Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να καταγράψουν σημαντική αύξηση. εάν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή επιδεινωθεί, όπως αναφέρει το Institute of International Finance (ΙΙF) σε πρόσφατη έκθεσή του.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο του IIF, η περαιτέρω κλιμάκωση της τρέχουσας αναταραχής θεωρείται σχετικά απίθανη. Η πιθανότητα να ξεσπάσει ευρύτερη σύγκρουση κυμαίνεται υπό του 30%. Παρ’ όλα αυτά, αν οι εντάσεις αυτές ξεφύγουν εκτός ελέγχου, οι επιπτώσεις στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου θα ήταν τρομερές.

«Ο δυνητικός αντίκτυπος μιας αναταραχής του εφοδιασμού στις τιμές της ενέργειας εξαρτάται από τη διάρκεια και τη σοβαρότητα της αναταραχής. Αν και είναι δύσκολο να προβλεφθεί κατά πόσο και για πόσο χρονικό διάστημα θα αυξηθούν οι τιμές της ενέργειας, υποθέτουμε ότι οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα εκτοξεύονταν κατά 40% το 2024», ανέφερε η ομάδα των αναλυτών με επικεφαλής τον οικονομολόγο Γκάρμπις Ιραντιάν. «Μαζί με την αύξηση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, τα έξοδα μεταφοράς και ασφάλισης θα αυξηθούν σημαντικά, δημιουργώντας πληθωριστικές πιέσεις τη στιγμή που ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον στόχο των κεντρικών τραπεζών».

Σύμφωνα με το δυσμενέστερο σενάριο του IIF, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα μπορούσαν να αποτύχουν να περιορίσουν τις επιθέσεις των Χούθι κατά της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι επιθέσεις αυτές, οι οποίες πραγματοποιούνται ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν προκαλέσει αντίποινα της Δύσης για την ασφάλεια στην περιοχή.

Εάν οι Χούθι αντέξουν το μπαράζ των βομβαρδισμών, οι επιθέσεις τους θα μπορούσαν να επεκταθούν και να συμπεριλάβουν πετρελαιοφόρα και πλοία που μεταφέρουν ακατέργαστα εμπορεύματα, όπως σίδηρο και σιτηρά, όπως ανέφερε ο Ιραντιάν.

Εν τω μεταξύ, η προσφορά πετρελαίου θα δεχτεί βαθύτερο πλήγμα από μία ευρύτερη, διεθνή αποδοκιμασία των ισραηλινών ενεργειών, προκαλώντας ενδεχομένως έναν πόλεμο μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ. Αυτό θα μπορούσε επίσης να συμπαρασύρει το Ιράν στη σύγκρουση, διακόπτοντας τη ναυσιπλοΐα από τα Στενά του Ορμούζ.

«Περίπου το 30% της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου περνάει από αυτά τα στενά, ενώ μεγάλο μέρος των εξαγωγών πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και το υγροποιημένο φυσικό αέριο του Κατάρ χρησιμοποιούν τα Στενά», ανέφερε η έρευνα του IIF.

Στην υποθετική αυτή περίπτωση, η παγκόσμια ανάπτυξη ενδέχεται να μειωθεί στο 2,4% φέτος, έναντι του 3,1% το 2023. Εάν συνεχιστούν και κλιμακωθούν οι επιθέσεις των Χούθι, ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου θα επιβραδυνθεί στο 0,8%, ασκώντας ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό.

Σε όλες τις ανεπτυγμένες αγορές, αυτό θα σημαίνει υψηλότερα και για μεγάλο χρονικό διάστημα επιτόκια, δήλωσε το IIF, κάτι το οποίο θα συμβάλλει στην επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το Business Insider, οι ταραχές στην Ερυθρά Θάλασσα μπορεί να είναι ο μοναδικός παράγοντας που διατηρεί το παγκόσμιο αργό στα τρέχοντα επίπεδα, με το Brent να κυμαίνεται κοντά στα 82,75 δολάρια/βαρέλι, δεδομένου ότι τα ιστορικά υψηλά επίπεδα παραγωγής των ΗΠΑ έχουν διατηρήσει την προσφορά άφθονη, ενώ η ζήτηση έχει επιβραδυνθεί σε σημαντικές αγορές όπως η Κίνα.

Διαβάστε ακόμη

Ξεκινά η «μάχη» των μισθών – Πού θα κινηθούν οι αυξήσεις

Ηλεκτρονικές απάτες: Χάκερ αδειάζουν λογαριασμούς και βγαίνουν λάδι

Πεταλιοί: Τα νησάκια που λάτρεψαν διάσημοι και ισχυροί, η «ναυμαχία» των εφοπλιστών και η τραγωδία (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ