Μπορεί η Goldman Sachs μόλις ένα χρόνο πριν να… “έθαβε” το Bitcoin παρέα με άλλες επενδυτικές τράπεζες, (βλ. Jamie Dimon-JP Morgan), όταν ο CEO της Lloyd Blankfein χαρακτήριζε το κρυπτονόμισμα “εργαλείο για απατεώνες”, ωστόσο πλέον η αμερικανική τράπεζα κάνει αλλαγή πολιτικής.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, η επενδυτική τράπεζα αναμένεται να αρχίσει να χρησιμοποιεί δικά της κεφάλαια για να κάνει συναλλαγές σε μια πληθώρα συμβολαίων που συνδέονται με την τιμή του bitcoin, συγκροτώντας ομάδα επικεντρωμένη στο trading συμβολαίων.

Aν και η τράπεζα της Wall Street αρχικά δεν θα αγοράζει και θα πουλάει bitcoin, ορισμένα στελέχη της σχεδιάζουν να ακολουθήσουν αυτή την κατεύθυνση αν λάβουν το «πράσινο φως» από τις ρυθμιστικές αρχές.

Η Rana Yared, ένα από τα στελέχη της Goldman που εποπτεύουν την συγκρότηση της ομάδας trading για bitcoin, δήλωσε στην αμερικάνικη εφημερίδα πως η τράπεζα γνωρίζει πολύ καλά τους κινδύνους.

Όπως σημείωσε η ίδια, η Goldman έχει καταλήξει πως το bitcoin δεν είναι απάτη και ότι δεν έχει τα χαρακτηριστικά ενός νομίσματος. Αλλά ένας αριθμός πελατών θέλει να έχει το κρυπτονόμισμα ως μια μορφή πολύτιμου εμπορεύματος, όπως ο χρυσός, λόγω της περιορισμένης ποσότητας bitcoin που μπορούν να «κοπούν».

«Κατανοούμε έναν πελάτη που μας λέει “θέλω να έχω bitcoin ή συμβόλαια μελλοντική εκπλήρωσης bitcoin γιατί πιστεύω πως είναι μια εναλλακτική μορφή αποθήκευσης αξίας» ανέφερε.

Η κα. Yared επισήμανε πως η τράπεζα δεχόταν ερωτήματα από hedge funds από ιδρύματα που δέχονταν δωρεές σε κρυπτονομίσματα και δεν ήξεραν πώς να τις διαχειριστούν.

Η τελική απόφαση για να αρχίσει το trading συμβολαίων bitcoin λήφθηκε από το Συμβούλιο των Διοικητών της Goldman Sachs.

O πρώτος trader «ψηφιακών στοιχείων ενεργητικού» της τράπεζας, ο Justin Schmidt, προσλήφθηκε πριν από δύο εβδομάδες για να διαχειριστεί τις καθημερινές λειτουργίες.

Παρότι η τράπεζα θα κάνει trading συμβολαίων Bitcoin, και όχι του ίδιου του νομίσματος (όπως συμβαίνει στα ανταλλακτήρια), οι συναλλαγές θα συνδέονται με την τιμή του κρυπτονομίσματος στην αγορά, και θα την επηρεάζουν, όπως φυσικά αναμένεται να επηρεαστεί και γενικά η ανερχόμενη και “αμφιλεγόμενη” αυτή αγορά.