Στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και 14 μήνες αυξήθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ το Μάιο, χάρη κυρίως στην ισχυρή ανάπτυξη του κλάδου των υπηρεσιών, επιβεβαιώνοντας πως για την ώρα η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται σταθερά κόντρα στις επιφυλακτικές εκτιμήσεις που διατυπώνουν πολλοί αναλυτές για το δεύτερο μισό της χρονιάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global ο σύνθετος PMI αυξήθηκε στις 54,5 μονάδες το Μάιο, από τις 53,4 μονάδες τον περασμένο μήνα, φτάνοντας έτσι στα υψηλότερα επίπεδα του από τον Απρίλιο του 2022.

Το πλέον δε, ενθαρρυντικό είναι πως ο δείκτης παρέμεινε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα πάνω από το όριο των 50 μονάδων που παραπέμπει σε ανάπτυξη.

Το μεγαλύτερο άλμα κατέγραψε ο δείκτης στον κλάδο των υπηρεσιών που έφτασε από τις 53,6 στις 55,1 μονάδες, που επίσης αποτελεί υψηλό 13 μηνών, κόντρα στις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν συρρίκνωση στις 52,6 μονάδες. Όμως ο δείκτης για τον βιομηχανικό τομέα κινήθηκε πτωτικά από τις 50,2 μονάδες στις 48,5 μονάδες κόντρα στις προβλέψεις για πτώση μέχρι τις 50 μονάδες.

Τα στοιχεία αυτά ήρθαν να προστεθούν στα μέχρι τώρα θετικά μηνύματα για την αμερικανική οικονομία μέσα στο μήνα, με τις αντοχές στην αγορά εργασίας να συντηρούνται, το ρυθμό ανάπτυξης νέων θέσεων εργασίας να επιταχύνεται και το δείκτη ανεργίας να πέφτει σε χαμηλό 53 ετών στο 3,4%. Επίσης και οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν δυναμική ανάκαμψη με εξαίρεση τον τομέα του αυτοκινήτου και των καυσίμων.

Με δεδομένες τις επιδόσεις αυτές ήδη η περιφερειακή Fed της Ατλάντα προχώρησε σε επί τα βελτίω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για τους ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο από το 2,6% στο 2,9% σε ετήσια βάση. Θυμίζουμε πως το πρώτο τρίμηνο οι ρυθμοί ανάπτυξης παρέμειναν υποτονικοί μόλις στο 1,1%.

Ωστόσο, με φόντο την συνεχιζόμενη περιοριστική νομισματική πολιτική από τη Fed και τις συνολικά 500 μονάδες βάσης αύξησης των επιτοκίων, οι περισσότεροι οικονομολόγοι στις αναλύσεις τους επιμένουν να «βλέπουν» ύφεση μέσα στο δεύτερο εξάμηνο. Μάλιστα η σύσφιγξη των πιστωτικών δεδομένων μετά την τραπεζική κρίση και το συνεχιζόμενο θρίλερ για την επίτευξη συμφωνίας για το ανώτατο όριο του χρέους θεωρείται βέβαιο ότι έχουν ήδη αυξήσει το ρίσκο ενός πτωτικού «γυρίσματος» για την οικονομία.

Διαβάστε ακόμη 

Τσίπρας: Οδυνηρό σοκ το αποτέλεσμα των εκλογών – Δεν παρέλαβα τη διερευνητική (vids)

Ίδρυμα Αντενάουερ: Oι τρεις λόγοι που συντέλεσαν στην εκλογική επιτυχία Mητσοτάκη 

Εκλογές 2023: Το στοίχημα των ψήφων και οι περιοδείες Μητσοτάκη στον δρόμο για την 25η Ιουνίου