ΑΓΟΡΕΣ

ΗΠΑ: Άλμα στις λιανικές πωλήσεις αλλά με… αστερίσκο

Ανησυχητικός ο ρόλος που έπαιξε η αύξηση των δαπανών στα πρατήρια λόγω του ράλι των καυσίμων - Γιατί έχει σημασία για τη Fed

Αύξηση κατέγραψαν και μάλιστα άνω του αναμενόμενου οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, όμως η άνοδος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εκτίναξη των δαπανών στα πρατήρια λόγω του νέου ράλι στις τιμές των καυσίμων διεθνώς.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι αναλυτές επεσήμαναν ότι τα στοιχεία αποτυπώνουν τη διογκούμενη πίεση που δέχονται οι καταναλωτές και η οποία θα καταλήξει σταδιακά να επηρεάσει την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη.

Συνολικά ο δείκτης των λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε κατά 0,6% σε μηνιαία βάση, πολύ πάνω από την άνοδο κατά 0,1% που περίμεναν οι αναλυτές και υψηλότερα κι από την τελική διαμόρφωση του δείκτη για τον Ιούλιο στο 0,5%.

Ωστόσο, αφαιρώντας τις δαπάνες στα πρατήρια βενζίνης η αύξηση του δείκτη κατεβαίνει μόλις στο 0,1%! Το στοιχείο αυτό αποτυπώνει τις συνέπειες που έχει αρχίσει να προκαλεί η συνεχής άνοδος των τιμών των καυσίμων.

Νωρίτερα η τιμή του αμερικανικού αργού WTI στις διεθνείς αγορές των commodities «έπιασε» τα 90 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά τη φετινή χρονιά, καθώς η αυξημένη ζήτηση απέναντι στα μειωμένα επίπεδα προσφοράς από τις χώρες παραγωγής έχουν βάλει τις τιμές σε μια σταθερή ανοδική τροχιά τις τελευταίες εβδομάδες. Αντιστοίχως, το Brent ξεπέρασε και τα 93 δολάρια το βαρέλι.

Στην ομιλία του στο Τζάκσον Χολ τον περασμένο μήνα, ο Τζερόμ Πάουελ επικαλέστηκε τα ισχυρά επίπεδα των λιανικών πωλήσεων ως έναν από τους παράγοντες που ωθούν τη Federal Reserve να διατηρεί την περιοριστική νομισματική πολιτική δρομολογώντας νέες αυξήσεις των επιτοκίων. Θυμίζουμε ότι η επόμενη συνεδρίαση της Fed είναι στις 20 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε ακόμα

Ο Κικίλιας και το Μαξίμου, ο ΣΥΡΙΖΑ στον αστερισμό του Bob (του μάστορα), το παρεάκι της κονόμας και ο Ιρλανδός γαιοκτήμων του Πόρτο Χέλι

Δύο σενάρια για επιβολή ειδικού περιβαλλοντικού τέλους 

Τράπεζες: Έξι ερωτήσεις – απαντήσεις για τα… μίνι μορατόρια της κακοκαιρίας Daniel

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""