεται στο επίπεδο των 27.153,39 μονάδων.

Ο πρόεδρος Τραμπ εξαπέλυσε έναν καταιγισμό μηνυμάτων στο twitter, λέγοντας ότι η Κίνα δεν τηρεί την υπόσχεσή της για εισαγωγές μεγαλυτέρων ποσοτήτων αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ και ότι προσπαθεί να οδηγήσει τις συνομιλίες σε μια απόφαση που θα είναι στα μέτρα της.  Από την άλλη πλευρά η Κίνα υποστηρίζει ότι έχει κάνει περισσότερες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, με αποτέλεσμα οι συνομιλίες να έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Σε ότι αφορά την πολιτική των επιτοκίων της Fed, οι αναλυτές και το επενδυτικό κοινό πιστεύουν ότι αύριο Τετάρτη θα ανακοινωθεί μείωση, τουλάχιστον κατά 0,25%.

Στα θετικά της ημέρας συγκαταλέγονται ακόμη η άνοδος των τιμών των μετοχών της Merck και της Procter & Gamble, λόγω των καλών αποτελεσμάτων β΄τριμήνου που ανακοίνωσαν, ενώ αντίθετα η μετοχή της GrubHub δέχεται ισχυρές πιέσεις προς τα κάτω, λόγω απογοητευτικών αποτελεσμάτων.

Από τις εταιρείες που συνθέτουν τον δείκτη S&P 500 το 52% έχει δημοσιεύσει αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου. Από τις εταιρείες αυτές το 75% παρουσίασε κέρδη μεγαλύτερα από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένει η Wall Street τα αποτελέσματα του τεχνολογικού γίγαντα  Apple, τα οποία θα ανακοινωθούν μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου κινείται ανοδικά κατά 0,70% στα 57,27 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του χρυσού καταγράφει κέρδη 0,37% στα 1.425,60 δολάρια ανά ουγγιά.

Η ισοτιμία ευρώ –  δολαρίου βρίσκεται στα 1,1146 δολάρια, ενώ στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερκανικού δεκαετούς τίτλου κερδίζει 0,5 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 2,06%.

 

 

Απόρρητο Απόρρητο